Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

By 21 Μάι 2020

Θέλω να γράψω αυτά τα λίγα λόγια, γιατί πολλούς από εσάς σας έχω συναντήσει κάπου εκεί έξω στα βουνά και νιώθω την ανάγκη να σας μιλήσω. Ήλπιζα πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να γράψω μια τέτοια επιστολή, όμως οι εξελίξεις είναι τέτοιες. Πολλά νομοσχέδια παλιότερα ήρθαν να καταστρέψουν ό,τι ομορφότερο έχουμε....την φύση (βουνά, θάλασσες, ποτάμια, παραλίες). Τώρα ήρθε και το τελευταίο, σαν "ταφόπλακα". Κατά 99% οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εναντιώθηκαν. Έγιναν εκδηλώσεις, πορείες.....γράφτηκαν κείμενα από επιστήμονες και καλλιτέχνες....αλλά τίποτα.

 

Δεν χρειάζεται να γράψω λεπτομέρειες (δεν είμαι άλλωστε επιστήμονας). Όλες οι πληροφορίες είναι αναρτημένες παντού. Ο καθένας μπορεί εύκολα με αναζήτηση στο διαδίκτυο να βρει πληροφορίες. Ζώνες Natura καταργούνται, ανεμογεννήτριες και εξορύξεις παντού, άδειες με υποτυπώδεις περιβαλλοντικές μελέτες (από ιδιώτες μάλιστα), νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων σε καμένες δασικές εκτάσεις κτλ κτλ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 25,8% των αιτήσεων για ανεμογεννήτριες που έχουν κατατεθεί για εκτός Natura περιοχές είναι αρκετές για να καλύψουμε τον στόχο (που έχουμε σαν χώρα από την ΕΕ) μέχρι το 2030. Και βέβαια, να επισημάνω εδώ ότι νέες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι μεγαλύτερο από την ενέργεια που παράγουν (μικρή διάρκεια ζωής κτλ).

Από την άλλη πλευρά βλέπουμε τις αντιδράσεις των πολιτών, όπως στην Τήνο αυτή τη στιγμή που βάζουν τα σώματά τους μπροστά στις μπουλντόζες. Σας καλώ όλους να κάνουμε το ίδιο. Μπορεί η πανδημία covid 19 να μας στέρησε τις εξορμήσεις στα βουνά αλλά, τώρα είναι η ευκαιρία να βρεθούμε εκεί. Τις εκδηλώσεις που οργανώνουν τοπικοί σύλλογοι και φορείς για την προστασία των βουνών ας τις δούμε σαν εκδρομές στην φύση. Η συμμετοχή μας έχει νόημα, έχει αξία! Τα βουνά μας δίδαξαν ελευθερία και η παρθένα φύση μας δίνει ζωή....δεν μπορεί να λείπει κανείς από τον αγώνα για την προστασία τους!!!

ΥΓ: Με την ευκαιρία να σας ενημερώσω και για την εκδήλωση στην Οίτη αυτή την Κυριακή 24/05/2020. Θα ήταν χαρά μου να σας συναντήσω όλους εκεί πάνω να πεζοπορήσουμε μαζί υψώνοντας φωνή για την προστασία του Εθνικού Δρυμού (ζητάνε άδεια για ανεμογεννήτρια ακόμα και μπροστά στον Αρχαιολογικό Χώρο "Πυρά Ηρακλέους"). Όλες οι πληροφορίες για όποιον θέλει να έρθει υπάρχουν στο FB στην σελίδα "Κίνηση Πολιτών για την προστασία της Οίτης"

Φιλικά,
Λουκάς Πρατίλας
Φυσιολάτρης

Λουκάς Πρατίλας

Ο Λουκάς Πρατίλας από τη δεκαετία του ’90 ασχολήθηκε ενεργά με το ορεινό τρέξιμο και τους αγώνες περιπέτειας σαν αθλητής. Η ανάγκη που υπήρξε για περισσότερους ορεινούς αγώνες στη χώρα μας τον ώθησαν να δημιουργήσει νέες διοργανώσεις. Ξεκίνησε την άνοιξη του 2007 με το «Μονοπάτι Παρνασσού» σε συνεργασία με το Δημήτρη Μπουραζάνη. Το φθινόπωρο του 2007 εμπνεύστηκε τον Ορεινό Μαραθώνιο Οίτης «Ηρακλής» και το 2008 την «Ανοπαία Ατραπό» (Μονοπάτι Εφιάλτη). Τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε με αρκετές διοργανώσεις σαν τεχνικός διευθυντής. Επιστέγασμα όλων αυτών ήταν η συνεργασία του με τον ΣΕΓΑΣ για την δημιουργία του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ορεινού Δρόμου που διεξάγεται σε ετήσια βάση. Αξίζει να αναφερθεί και η συμμετοχή του στην πενταμελή οργανωτική ομάδα του Ελληνικού Πρωταθλήματος Skyrunning.  Η τελευταία του σημαντική δημιουργία είναι ο πρώτος αγώνας κατάβασης (downhill) στο πλαίσιο των ορεινών αγώνων της Ύδρας.

www.natureinaction.gr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ