Ένα Mythical αλλιώτικο απ’ τα άλλα!

Κάποτε, διάβασα κάπου πως όλα όσα μας διηγούνται τα βιβλία είναι αληθινά! Ακόμη και τα μυθιστορήματα, που πολλές φορές μιλούν για δημιουργήματα της φαντασίας, έχουν μια μεγάλη δόση αλήθειας μέσα τους. Τα βιβλία έχουν γραφτεί με βάση τις εμπειρίες και τα βιώματα του συγγραφέα, κρύβουν μέσα στις σελίδες τους πτυχές της ζωής του, εικόνες που θέλει να μας μεταφέρει, συναισθήματα που κατέκλυζαν την ψυχή του καθώς έγραφε το έργο του.

Βέβαια, η μορφή του έργου πολλές φορές διαφέρει! Έργο μπορεί να είναι ένα τραγούδι ή ένα γλυπτό ή ένας πίνακας ζωγραφικής. Ή στην περίπτωσή μας ο δυσκολότερος ultra αγώνας βουνού στην Ελλάδα. Ναι, ο “Olympus Mythical Trail” είναι κατά την άποψή μου ο δυσκολότερος αγώνας βουνού που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας! Ψηλά περάσματα από κορυφές, απρόβλεπτος καιρός, μεγάλη θετική υψομετρική διαφορά, και τερέν που είναι ικανό να κάνει τους τετρακέφαλους να τρέμουν! Όλα μαζί γραμμένα σε ένα “έργο” 100 χιλιομέτρων, από ένα συγγραφέα λιγό πολύ γνωστό σε όλους, τον Λάζαρο Ρήγο.

 

Πολλοί μπορεί να συμφωνήσουν μαζί μου, άλλοι, πάλι, θα διαφωνήσουν. Όπως και να ‘χει το θέμα, η ουσία είναι πως τον Olympus Mythical Trail πρέπει να τον τρέξεις για να καταλάβεις τι θέλει να σου μεταδώσει ο Λάζαρος. Εσύ είσαι ο αναγνώστης που πρέπει να διαβάσει το βιβλίο αυτό. Και για να διαβάσεις ένα βιβλίο χρειάζεσαι ησυχία! Ούτε χρονόμετρα, ούτε σταθμούς, ούτε άλλους να σου αποσπούν την προσοχή! Εσύ, μόνο, και η διαδρομή ή καλύτερα ο Παναγιώτης Γούναρης και το ταξίδι του!

 

 

Όλα ξεκινούν από κάποια σκέψη μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται κάποιος και σου λέει “Ρε ‘συ, αυτό που λες γίνεται, το έχω κάνει, είναι μοναδική εμπειρία αλλά χρειάζεται προσοχή!”. Έτσι, το ένα φέρνει το άλλο και όταν αγαπάς το βουνό και σου έχει λείψει αρκετά το μόνο που αποζητάς είναι να βρεθείς και πάλι εκεί ψηλά, να ηρεμήσεις από την γαλήνη του και να ξεκλειδώσεις τον εαυτό σου!

 

Σε μερικά εικοσιτετράωρα από τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 στις 18:00, ο Παναγιώτης Γούναρης θα ξεκινήσει ένα μοναχικό ταξίδι στον Όλυμπο που τόσο πολύ αγαπάει, σε μια διαδρομή χαραγμένη από κάποιον που την “έγραψε” για πρώτη φορά πριν από 6 χρόνια, παρέα με μερικούς φίλους. Η μοναχική προσπάθεια του Παναγιώτη θα έχει περισσότερο τη μορφή ορεινής διάσχισης και όχι ορεινού αγώνα. Και αν τον ρωτήσετε ποιος είναι ο βαθύτερος λόγος που το κάνει αυτό, σίγουρα θα πάρετε την ίδια απάντηση με εμένα,

 

“…ήθελα να ξεσκάσω! Να επιστρέψω και πάλι στα βουνά, να δω τις ομορφιές τους, να ξεφύγω από τη ρουτίνα της καθημερινότητας! Μια επαγγελματική συνεργασία με την Active Point, της οποίας αποτελώ πλέον μέλος ως υπεύθυνος πωλήσεων για τη Βόρεια Ελλάδα, μου έδωσε την ευκαιρία που χρειαζόμουν για να πραγματοποιήσω αυτά που είχα στο μυαλό μου! Διάλεξα τον Όλυμπο, για το ταξίδι αυτό, διότι μου έχει προσφέρει τα πιο δυνατά συναισθήματα! Το 2014 είχα αναγκαστεί να εγκαταλείψω τον αγώνα μου, το 2015 κατάφερα να κερδίσω τη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης και πέρυσι έκανα αγώνα-επιβίωσης παρέα με έναν καλό φίλο, τον Βαγγέλη Μπάκα. Φέτος αποφάσισα να τρέξω σόλο, να ταξιδέψω μυαλό και σώμα και να βιώσω νέες εμπειρίες. Σε λίγα χρόνια από τώρα κανείς δε θα θυμάται χρόνους και επιδόσεις και το μόνο που θα μας έχει απομείνει θα είναι οι αναμνήσεις και οι φίλοι που έχουμε γνωρίσει! Φίλοι βουνίσιοι, από αυτούς που έχω μοιραστεί ιστορίες σε καταφύγια του Ολύμπου, όπως του Κάκαλου, του Γιόσος Αποστολίδης, του Σπήλιος Αγαπητός και της Πετρόστρουγκας, παρέα με μια αχνιστή κούπα ζεστό τσάι. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί μέσα από αυτή τη φιλοσοφία μου προέκυψε και η συνεργασία με την Active Point, την οποία ανέφερα και παραπάνω. Η συγκεκριμένη εταιρία αντιπροσωπεύει μερικές κορυφαίες μάρκες προϊόντων του χώρου αυτού στην ελληνική αγορά όπως “La Sportiva”, “Odlo”, “Osprey”, “Leki” και άλλες. Τα προϊόντα της κάνουν τέτοιου είδους ταξίδια πιο ασφαλή, άνετα και ξεκούραστα ταυτόχρονα. Μερικά από αυτά θα έχω την ευκαιρία να τα δοκιμάσω κατά μήκος της διαδρομής του πιο απαιτητικού ultra αγώνα βουνού στην Ελλάδα, του Olympus Mythical Trail! Ξεκινώντας, λοιπόν, από την κορφή ως τα νύχια, θα χρησιμοποιήσω φακό κεφαλής “Beal FF150”, τη νέα αγωνιστική στολή της “La Sportiva”, μπλούζα και εσώρουχα της “Odlo” με τεχνολογία ceramicool, αδιάβροχο-αντιανεμικό και γάντια της ίδιας εταιρίας, κάλτσες trail t3 της “Lorpen”, σακίδιο “Osprey Duro 1.5”, μπατόν “Leki micro stick carbon” και τέλος παπούτσια “La Sportiva Akyra”.  Αυτό που ζητάω προσωπικά από όλους όσους μοιράζονται το ίδιο πάθος

Αυτό που ζητάω προσωπικά από όλους όσους μοιράζονται το ίδιο πάθος με εμένα για το βουνό είναι να σταματήσουν να κοιτούν τα ρολόγια τους, να κοιτάξουν μέσα τους και να ανακαλύψουν τον πραγματικό εαυτό τους

με εμένα για το βουνό είναι να σταματήσουν να κοιτούν τα ρολόγια τους, να κοιτάξουν μέσα τους και να ανακαλύψουν τον πραγματικό εαυτό τους. Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως ο χρόνος κυλάει διαφορετικά στο βουνό!”.


Όσοι από εσάς έχουν φίλο τον Παναγιώτη Γούναρη, μα και αυτοί που δεν έτυχε ακόμη να τον γνωρίσουν από κοντά, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά την προσπάθειά του από τον λογαριασμό του στο facebook. Εκεί, ο Παναγιώτης θα μας ενημερώνει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, για τις εμπειρίες που βιώνει, θα μας μεταφέρει τις εικόνες που βλέπει και θα σχολιάζει πολύ σύντομα τα προϊόντα που δοκιμάζει. Ας του ευχηθούμε όλοι καλή τύχη και καλή επιστροφή γεμάτη με νέες αναμνήσεις!  

 

Τον λογαριασμό του Παναγιώτη στο Facebook μπορείτε να τον βρείτε πατώντας εδώ.

 

 

Λεζπουρίδης Θεοχάρης.

Φωτογραφίες: Ελπίδα Δεσποινιάδου, Ντορίνα Συμπιλίδου.     

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ