Syros City Trail 2016: Work Hard … Dream Big! Κύριο

Η Σύρος με την επιβλητική Ερμούπολη είναι γνωστή ως η αρχόντισσα των Κυκλάδων. Και μια αρχόντισσα δεν την “ανακαλύπτεις” μόνο από την φήμη της και την εξωτερική της ομορφιά, αλλά και από  την εσωτερική της “ψυχή”. Τα σοκάκια της με τις λουλουδιασμένες αυλές, τα σπίτια  της με την μεγάλη ιστορία που περνάει μπροστά σου σαν ψίθυρος που σε ταξιδεύει, τους ανθρώπους της, την θέα του Αιγαίου από τα κρυφά της σημεία. Τι καταλληλότερο για να ζήσεις και να μάθεις αυτή την ιστορική πόλη που αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά κέντρα της χώρας μας στο παρελθόν από έναν αγώνα city-trail; Έναν αγώνα που δεν στέκεται μόνο στο αθλητικό του κομμάτι αλλά προχωράει και σε παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν καθαρά πολιτιστικό χαρακτήρα, ώστε να δώσει την ευκαιρία σε αθλητές και τους συνοδούς τους να γνωρίσουν πολύπλευρα μια όμορφη γωνιά της πατρίδας μας!

 

Ξεκινώντας λοιπόν από το πολιτιστικό κομμάτι του Syros City Trail 2016, την φετινή χρονιά η διοργάνωση προχώρησε ένα ακόμη βήμα, επιχειρώντας μια διασύνδεση μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του αγώνα. Έτσι, το πρωί του Σαββάτου ξεναγηθήκαμε από την Ελένη Μπουρλίου – απόφοιτο του Πανεπιστημίου Αιγαίου - σε μερικά από τα ομορφότερα αρχοντικά της Ερμούπολης, όπου την ιστορία, την σημαντικότητα και τον πολιτιστικό πλούτο τους μας τον διηγήθηκαν οι ίδιοι οι σημερινοί τους ιδιοκτήτες!

 

Αυτή η ξεχωριστή πολιτιστική μας “βόλτα”, αποτελεί ουσιαστικά μια ανάδειξη και χρήση της υπηρεσίας ξενάγησης "Syros Walks" που ανέπτυξαν οι Ελένη Μπουρλίου και η Πανουργιά Γαλάτεια στα πλαίσια της πρακτικής τους εργασίας,  με σκοπό την προβολή της ιστορίας του νησιού μέσα από τα μάτια και τη ζωή των  ανθρώπων που έζησαν και ζουν στα επιβλητικά αυτά αρχοντικά μιας άλλης εποχής. Μερικά από αυτά είναι σήμερα κατοικίες όπως το Αρχοντικό Χρ. Νικολαίδη με τις πανέμορφες τοιχογραφίες που σήμερα αποτελεί κατοικία της οικογένειας του κ Σταύρου Κοή, καθώς και το σπίτι της οικογένειας Κυβέλη δίπλα στο Ινστιτούτο με την θεατρική αύρα και τις καλοδιατηρημένες εσωτερικές και εξωτερικές λεπτομέρειες.

 

Άλλα έχουν γίνει όμορφα ξενοδοχεία, όπως τo αριστοκρατικό Απολλώνειον Palace στα Βαπόρια με τα παράθυρα των δωματίων να “βουτάνε” κυριολεκτικά στο βαθύ μπλε του Αιγαίου και το εξαιρετικά αναπλασμένο και κουκλίστικο Αρχοντικό Ερμούπολις της κ. Ράνιας Νικολαϊδου με τις πανέμορφες οροφογραφίες του). Θαυμάσαμε στην βόλτα μας ακόμη και δημόσια κτίρια σαν το Κτίριο Μουμουτζή που στεγάζεται η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε, που έχουν κρατήσει ζωγραφιές εκπληκτικής τεχνικής και χρωμάτων στις οροφές τους.

 

Η ομάδα που διοργανώνει το Syros City Trail επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά με τον καλύτερο τρόπο την σημασία που δίνει στις παράλληλες πολιτιστικές δραστηριότητες ενός αγώνα τρεξίματος και η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν μιλάμε για αθλητικό τουρισμό.

 

  

 

Σε παρόμοιο κλίμα, στην όμορφη ταράτσα του Ινστιτούτου Κυβέλη με την θέα στα αρχοντικά και τα καμπαναριά των εκκλησιών της Ερμούπολης αλλά και την θάλασσα, έγινε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η τεχνική ενημέρωση των αθλητών για τις διαδρομές και τα χαρακτηριστικά των αγώνων. Οι αθλητές και οι συνοδοί τους είχαν αρχικά την ευκαιρία να θαυμάσουν αρχειακό υλικό στο μουσείο που μέρος του στεγάζεται εντός της οικίας Κυβέλη και περιλαμβάνει κομμάτι της συλλογής κειμηλίων, αντικειμένων τέχνης, φωτογραφιών, θεατρικών κοστουμιών και βιβλίων της Συλλογής του Ινστιτούτου συνοδεία ωραίου κρασιού από το Οινοποιείο Σύρου, ενώ μετά με την βοήθεια προτζέκτορα έγινε μια πλήρης παρουσίαση των αγώνων. Η αεικίνητη Βαλεντίνη Ποταμιάνου πάντα εκεί, χαμογελαστή, με έναν γλυκό λόγο για τον καθένα.

 

 

Η ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα που θύμιζε παρέα, ο μπουφές με το κρασί και τα μικρά εδέσματα που το συνόδευαν (τυριά, φρούτα) και η πολιτιστική  χροιά της τεχνικής ενημέρωσης μας θύμισε την αντίστοιχη press conference στο Grossglockner Ultra Trail της Αυστρίας που μας είχε εντυπωσιάσει, γεγονός που είναι πολύ ευχάριστο και δείχνει ότι αν υπάρχει μεράκι και θέληση μπορούμε και στην Ελλάδα να κάνουμε ξεχωριστά και όμορφα πράγματα. Την βραδιά έκλεισε όπως και πέρσι, ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στην ζωή της μεγάλης πρωταγωνίστριας Κυβέλης αλλά και της ανάπτυξης του θεάτρου στην Σύρο του 19ου και 20ου αιώνα.

 

 

Στο καθαρά αθλητικό κομμάτι, η περσινή διοργάνωση μας φανέρωσε την δυσκολία  του αγώνα των 10 χιλιομέτρων, με τα 3.500 σκαλοπάτια και το συνεχές ανεβοκατέβασμα μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια της Ερμούπολης. Φέτος η δυσκολία αυξήθηκε σημαντικά, αφού προστέθηκαν κάποια τμήματα που ανέβασαν τον αριθμό των σκαλοπατιών στα 5.000!  Τα πιο δύσκολα τμήματα του αγώνα ήταν από το 2.30-2.90 Km και από το 3.30-4.40 Km όπου υπήρχε συνεχής ανάβαση σε σκαλοπάτια διαφόρων ειδών και κλίσεων. Στην τεχνική δυσκολία του αγώνα συνηγορούσε και το ότι έλειπαν οι παρατεταμένες ευθείας ώστε να έχει ανάσες ο αθλητής, αφού βρισκόταν σε συνεχή πάνω-κάτω. Η συνολική θετική υψομετρική διαφορά του αγώνα των 10 km άγγιζε τα +500 μέτρα. Ο μικρός αγώνας των 4 Km είχε και αυτός την δυσκολία του με τα +1.800 σκαλιά και τις παρατεταμένες ανηφόρες του αφού αποτελούσε το πρώτο κομμάτι του μεγάλου αγώνα.

 

 

Η ομορφιά της διαδρομής των αγώνων ήταν μεγάλη και “ταξίδευε” τον αθλητή μέσα ή δίπλα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της Ερμούπολης, όπως αμέσως μετά την εκκίνηση μέσα από το επιβλητικό Δημαρχείο (έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ στα τέλη του 19ου αιώνα), αλλά και δίπλα από τα σκαλιά του Ινστιτούτου Κυβέλη, το πέρασμα δίπλα από το σημείο που “σκάει” το κύμα στους βράχους κάτω από την αρχοντική συνοικία Βαπόρια, τους πλακόστρωτους δρόμους με τα πανέμορφα αρχοντικά γύρω, το ανέβασμα ψηλά και στους δυο λόφους που είναι χτισμένη η Ερμούπολη με τις δεσπόζουσες εκκλησίες (η διαδρομή του αγώνα πέρασε πρώτα από την ορθόδοξη εκκλησία της Αναστάσεως ενώ στη συνέχεια  κατηφόρισε προς τον Καθολικό Ναό του Αγίου Γεωργίου). Φυσικά πολύ ωραίο ήταν και το πέρασμα από τις γειτονιές της άνω πόλης, με τα λουλούδια και τις όμορφες αυλές αλλά και την καταπληκτική θέα του Αιγαίου. Όμορφη λοιπόν η διαδρομή, βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο σε αυτό το χαρακτηριστικό φέτος η διοργάνωση, αγγίζοντας το άριστα!

 

Στο άρθρο μας για την περσινή πρώτη διοργάνωση είχαμε επισημάνει ότι χρήζει προσοχής η σήμανση της διαδρομής, μιας και το μπλε χρώμα που είχε χρησιμοποιηθεί δημιούργησε κάποια μικρά προβλήματα, που είχαν να κάνουν με το ότι δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό από έναν αθλητή που κινείται με ταχύτητα και συνεχείς αλλαγές πορείας. Η διοργάνωση το άκουσε και φέτος χρησιμοποίησε αυτοκόλλητα σήματα με έντονο φούξια χρώμα (3.000 χρησιμοποιήθηκαν!) που έκαναν πολύ καλή δουλειά στην σήμανση. Αν τα πιτσιρίκια της Ερμούπολης δεν ήταν και τόσο ζωηρά, ιδιαίτερα στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, αφαιρώντας μερικά σαν παιχνίδι, δεν θα υπήρχε καμία δυνατότητα να χαθείς σε κανένα σημείο της διαδρομής.

 

Καταπληκτική δουλειά από τους εθελοντές της διοργάνωσης σε όλα τα πόστα. Είτε στην γραμματεία με την πανταχού παρούσα Λουίζα Βαρθαλίτου να δίνει το πρόσταγμα, είτε σαν δείκτες στα σοκάκια, είτε στους σταθμούς ανεφοδιασμού, είτε μετά τον τερματισμό. Και πάλι φέτος εξαιρετική η φύλαξη των διασταυρώσεων από τους ανθρώπους της Λέσχης Chopper Σύρου. Διασχίζαμε με ταχύτητα δρόμους ξέροντας ότι με την παρουσία τους κανένας οδηγός δεν θα διανοηθεί να περάσει! Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές για την δουλειά τους αλλά και το κέφι τους.

 

 

Οι σταθμοί ανεφοδιασμού ήταν επαρκέστατοι για μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων, πολύ σωστά τοποθετημένοι με βάση τα χαρακτηριστικά του αγώνα (υψομετρική, ανηφόρα ή κατηφόρα κτλ…) και όχι την χιλιομετρική απόσταση και ακόμη περισσότερο ενισχυμένοι σε υλικά σε σχέση με την περσινή πρώτη χρονιά (καταπληκτικά τα λουκούμια!). Στον τερματισμό περίμενε τον αθλητή μια ποικιλία αναψυκτικών αλλά και μπύρας Νήσος, και μάλιστα παγωμένων αφού υπήρχαν ψυγεία! Φυσικά μπανάνα αλλά και λουκούμια.

 

 

Οι απονομές έγιναν αμέσως μετά το τέλος των αγώνων σε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, ακριβώς κάτω από το Δημαρχείο στην κεντρική πλατεία της Σύρου. Αργότερα το βράδυ μετά τις απονομές διοργανώθηκε και φέτος ένα πολύ όμορφο after-race party στο πανέμορφο bar (Αστέρια) πάνω στην θάλασσα κάτω από την συνοικία Βαπόρια, με χαλαρή διάθεση και πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή από την περσινή χρονιά!

 

 

Στο αγωνιστικό κομμάτι, το φετινό Syros City Trail ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένο όσο αφορά το επίπεδο αθλητών, ενώ δόθηκαν “μάχες” που κρίθηκαν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα για κάποιες θέσεις του βάθρου.

 

Στον αγώνα των 10 Km, έδωσαν μεγάλη μάχη ο Γιώργος Διαλεκτός με τον Βρετανό Freddie Slemeck, με την διαφορά υπέρ του έλληνα αθλητή να είναι μόλις 7 δευτερόλεπτα στον τερματισμό (46.51 έναντι 46.58)!  Στην τρίτη θέση με επίδοση 47.47 ο Αλέξανδρος Καμπουρόπουλος που παρά την υπερπροσπάθεια στο Trofeo Kima πριν μια εβδομάδα έκανε έναν εξαιρετικό αγώνα! Στις γυναίκες η Μαρία Μαλάι επικράτησε άνετα με το πολύ καλό 59.59, ενώ για την δεύτερη θέση δόθηκε μεγάλη μάχη. Δεύτερη τελικά ήταν η Τζίνα Νικολαίδη με επίδοση 01.05.46 ενώ μόλις 6 δευτερόλεπτα πίσω της στην τρίτη θέση (01.05.52) τερμάτισε η Ασημίνα Ιγγλέζου, που συνεχίζει να μας εκπλήσσει θετικά με τις πολύ καλές εμφανίσεις της σε αγώνες ορεινού τρεξίματος και city-trail.

 

Στον αγώνα των 4 Km, ο Χριστόφορος Γεωργόπουλος  (22.30) κέρδισε την πρώτη θέση του βάθρου με μόλις 6  δευτερόλεπτα διαφορά από τον Αντώνη Υδραίο (22.37). Στην τρίτη θέση ο Αλέξης Μενδρινός με επίδοση 22.53. Στις γυναίκες είχαμε άνετη επικράτηση της Ιουλίας-Ελένης Παναγιωτοπούλου με επίδοση 25.13, ενώ η δεύτερη θέση του βάθρου κρίθηκε για μόλις 3 δευτερόλεπτα με την έμπειρη Βίκυ Καρπούζα να την κερδίζει με επίδοση 28.15 και τρίτη την Δέσποινα Λουκάκη με επίδοση 28.18.

 

Τα συνολικά αποτελέσματα των αγώνων μπορείτε να τα δείτε εδώ, ενώ αξίζει να αναφέρουμε την κατά 44% αύξηση των συμμετοχών φέτος (από 85 σε 123)  σε σχέση με την περσινή πρώτη φορά του αγώνα, σε μια περίοδο δύσκολη και με πολλούς και σημαντικούς αγώνες να γίνονται παράλληλα (ακόμη και στις ίδιες τις Κυκλάδες), τόσο την ίδια μέρα όσο και μέσα στον Σεπτέμβρη, γεγονός που δείχνει ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια της διοργανωτικής ομάδας, αλλά και ο κόσμος αρχίζει και κοιτάζει πλέον και τους αγώνες city-trail και τα νησιά μας!

 

  

 

Το Syros City Trail ήταν ο δεύτερος στην σειρά αγώνας του Cyclades Trail Cup 2016, μετά το Tinos Challenge που έγινε στις αρχές του καλοκαιριού και το Andros Trail Race που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου. Έχει ήδη ανακοινωθεί η επίσημη συνεργασία με την Ιταλική εταιρία διοργανώσεων αγώνων: Camelbag ASD, υπεύθυνη για τον ορεινό αγώνα: The North Face® Lavaredo Ultra Trail και του αγώνα πόλης: Firenze Urban Trail, με ανταλλαγή δωρεάν συμμετοχών, γεγονός που είναι πρωτοποριακό και σημαντικό και βοηθάει την εξωστρέφεια των ελληνικών αγώνων προς το εξωτερικό.

 

 

Πολύ καλό και φέτος το πακέτο παροχών του αγώνα (εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, διαμονή, τοπικά προϊόντα, φαγώσιμα-αναψυκτικά-μπύρες μετά τον τερματισμό κτλ…), σε σχέση με το αντίτιμο συμμετοχής, πολύ ωραίο το μετάλλιο της διοργάνωσης με την απεικόνιση των δυο λόφων της Ερμούπολης, τα έπαθλα των νικητών αλλά και η μπλούζα με χορηγό την Chronosystems σε φούξια χρώμα για τους αθλητές και τυρκουάζ για τους εθελοντές. Ιδιαίτερο χρώμα είχε και ο καθιερωμένος πλέον αγώνας 1 km των παιδιών που γέμισαν με φωνές και χαμόγελα τους δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία της Ερμούπολης.

 

Τιμώμενο πρόσωπο του Syros City Trail 2016 ήταν ο Δημήτρης Βικέλας, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και οραματιστής της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στην Αθήνα το 1896. Στο μετάλλιο του αγώνα υπάρχει για τον λόγο αυτό χαραγμένη η προσωπογραφία του και η σφραγίδα “Demetrius Vikelas Birthplace ”.

 

 

H φράση “Work Hard Dream Big” που είναι χαραγμένη στα εξαιρετικής αισθητικής μετάλλια του Syros City Trail δεν αντικατοπτρίζει μόνο τον σκληρό αγώνα που πρέπει να κάνουν οι αθλητές για να κατακτήσουν μια πανέμορφη διαδρομή μέσα στα αρχοντικά, τα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας πολιτιστικά σημεία της Ερμούπολης αλλά και την σαν όνειρο θέα του Αιγαίου, αλλά και την προσπάθεια που κάνουν τα τελευταία δυο χρόνια οι διοργανωτές, οι εθελοντές και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον αγώνα να προσφέρουν σε δύσκολους καιρούς κάτι μοναδικό στους αθλητές τους, που αξίζει να κοπιάσουν και να το ονειρευτούν να το ζήσουν.

 

Όπως άλλωστε λέει και ένα ρητό, “δεν υπάρχει ασανσέρ για την επιτυχία, πρέπει να ανέβεις τα σκαλιά για να την κατακτήσεις” … και από σκαλιά η Σύρος άλλο τίποτα!

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ