La Sportiva Akasha, Αιθέρια αίσθηση για πολλά χιλιόμετρα! Κύριο

Akasha: Ο όρος που χρησιμοποιείται στα Σανσκριτικά για να περιγράψει τον «Αιθέρα» η αλλιώς το Πέμπτο Στοιχείο το οποίο σύμφωνα με τις αρχαίες θεωρίες μαζί με τα υπόλοιπα τέσσερα, την γη, το νερό, την φωτιά και τον αέρα, αποτελούν τις θεμελιώδεις δομές που συνθέτουν τον κόσμο μας. Τα 4 γήινα στοιχεία πιστευόταν ότι δομούν τον κόσμο της γης και των ανθρώπων ενώ το πέμπτο, ο Αιθέρας, οι αρχαίες θεωρίες δίδασκαν ότι δομούσε τον ουρανό, τους πλανήτες, τα άστρα και οτιδήποτε «μη γήινο». Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το σκεπτικό των ανθρώπων της La Sportiva για την επιλογή της ονομασίας του παπουτσιού. Ίσως ήθελαν να δώσουν έναν μυστικιστικό τόνο σε ένα παπούτσι το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες αποστάσεις κατά τις οποίες η προσπάθεια του αθλητή πολλές φορές ξεφεύγει από τα στενά ανθρώπινα όρια αγγίζοντας την σφαίρα του εξωπραγματικού…

Η La Sportiva ως brand δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται συστάσεις. Αποτελεί μία από τις διαχρονικά πλέον παραδοσιακές μάρκες στον χώρο των ορειβατικών / αναρριχητικών υποδημάτων και ρουχισμού, η οποία έχει μεταφέρει αυτή την τεχνογνωσία στον ολοένα και αναπτυσσόμενο χώρο του ορεινού τρεξίματος. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει παράξει μερικά από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα παγκοσμίως, με κύριους εκπροσώπους τα C-Lite, Bushido, Mutant, Helios και βέβαια το πλέον επιτυχημένο της παπούτσι, το Ultra Raptor. Τελευταία προσθήκη στο πλούσιο ρεπερτόριο της La Sportiva αποτελεί το Akasha, μοντέλο το φιλοδοξεί να κλείσει το «κενό» ανάμεσα στα πιο γρήγορα Bushido – Mutant και το βαρύ πυροβολικό που ακούει στο όνομα Ultra Raptor.

 

Σχεδίαση

Ξεκινώντας από την πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς δεν μπορεί παρά να δώσει τα συγχαρητήριά του στην ομάδα χρωματικού σχεδιασμού του παπουτσιού. Ειδικά το κιτρινόμαυρο μοντέλο που έχουμε στα χέρια μας για την δοκιμή ήταν ίσως ότι καλύτερο έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Όλοι οι κατασκευαστές τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι δίνουν μεγάλη σημασία στον τομέα αυτό και η La Sportiva με την γνήσια ιταλική φινέτσα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Τα Akasha εκπέμπουν μία αιθέρια απλότητα που δεν περνάει απαρατήρητη σίγουρα από κανέναν.

 

Σχεδίαση που εντυπωσιάζει βγάζοντάς τα από το κουτί τους!

 

Αίσθηση

Έχοντας φορέσει για εκατοντάδες χιλιόμετρα δύο ζευγάρια Ultra Raptor σε κάθε είδους τερέν η περιέργεια για τα Akasha ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλη. Κρατώντας το παπούτσι στα χέρια σας θα νομίζετε λόγω της επιθετικής σχεδίασης ότι κρατάτε κάτι ελαφρύτερο από τα 330 γραμμάρια τα οποία ζυγίζει. Φορώντας το βέβαια και τρέχοντας τα πρώτα μέτρα, το βάρος του θα «προδοθεί». Παρόλα αυτά, τα 20 γραμμάρια λιγότερα από τα Ultra Raptor θα τα εκτιμήσετε αν θέλετε να τρέξετε γρήγορα σε έναν μαλακό χωματόδρομο, παρόλο που τα Akasha δεν γεννήθηκαν για τέτοια τερέν. Λόγω της στενής τους σχετικά γραμμής πολύ πιθανόν να χρειαστείτε μισό νούμερο μεγαλύτερο από ότι φοράτε συνήθως, οπότε έχετέ το υπόψη σας όταν το δοκιμάσετε. Παρόλη την στενή γραμμή και την αίσθηση ότι το παπούτσι ταιριάζει γάντι στο πόδι, ο χώρος για τα δάκτυλα είναι επαρκής για πολύωρο τρέξιμο για το οποίο βέβαια και έχει σχεδιαστεί. Συγκρινόμενο λοιπόν με το Raptor, τόσο λόγω της στενότερης εφαρμογής όσο και λόγω μικρότερου βάρους, θα έχετε την αίσθηση ότι φοράτε κάτι πολύ πιο ελαφρύ και «γρήγορο» χωρίς όμως όπως θα δούμε παρακάτω να θυσιάζεται η προστασία που αγαπήσαμε όλοι στην ναυαρχίδα της La Sportiva.

 

Θα εντυπωσιάσει ακόμη και με 'πολιτικά'. Δεν είναι φτιαγμένο όμως για αυτό ... 

 

Πάνω μέρος

Ξεκινώντας από το πίσω μέρος του παπουτσιού στην φτέρνα η κίτρινη χρωματική ενιαία απόχρωση δεν κάνει διακριτή την παρουσία του ημίσκληρου TPU υλικού από θερμοπλαστική πολυουρεθάνη, συνδυασμός δηλαδή 2 υλικών: σκληρού πλαστικού και μαλακής σιλικόνης. Το υλικό αυτό αγκαλιάζει την φτέρνα και εκτείνεται μέχρι σχεδόν την μέση του παπουτσιού και είναι υπεύθυνο για την σταθερότητα του ποδιού σε πλάγιες κλίσεις και απότομες εναλλαγές πορείας αλλά και την προστασία από περιφερειακά χτυπήματα.

 

Στο πίσω μέρος του Akasha διακρίνεται το υλικό TPU που αγκαλιάζει τη φτέρνα μέχρι την μέση του πέλματος καθώς και το ProTechTion πλέγμα 

 

Συνεχίζοντας προς την μέση του παπουτσιού, στο πάνω μέρος θα συναντήσουμε το λαστιχένιο πλέγμα που η La Sportiva ονομάζει με το λογοπαίγνιο ProTechTion™ το οποίο εκτείνεται μέχρι εμπρός στα δάκτυλα και υπόσχεται ενισχυμένη προστασία και καλή εφαρμογή αφού δένει άριστα με το προστατευτικό υλικό της φτέρνας.

 

Πολύ καλή η προστασία για τα δάκτυλα 

 

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι κατασκευαστές παπουτσιών για σκληρή χρήση προσθέτουν ιδιαίτερα καλή προστασία στα δάκτυλα για όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία από τις αναπόφευκτες … ατυχείς συναντήσεις των δακτύλων με τις πέτρες και κάθε είδους εμπόδια που συναντάμε στα μονοπάτια. Τον κανόνα αυτόν ακολουθούν και τα Akasha και το κάνουν ιδιαίτερα καλά αφού η προστασία μπροστά είναι κορυφαία μέσω ενός γενναία σκληρού πλαστικού που εκτείνεται σε αρκετά μεγάλο μήκος και σε συνδυασμό με το ακόμη πιο σκληρό κόκκινο υλικό της σόλας (την οποία θα εξετάσουμε λεπτομερώς παρακάτω) με το οποίο συνδυάζεται αρμονικά.

 

Κάτοψη του παπουτσιού όπου διακρίνεται η γλώσσα αλλά και το πως τα κορδόνια δένουν με το πλέγμα ProtechTion για καλύτερη και ομοιόμορφη εφαρμογή 

 

Η γλώσσα είναι αρκετά αφρώδης και μαλακιά προσθέτοντας πόντους άνεσης στο σύνολο και δεν θα προβληματίσει καθώς κάθεται στην θέση της ακόμη και μετά από πολλές ώρες. Το υλικό των κορδονιών είναι το ίδιο που έχουμε συναντήσει και στα Ultra Raptor οπότε θα χρειαστεί λίγο προσοχή στο σφίξιμο ή ένας διπλός κόμπος προκειμένου να μη σας λυθούν. Το γεγονός ότι τα κορδόνια δένουν αρμονικά με το πλαστικό πλέγμα ProTechTion™ και έναν ελαστικό ιμάντα στο πρώτο τους πέρασμα στο κουντεπιέ είναι υπεύθυνο για την άριστη εφαρμογή με το πάνω μέρος του πέλματος αλλά και την αντοχή στον χρόνο.

 

Κοντινό πλάνο του αεριζόμενου δικτυωτού υλικού αλλά και του πλέγματος που προστατεύει τα δάκτυλα

 

To αεριζόμενο δικτυωτό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται στο Akasha δίνει καλή διαπνοή, είναι αρκετά μαλακό και αφρώδες και δεν θα δημιουργήσει σημεία τριβής κάτι που φοβόμασταν όταν είδαμε το πλέγμα ProTechTion™ πάνω από τα δάκτυλα. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού για να έχουμε καλύτερη άποψη.


Μεσόσολα

Υπεύθυνη για την κορυφαία απορρόφηση κραδασμών, είναι το σημαντικότερο ίσως στοιχείο του παπουτσιού. Η La Sportiva χρησιμοποιώντας την τεχνολογία “Dual-Injection Shock Absorbing MEMIex” κατά την οποία δημιουργεί το υλικό με έγχυση (injection) και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο της συμπίεσης, υποστηρίζει ότι έχει δημιουργήσει μία μεσόσολα με EVA υλικό που διατηρεί τα χαρακτηριστικά του για περισσότερο χρονικό διάστημα. Το κατά πόσο θα καταφέρει το Akasha να διατηρήσει αυτή την αίσθηση είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί. Το EVA υλικό απλώνεται σε όλο το μήκος του πέλματος και χαρίζει την ίδια αίσθηση όπου και αν πατηθεί. Η απουσία Rock Plate δίνει την δυνατότητα στο πέλμα μας να διαβάζει το τερέν προσφέροντας επιπλέον ευελιξία για γρήγορο τρέξιμο και όχι την βαριά αίσθηση που έχουν παπούτσια που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους προστασία. Ο συνδυασμός αυτός που προσφέρει το Akasha, δηλαδή κορυφαία απορρόφηση – ευελιξία – στροφική ευκαμψία είναι μοναδικός και δεν θα τον συναντήσουμε σε πολλά μοντέλα παπουτσιών. Το drop των 6mm που έχει επιλεγεί είναι κάτω του μέσου όρου για παπούτσι που προορίζεται για μεγάλες αποστάσεις, γεγονός που δίνει την δυνατότητα ο αθλητής να πατήσει μπροστά και να κινηθεί γρήγορα. 

 

Ο πάτος του Akasha είναι πατέντα της La Sportiva που έχει ονομάσει Ortholite Mountain Running Ergonomic Insole, πάχους 4mm που προσθέτει πόντους στην συνολική αίσθηση.

 

Η μεσόσολα του Akasha 'όλα τα λεφτά'!  

 

Σόλα

Για την σόλα, η La Sportiva προτίμησε να χρησιμοποιήσει αντί για κάποιου 3ου κατασκευαστή, την δική της σόλα Frixxion XT Red η οποία υπόσχεται ότι συνδυάζει κράτημα και αντοχή στον χρόνο. Οι διπλής κατευθυντικότητας τάπες, διαφορετικά τοποθετημένες στο μπροστά και στο πίσω μέρος του παπουτσιού είναι κάτι που προτιμούν ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές παπουτσιών. Η εφαρμογή τους εδώ δίνει μία «επιθετική» αίσθηση, κάτι που το καταφέρνει και στην πράξη και δίνει πολύ καλή πρόσφυση τόσο στην κατηφόρα όσο και στην ανηφόρα. Κάτι άλλο που θα προσέξουμε στην σόλα είναι το σύστημα που έχει ονομάσει η La Sportiva Trail Rocker (το κόκκινο μέρος της σόλας) το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετικής σκληρότητας υλικό και διαφορετική σχεδίαση του πέλματος, για ακόμη μεγαλύτερη αντοχή και προστασία σε όλη την φάση προσγείωσης – απογείωσης του ποδιού από το έδαφος.

 

Πολύ καλή πρόσφυση στα περισσότερα τερέν προσφέρει η Frixxion XT Red σόλα των Akasha 

 

Εντυπώσεις

Αυτό που θα εντυπωσιάσει κατευθείαν στα πρώτα μέτρα τρεξίματος είναι η καταπληκτική απορρόφηση κραδασμών που προσφέρει και είναι ίσως ο κορυφαίος λόγος για να προτιμήσετε το παπούτσι. Είχαμε χρόνια να αισθανθούμε αυτή την αίσθηση «βούτυρου» στο πάτημα σε όλο το μήκος του πέλματος. Θα το εκτιμήσουν βέβαια πιο πολύ όσοι πατούν πιο πολύ με την φτέρνα χωρίς να σημαίνει ότι όσοι πατούν από την μέση του πέλματος και μπροστά δεν θα επωφεληθούν από το κορυφαίο cushioning αφού το «μεσαίο» drop των 6mm αφήνει αρκετά τέτοια περιθώρια. Παρόλο το θηριώδες cushioning, αντίθετα με μοντέλα άλλων κατασκευαστών στα οποία χάνεται εντελώς η αίσθηση του εδάφους που πατάμε, τα Akasha καταφέρνουν επάξια να διαβάσουν το τερέν δίνοντάς σας την δυνατότητα να ελιχθείτε σε όλα τα είδη των τερέν.

 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, παρόλη την στενή γραμμή και την αίσθηση ότι το παπούτσι ταιριάζει γάντι στο πόδι, ο χώρος για τα δάκτυλα είναι επαρκής για πολύωρο τρέξιμο. Δοκιμάστηκε σε μέχρι έξι ώρες συνεχόμενο τρέξιμο χωρίς να προβληματίσει καθόλου. Μένει να δοκιμαστεί σε ακόμη πιο πολύωρες προσπάθειες για να διαπιστώσουμε κατά πόσο το πρήξιμο των ποδιών θα επηρεάσει την άνεση την οποία αισθάνεται κάποιος με το που φοράει το Akasha.

 

Ετοιμαστείτε να ροκάρετε!

 

Η διάταξη των ταπών (lugs) της σόλας σε ότι τερέν το δοκιμάσαμε έδωσε πολύ καλή πρόσφυση, ιδιαίτερα σε τερέν με σαθρή μικρή πέτρα που συναντάμε κατά κόρον στα ελληνικά βουνά. Εκεί που δίνει ρεσιτάλ όμως είναι η ανελέητη κατάποση των κραδασμών ιδιαίτερα στην περιοχή της φτέρνας κατά το κοπάνημα σε σκληρό τερέν όπου αποδίδει τα μέγιστα δίνοντάς μας την δυνατότητα να πατάμε πάνω σε φυτευτές πέτρες με μανία και για όσο αντέχουν οι τετρακέφαλοι. Στην ανηφόρα δεν θα προβληματίσει και δεν θα γλιστρήσει πίσω αφού η διάταξη των ταπών στο μπροστά μέρος βοηθάει το παπούτσι να «γραπώνει» το έφαφος. Στην γλιστερή πέτρα δεν θα αισθανθεί «σπίτι» του αφού προτιμάει τα πιο σαθρά εδάφη. Με την δέουσα προσοχή όμως (όπως ούτως ή άλλως χρειάζεται σε τέτοιο τερέν) θα ανταπεξέλθει χωρίς προβλήματα.

 

Ο αερισμός του κινείται σε ικανοποιητικά αλλά όχι κορυφαία επίπεδα αφού η εκτεταμένη χρήση του ProTechTion™ πλέγματος ακόμη και πάνω από την περιοχή των δακτύλων δεν δίνει πολύ χώρο για αερισμό όλου του πέλματος. Όσες φορές παρόλα αυτά χρειάστηκε να περάσουμε από ρυάκια ή τερέν με υγρασία το εσωτερικό στέγνωνε σχετικά γρήγορα με μόνη εξαίρεση την εξαιρετικά αφρώδη γλώσσα που χρειαζόταν λίγο παραπάνω χρόνο για να στεγνώσει. Ερωτηματικό μένει η δοκιμή του σε πολύ υγρές συνθήκες με βροχή και μόλις γίνει αυτό θα κάνουμε update το παρών άρθρο.

 

Έτοιμο για πολλά χιλιόμετρα!

 

Τα δάκτυλά μας εκτίμησαν την προστασία που προσφέρει το σκληρό πλαστικό μπροστά αφού παρ’ όλες τις δύο – τρεις κλωτσιές σε πέτρες τα νύχια μας κράτησαν το χρώμα τους! Η περιφερειακή προστασία είναι κι αυτή σε πολύ καλά επίπεδα και θα θέλαμε ακόμη καλύτερη στήριξη σε τραβερσαριστά μονοπάτια με μεγάλη κλίση, στήριξη που είχαμε συνηθίσει στα Ultra Raptor αλλά θυσιάστηκε στο βωμό του ελαφρύτερου πλαισίου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα προβληματίσει.

 

Συμπέρασμα

Το Akasha έχει γεννηθεί για πολλά χιλιόμετρα. Η κορυφαία απορρόφηση κραδασμών και η προστασία θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα στους μεγάλους αγώνες της σεζόν που έχει ήδη ξεκινήσει. Η εφαρμογή του, η ιδιαίτερη μεσόσολά του, αλλά και το ευέλικτο drop των 6mm θα σας δώσει την δυνατότητα να κινηθείτε γρήγορα όπου χρειαστεί άρα μιλάμε για ένα all around παπούτσι για μεγάλους αγώνες ή προπονήσεις. Η μεγαλύτερη περιέργειά μας σχετικά με την συμπεριφορά του παπουτσιού έχει να κάνει με το κατά πόσο θα διατηρήσει αυτή την «Αιθέρια» αίσθηση σε μεγάλους αγώνες που θα διαρκέσουν 15 – 20 ώρες ή περισσότερες, κάτι που μένει να το δούμε στην πράξη!

 

Χαρακτηριστικά

- Πάνω μέρος: Διαπνέων Air Mesh, ΤPU στο πίσω μέρος και Dynamic ProTechTion στο πάνω μέρος και στα δάκτυλα.
- Μεσόσολα: Injected EVA, Cushion Platform
- Πάτος: Ortholite Mountain Running
- Σόλα: FriXion XT σε συνδυασμό με το σύστημα Trail Rocker.
- Drop: 6mm
- Προφίλ (stack height): Φτέρνα 26mm / Δάκτυλα 20mm
- Βάρος: 330 γρ (Νο. 42)
- Προτεινόμενη τιμή λιανικής: 145€

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των La Sportiva στην Ελλάδα είναι η Active Point ΑΕΒΕ την οποία και ευχαριστούμε πολύ για την διάθεση των Akasha για τις ανάγκες της δοκιμής.


View this photo set on Flickr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ