
ADVENDURE is the leading web portal in Greece about Mountain Running, Adventure, Endurance and other Mountain Sports
info@advendure.com
Με ανακοίνωσή της η International Skyrunning Association (ISF) αναφέρει ότι της γνωστοποιήθηκε από την WADA (World Anti Doping Agency) στις 11 Απριλίου φέτος ότι η γαλλίδα πρωταθλήτρια Christel Dewalle ανιχνεύθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ που διενεργήθη κατά την διάρκεια του Skyrunning World Championship στην Ισπανία το 2016 στην κατηγορία του Vertical Kilometer!
O έλεγχος που έγινε στα εργαστήρια της WADA στην Πολωνία στις 9 Σεπτεμβρίου βγήκε θετικός στην ουσία επταμινόλη και επτά μήνες αργότερα έγινε γνωστός στην ομοσπονδία Skyrunning. Η επταμινόλη είναι μια αμινοαλκοόλη η οποία ταξινομείται ως αγγειοσυσπαστικό. Μερικές φορές χρησιμοποιείται στη θεραπεία της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα της ορθοστατικής υπότασης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα trail-running-savoie.fr η Dewalle έχει ιστορικό φλεβίτιδας, κάτι που ίσως ενισχύει την άποψη ότι χρησιμοποιούσε φάρμακα που περιείχαν την ουσία αυτή. Παρόλα αυτά δεν παύει η επταμινόλη να συγκαταλέγεται στη λίστα απαγορευμένων ουσιών ενώ και στο παρελθόν αθλητές έχουν τιμωρηθεί για την χρήση της όπως ο Γάλλος κολυμβητής Frederick Bousquet.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ομοσπονδίας, η αθλήτρια και ο μάνατζέρ της ειδοποιήθηκαν για τα αποτελέσματα των ελέγχων στις 25 Απρίλη φέτος.

Η εκτελεστική επιτροπή της ISF μετά και τις απαραίτητες διαβουλεύσεις και εξηγήσεις με την αθλήτρια και τον μάνατζέρ της, κατέληξαν στις παρακάτω αποφάσεις στις 8 Μαΐου 2017:

Το σοβαρό κρούσμα αυτό έρχεται να προστεθεί στην μικρή (ακόμα…) λίστα των αθλητών που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών σε αγώνες ορεινού τρεξίματος και ενισχύει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες μας σχετικά με το μέλλον του αθλήματος σε κορυφαίο (και όχι μόνο) επίπεδο.