Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου: Μία νέα σηματοδοτημένη διαδρομή 190 χλμ γεννιέται στο Βουνό των Κενταύρων!

To “Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου” είναι μια ιδέα, πρόταση, που δίνει την ευκαιρία και παράλληλα τη δυνατότητα στον περιπατητή να διασχίσει όλη την οροσειρά του Πηλίου (και το Τισαίον Όρος) σε μια ενιαία, συνεχόμενη και πανέμορφη διαδρομή. Η επιλογή της διαδρομής: Είναι δύσκολο και πολύπλοκο να επιλέξουμε και ταυτόχρονα να αποκλείσουμε μονοπάτια και διαδρομές στο Πήλιο, αφού οι περισσότερες διαδρομές είναι μοναδικές, όμορφες και ξεχωριστές, όπως και τα χωριά του Πηλίου. Εμείς, λοιπόν, για περισσότερο από 12 μήνες, με ημερήσιες αλλά και νυχτερινές πεζοπορίες και trail running, κατασταλάξαμε σε μια επιλογή που τη θεωρούμε αξιόλογη, ενίοτε τουριστική αλλά ταυτόχρονα με απομονωμένα κομμάτια.

Η αφετηρία λοιπόν δίνεται από το πιο βόρειο χωριό του Πηλίου και της Μαγνησίας το Κεραμίδι. Από εκεί βαδίζουμε στο Βένετο, συνεχίζουμε στο Μοναστήρι στο Φλαμπούρι, και συνεχίζοντας περνάμε από το Τρανό Ίσωμα και φτάνουμε στη Μακρινίτσα. Συνεχίζουμε στην Πορταριά, ανηφορίζουμε στα Χάνια, και από στην κορυφή Αγριόλευκες, στην κορυφή Σχιτζουράβλι μέχρι και την παραλία στον Άγιο Ιωάννη και τη Νταμούχαρη (μέρος 1ο, απόσταση 90 χλμ).

Από τη Νταμούχαρη ανηφορίζουμε στην Τσαγκαράδα, συνεχίζουμε στις Μηλιές, περνώντας από το Παναγιώτικο Φράγμα, στις Αφέτες και κατηφορίζουμε στην παραλία στην Άφυσσο. Η διαδρομή συνεχίζεται στο Λεφόκαστρο, ανεβαίνουμε στην Αργαλαστή, στο Λαύκο και κατηφορίζει στο Αιγαίο Πέλαγος και στον Πλατανιά. Συνεχίζουμε στο Μικρό, στην Χοντρή Άμμο και στο Τισαίον Όρος που καταλήγει στο χωριό Τρίκερι και στην Αγία Κυριακή που είναι και το νοτιότερο χωριό του Πηλίου και της Μαγνησίας (μέρος 2ο, απόσταση 100 χλμ).

Δέσμευση και πρόθεσή μας είναι να σηματοδοτήσουμε (στα πλέον απαραίτητα σημεία) τη διαδρομή με σημάδια που φέρουν το λογότυπο του  Long Pelion Trail, να ενημερώνουμε τους φίλους για δράσεις (καθαρισμός, βελτίωση, περπάτημα, τρέξιμο, διάσχιση κλπ) και να προβάλουμε τη διαδρομή και την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, σε Ελλάδα και εξωτερικό, μέσω εκθέσεων, δράσεων και εκδηλώσεων.

Ο αθλητικός Όμιλος Αγριάς “ΑΘΛΟΣ” (που επί χρόνια διοργάνωσε και τους αγώνες ορεινού τρεξίματος “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ”) είναι ο φορέας που δύναται και θέλει να εδραιώσει και να προβάλει αυτό το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου.

Για πληροφορίες Νίκος Μαγγίτσης  Email: magitsis@yahoo.gr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ