Epirus Trail: Η μεγαλύτερη πεζοπορική διαδρομή στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η πρώτη παρουσίαση του υπό κατασκευή Epirus Trail κατά τη διάρκεια της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών και της 3ης Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Πιστοποιημένων Μονοπατιών, που πραγματοποιήθηκαν στη Βυτίνα και Δημητσάνα Αρκαδίας (4-7 Νοεμβρίου) αντίστοιχα  από την ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Γορτυνίας. Το Epirus Trail, με μήκος 370 χλμ., είναι το μεγαλύτερο μονοπάτι που κατασκευάζεται σήμερα στην Ελλάδα και το οποίο με τη σταδιακή του πιστοποίηση θα συνδράμει περαιτέρω στην αναβάθμιση του Πεζοπορικού- και γενικότερα του Εναλλακτικού Τουρισμού- της Ηπείρου.

Το Epirus Trail έρχεται να προστεθεί στις οργανωμένες προσπάθειες διάνοιξης, καταγραφής, σήμανσης και εν τέλει πιστοποίησης και ενσωμάτωσης στα «Leading  Quality Trails - Best  of Europe» της European Rambler Association (ERA, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων). Σκοπός της ERA είναι η προώθηση του Πεζοπορικού Τουρισμού στην Ευρώπη μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου μονοπατιών με κοινά χαρακτηριστικά και προσιτά στον οποιονδήποτε. Στα Leading Quality Trails ανήκουν ήδη άλλα τρία μονοπάτια στην Ελλάδα, του Μαινάλου (Menalon Trail), του Μετσόβου (Ursa Trail) και της Άνδρου (Andros Routes). Εκτός από το μονοπάτι της Ηπείρου, υπό πιστοποίηση βρίσκονται και τα μονοπάτια της Ξάνθης (Μονοπάτια Νέστου – Ροδόπης) και της Χίου (μήκους 92 χιλιομέτρων) καθώς και άλλα δέκα από την στεριανή και την νησιωτική Ελλάδα, μονοπάτια τα οποία και παρουσιάστηκαν στην ευρωπαϊκή αυτή συνάντηση στην Αρκαδία.

 

Στην συνάντηση επισημάνθηκε ότι στα μονοπάτια αυτά είναι απαραίτητη η προσθήκη ποιοτικών χαρακτηριστικών, εκτός των καθαρά φυσιολατρικών,  όπως είναι τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία του τόπου κάτι που είναι πολύ βασικό καθώς θα δώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον περιηγητή / πεζοπόρο, θα προσελκύσει τον «ποιοτικό τουρισμό» και ίσως ωθήσει σχολεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην πρώτη επαφή με τα μονοπάτια και την ιστορία του.

 

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε, το πόσο σημαντικό είναι η μόνιμη σήμανση των μονοπατιών σε μια ευρύτερη περιοχή η οποία έχει υπαχθεί σε μια τέτοια αντίστοιχη πιστοποίηση να έχει κοινά χαρακτηριστικά και κοινή αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτήν: ορειβατικοί σύλλογοι, διοργανωτές αγώνων ορεινού τρεξίματος, Περιφέρειες ή άλλοι δημόσιοι φορείς. Αυθαιρεσίες στην σήμανση ενός μονοπατιού φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα το οποίο δεν είναι άλλο από την ασφαλή διέλευση όλων όσων θέλουν να περπατήσουν ή να τρέξουν σε αυτό.

 

Το Epirus Trail στην πρώτη του φάση διέρχεται για 370 χλμ από τις Γεωγραφικές Ενότητες της Κόνιτσας, του Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Βορείων Τζουμέρκων ως τα πρώτα χωριά της Άρτας. Χωρίζεται σε τρία διαφορετικά σκέλη: Το Ανατολικό, το Δυτικό και το Νότιο. Το Ανατολικό σκέλος του Epirus Trail ξεκινά από την Κόνιτσα και καταλήγει στο Μέτσοβο. Έχει μήκος 190 χιλιόμετρα και έχει κατατμηθεί σε 14 ημερήσια τμήματα. Το Δυτικό σκέλος ξεκινά από την Κόνιτσα, διασχίζει ένα μεγάλο κομμάτι του Ζαγορίου και ενώνεται για λίγο με το Ursa Trail πριν καταλήξει στο Μέτσοβο. Έχει μήκος περίπου 110 χιλιόμετρα και έχει κατατμηθεί σε 8 ημερήσια τμήματαΤο Νότιο σκέλος του Epirus Trail ξεκινά από το Μέτσοβο και καταλήγει στον Καταρράκτη Τζουμέρκων. Έχει μήκος περίπου 90 χλμ και έχει κατατμηθεί σε 6 ημερήσια τμήματα

 

 

Παράλληλα, με την σταδιακή πιστοποίηση του 1ου σκέλους, η Περιφέρεια Ηπείρου σχεδιάζει την επέκταση του και στις άλλες 3 Περιφερειακές Ενότητες εκτός αυτής των Ιωαννίνων (Αρτα, Θεσπρωτία, Πρέβζα) με την προσθήκη δικτύου άλλων 450 περίπου χιλιομέτρων καθιστώντας το έτσι ένα από τα μεγαλύτερα μονοπάτια στην Ευρώπη.

 

Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη και στελεχών που εξελίσσουν το έργο, έχει τονιστεί ότι σε αυτή την περίοδο έχει ολοκληρωθεί η 1η φάση του που αφορά στην ηλεκτρονική αποτύπωση κάθε μέτρου του μονοπατιού και καταγραφή με κοστολόγηση όλων των έργων που απαιτούνται. Σειρά έχει η σηματοδότηση και τα έργα που απαιτούνται για την σταδιακή πιστοποίησή του.

 

Η επίσημη ιστοσελίδα του Epirus Trail η οποία βέβαια είναι υπό συνεχή κατασκευή και ενημέρωση βρίσκεται στο www.epirustrail.gr ενώ στο http://www.topoguide.gr/Epirus_Trail/Epirus_Trail_gr.php θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τρία σκέλη του Epirus Trail καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις φάσεις υλοποίησης του έργου.

 

 

Σύμμαχος καθενός που θέλει αυτή τη στιγμή να περπατήσει στο ΜΗ πιστοποιημένο ακόμη Epirus Trail είναι και η εφαρμογή για Android κινητά “Epirus Trail” διαθέσιμη στο Google Play. Στην εφαρμογή θα δείτε αναλυτικά τις 28 επιμέρους διαδρομές πάνω σε χάρτη με φωτογραφίες και πληροφορίες για την υψομετρική διαφορά, το προφίλ κ.α για να σας βοηθήσουν να περπατήσετε όπου βέβαια υπάρχει σήμα GPS μιας και ακόμη τα μονοπάτια δεν έχουν ακόμη σηματοδοτηθεί.

 

 

 

Μια εξαιρετική προσπάθεια που όταν ολοκληρωθεί, θα εισάγει για τα καλά την χώρα μας στον τομέα του Πεζοπορικού Τουρισμού στην Ευρώπη προάγοντας την απίστευτη φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. 

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ