Άραγε ποιος είναι ο Jack Kuenzle;

Το όνομα Jack Kuenzle δεν λέει τίποτα στην συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ασχολούνται με το ορεινό τρέξιμο, ιδιαίτερα σε αυτή τη μικρή γωνιά της Μεσογείου που κατοικούμε. Κι όμως, εδώ και 2 περίπου χρόνια ο παλιός NAVY SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού, έχει ταράξει τα νερά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία, με την κατάρριψη ιστορικών και δύσκολων FKTs. Το παράδοξο βέβαια συγκρινόμενος με άλλους μεγάλους αθλητές που έχουν εντρυφήσει στη γοητεία των FKT, είναι ότι δεν τρέχει σε αγώνες! Ούτε σε έναν! Για την ώρα…

Τα 106Km (+8.200m) των 47 λόφων του περίφημου Bob Graham Round στο Lake Districk της Μεγάλης Βρετανίας, είναι κορυφαίος στόχος για όποιον αρέσκεται στο κυνήγι των FKT.  Το ρεκόρ διαδρομής το είχε -  ποιος άλλος; - o Kilian Jornet από το 2018, αλλά ο Jack Kuenzle κατάφερε να το κατεβάσει φέτος, στις 2 Σεπτεμβρίου,  κατά 33 ολόκληρα λεπτά (12 ώρες και 23 λεπτά), παρότι υπέφερε από αφυδάτωση σε όλο το δεύτερο κομμάτι της διαδρομής. O σχεδιασμός της προσπάθειας του πήρε περίπου ένα χρόνο αλλά άξιζε τον κόπο όπως αποδείχτηκε. “Το ωραίο με τα FKT είναι ότι ο ανταγωνισμός δεν τελειώνει ποτέ", δήλωσε μετά το ρεκόρ του ο Kuenzle. "Κάποιος θα κατεβάσει το χρόνο μου. Το θέμα είναι πότε”.

Μετά την κατάρριψη του Bob Graham Round FKT, φέτος τον Σεπτέμβρη.

 

Νωρίτερα φέτος ο Kuenzle κατέρριψε ένα άλλο διάσημο FKT– στην Αμερική τουλάχιστον και σε αυτούς που ασχολούνται με τα FKT και δεν είναι λίγοι – στο Όρεγκον και το όρος Hood (3.428m). Αυτά τα δυο φετινά ρεκόρ του τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, μαζί φυσικά με το «ροκ» στυλ του να τρέχει μόνο με ένα κοντό σορτσάκι .. κάποιον άλλο αγαπημένο και διάσημο αθλητή του ultra-trail μας θυμίζει αυτό ε;

Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2021, σημείωσε νέους ταχύτερους χρόνους σε FKTs στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των διαδρομών 45 μιλίων Hut Traverse και 18 μιλίων Presidential Traverse, και οι δύο στο New Hampshire, και της διαδρομής 21 μιλίων Adirondack Great Range Traverse στη Νέα Υόρκη (αυτό το ρεκόρ του καταρρίφθηκε λίγο αργότερα). Μετά από αυτά, το χειμώνα, ο Kuenzle κυνήγησε FKTs στο ορειβατικό σκι, στα δυτικά των ΗΠΑ, και μάλιστα ενώ είχε περιορισμένη εμπειρία στο άθλημα αυτό, το οποίο είχε ξεκινήσει μόλις το 2019. Αλλά η φυσική του ικανότητα “έγραψε” και στο χιόνι. Κατέγραψε FKT ανάβασης με σκι στο όρος Shasta της Καλιφόρνια στο όρος Tallac, επίσης στην Καλιφόρνια, πριν επιχειρήσει επιτυχώς στο όρος Hood.

Την άνοιξη φέτος σειρά είχε ένα κομμάτι του διάσημου Appalachian Trail και συγκεκριμένα ένα τμήμα στο New Hampshire μήκους περίπου 104 μιλίων που θεωρείται ίσως το πιο τραχύ και τεχνικό του διάσημου μονοπατιού. Είχε ξαναπροσπαθήσει εκεί το 2021, αλλά φέτος το κατέρριψε. Μετά, ταξίδεψε στην Μεγάλη Βρετανία και την Σκωτία καταρρίπτοντας και το Tranter Round πριν το εκκωφαντικό ρεκόρ στο Bob Graham Round.

Η Alison Mercer πάντως του γνωστού website fastestknowntime.com στο οποίο καταγράφονται επίσημα τα ρεκόρ FKT στον πλανήτη τον χαρακτηρίζει “κτήνος”. Όπως λέει: “Ο Jack αυξάνει πραγματικά την αίγλη αυτών των διαδρομών”.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Jack Kuenzle δεν έχει χορηγούς, κάτι πολύ δύσκολο στις μέρες μας. Θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητος, όπως λέει ο ίδιος και αυτό αυξάνει φυσικά την “ροκ” περσόνα που έχει ήδη με αυτά που κάνει και τον τρόπο που τρέχει, πολλές φορές μόνο με ένα σορτσάκι.  “Οι αγώνες και τα outdoor αθλήματα έχουν γίνει τόσο εμπορικά. Και βλέπω πώς οι άνθρωποι λένε μόνο αυτό που θέλει να ακούσει ο χορηγός τους. Δεν θέλω να το κάνω αυτό, γι' αυτό και δεν πρόκειται να το κάνω", λέει ο ίδιος.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι δεν συμμετέχει σε αγώνες, μιας και όπως λέει αυτοί θέτουν περιορισμούς και δεν σου δίνουν την ευκαιρία να είσαι δημιουργικός! Η ρουτίνα του είναι να σχεδιάζει για πολλούς μήνες πως θα σπάσει ένα FKT, να τρέχει πολλές φορές πάνω στη διαδρομή βάζοντας πολύ μεγάλο όγκο χιλιομέτρων πριν επιχειρήσει επίσημα το ρεκόρ. “Ζει και αναπνέει” για τον στόχο του.

Ποιο είναι το καλύτερο κα το χειρότερο για έναν άνθρωπο / αθλητή όπως ο Jack; Όπως περιγράφει ο ίδιος: “Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί είναι να βάλουμε σαν αθλητές έναν χρόνο σε μια διαδρομή και κανείς να μην τον τρέξει ποτέ, κανείς να μην προσπαθήσει καν για το υπόλοιπο της αιωνιότητας. Και μετά το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι να έρθουν πολλοί αθλητές και όλοι να περάσουν μια υπέροχη μέρα, αλλά κανείς να μην είναι αρκετά καλός για να νικήσει τον δικό σου χρόνο.

Η συναδελφικότητα που πρέπει να διατρέχει αθλητές που ασχολούνται με τέτοιες δύσκολες προσπάθειες είναι επίσης ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τον Jack: “Αν ο Kilian επέστρεφε την επόμενη εβδομάδα και έκανε το Bob Graham Round και εγώ ήμουν παρόν, θα ήθελα οπωσδήποτε να βοηθήσω τον ρυθμό, να συζητήσω γραμμές και τακτικές, οτιδήποτε θα τον βοηθούσε να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες του σε αυτή την προσπάθεια. Μέρος αυτού, για μένα, είναι απλά η καθαρή περιέργεια, όπως, πόσο γρήγορα είναι δυνατόν να τρέξει κανείς μια διαδρομή. Είναι ωραίο να είσαι μέρος αυτής της προσπάθειας, ακόμη και αν ο χρόνος σου νικηθεί".

Σε όλους μας βέβαια όταν ακούμε για τέτοιους ανθρώπους προκύπτει το ερώτημα του πως ζει και που βρίσκει το χρόνο και τα χρήματα για να ασχολείται με κάτι τέτοιο. Ο Jack Kuenzle – όπως και πολλοί αθλητές του ορεινού τρεξίματος ή άνθρωποι της περιπέτειας – ζεί γι’ αυτό που κάνει. Μένει σε ένα camper, δουλεύει σαν κόουτς και σε άλλες μικροδουλειές, και κερδίζει όπως λέει τόσα όσα του επιτρέπουν να κάνει αυτό που αγαπάει χωρίς να θυσιάζει τον χρόνο προπόνησης και την ευλυγισία που του προσφέρει η ζωή του νομάδα.

Παρότι βέβαια ο ίδιος λέει ότι: “Μέρος του κινήτρου μου για να τρέχω FKTs είναι ότι ελπίζω ότι θα φέρει περισσότερους ανθρώπους να το κάνουν στο μέλλον και πραγματικά πιστεύω ότι τα FKT είναι πολύ καλύτερα από τους αγώνες και ότι πολλοί άνθρωποι θα απολάμβαναν αυτό το είδος ανταγωνισμού", έχει στο νου του δυο αγώνες που θα ήθελε κάποια φορά στο μέλλον να συμμετάσχει .. το UTMB και το Hardorck 100.

Για την ώρα πάντως οι αθλητές που τρέχουν σε αγώνες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι .. όχι όμως και οι κατέχοντες κάποιο εμβληματικό ρεκόρ FKT! Ο Jack Kuenzle έρχεται!

 

Δημήτρης Τρουπής

Πηγή: Trailrunner magazine

Photos copyright: Steve Ashworth, Jack Kuenzle and friends

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ