ADVENDURE - Lake District Sky Trails 2018: Μια συνέντευξη με τον κ. Charles Sproson, κορυφαίο οδηγό της Mountain Run και δημιουργό των αγώνων LDST!

Lake District Sky Trails 2018: Μια συνέντευξη με τον κ. Charles Sproson, κορυφαίο οδηγό της Mountain Run και δημιουργό των αγώνων LDST!

Από 04 Ιουν 2018

Στις 14 & 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν στο Lake District National Park, στην Μεγάλη Βρετανία, δυο αγώνες που ξεχωρίζουν για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως για τον extreme χαρακτήρα τους, ιδιαίτερα το Lakes Sky Ultra 56K. Το ορεινό τρέξιμο “μπλέκεται” με την αναρρίχηση και τον ιδιαίτερο καιρό της Δυτικής ακτής της Μεγάλης Βρετανίας, και μαζί με τα εκπληκτικά τοπία της περιοχής δημιουργεί ένα μείγμα που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους συμμετέχοντες αθλητές. Το Advendure είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης και θα βρίσκεται εκεί για να τρέξει το Scafell Sky Race 40K και να μεταφέρει στην κοινότητα μας εικόνες από τον μεγάλο και extreme αγώνα της διοργάνωσης. Μια πρώτη γεύση είχαμε πάρει από το άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει για το περσινό lakes District Sky Trails, αλλά σήμερα θα μπούμε σε βάθος σε όλα τα θέματα που αφορούν όχι μόνο την διοργάνωση και τις outdoor δραστηριότητες στην περιοχή, αλλά και το τι σημαίνει πραγματικά extreme skyrunning για την κουλτούρα της Βρετανικής οργανωτικής ομάδας,  μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Charles Sproson, επικεφαλής της Mountain Run και δημιουργό των αγώνων. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από μια τέτοια συζήτηση και το ελληνικό ορεινό τρέξιμο!

 

[Advendure]: H ομάδα Lake District Sky Trails δραστηριοποιείται σε διοργανώσεις outdoor, με τα Lakes Sky Ultra 56Κ και Scafell Sky Race 40K να αποτελούν ένα πολύ σημαντικό πακέτο αγώνων ορεινού τρεξίματος και μάλιστα με ιδιαίτερα extreme χαρακτηριστικά. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε πως γεννήθηκε το όραμα για αυτές τις δραστηριότητες, το ιστορικό υπόβαθρο της ομάδας και το όραμα της, ιδιαίτερα για τους δυο αγώνες που θα γίνουν το διήμερο 14 & 15 Ιουλίου 2018 στο Εθνικό Πάρκο του Lake District, στην Μεγάλη Βρετανία.

[Charles Sproson]: Ναι, η ιδέα που διέπει και τους δύο αγώνες είναι το να σχεδιάσουμε και να προσφέρουμε εξαιρετικά τεχνικούς αγώνες «παγκόσμιας κλάσης» που να συνάδουν με το αρχικό πνεύμα του Skyrunning στην Ευρώπη. Πριν τη δημιουργία της βρετανικής σειράς αγώνων, η ISF αντιμετώπιζε ελαφρώς περιπαικτικά την ιδέα του skyrunning στη χώρα μας, θεωρώντας ότι τα βουνά του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω του μικρού τους υψομέτρου, δεν θα πληρούσαν τις προδιαγραφές του αυθεντικού skyrunning. Έτσι, δύο ομάδες ανέλαβαν το έργο του να υλοποιήσουν ιδιαίτερα απαιτητικούς και μεγάλης τεχνικής δυσκολίας αγώνες στα Highlands της Σκωτίας, και στο Lake District της Αγγλίας, στα δικά μας «χωράφια». Ο αγώνας Lakes Sky Ultra είναι αφιερωμένος στον Σκρατς, τον σκύλο του τεχνικού διευθυντή και δημιουργού του αγώνα ο οποίος απεβίωσε το 2014 και ήταν ένας φανταστικός τετράποδος skyrunner. Η μορφολογία της διαδρομής πατάει πάνω στον επικό, αυθεντικό αγώνα Trofeo Kima, που αποτέλεσε και την αφετηρία της όλης ιδέας του skyrunning. 

 


[Advendure]: Η περιοχή του Lake District που αποτελεί και την “σκηνή” στην οποία διεξάγονται οι δυο αγώνες του Ιουλίου αποτελεί Εθνικό Πάρκο, ενώ πέρσι ανακηρύχτηκε Περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Φαντάζομαι ένας από τους βασικούς λόγους διεξαγωγής της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της ομορφιάς της, έτσι δεν είναι; Δώστε μας μια εικόνα των τοπίων που θα θαυμάσουν οι αθλητές τρέχοντας στις διαδρομές των δυο αγώνων.

[Charles Sproson]: Φυσικά μας αρέσει να αναδεικνύουμε την ιδιαίτερη ομορφιά της περιοχής μας στον υπόλοιπο κόσμο, και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τον υπέροχο τόπο στον οποίο ζούμε και υπάρχουμε. Το Lake District έχει μακρά ιστορία στο ορεινό τρέξιμο, ή «fell running» όπως το λέμε εδώ. Τα «fells» μας (αρχαία σκανδιναβική λέξη που σημαίνει βουνό) είναι πολύ ιδιαίτερα, αφού αρχικά δημιουργήθηκαν από μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη, και στη συνέχεια διαμορφώθηκαν κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων. Είναι εξαιρετικά απόκρημνα, αλλά ταυτόχρονα «εξημερωμένα», και πολύ προσβάσιμα σε όλους. Ο προσεκτικός σχεδιασμός της διαδρομής μας, διασφαλίζει ότι αναδεικνύονται ορισμένα από τα πιο τεχνικά μονοπάτια του Lake District.

 

[Advendure]: Το Lakes Sky Ultra 56K δεν εντυπωσιάζει μόνο με την πολύ μεγάλη υψομετρική των +4.500 μέτρων, αλλά και γιατί χαρακτηρίζεται από στοιχεία extreme, που δοκιμάζουν τις ικανότητες των αθλητών, όχι μόνο στο ορεινό τρέξιμο αλλά και στην αναρρίχηση. Είναι μια μορφή αγώνων που βλέπουμε να αναπτύσσεται παγκόσμια,  όπου “παντρεύονται” δυο διαφορετικοί κόσμοι. Γιατί επιλέξατε να πάρει τέτοια μορφή ο αγώνας σας και τι πιστεύεται για το μέλλον αυτής της νέας τάσης, που την βλέπουμε πλέον και σε αγώνες της ISF;

[Charles Sproson]: Γνώρισα τον Ian Corless το 2013, στα πλαίσια αγώνων που διοργάνωνα εκείνη την εποχή. Το 2014, σε έναν από τους αγώνες που φωτογράφιζε για την εταιρία Ourea Events, που διοργανώνει τις εκδηλώσεις του Skyline Scotland, μου έδειξε φωτογραφίες του Κίλιαν, τον οποίο δεν γνώριζα τότε, που έτρεχε στο Trofeo Kima στην Ιταλία. Στις φωτογραφίες είδα τον αθλητή να σκαρφαλώνει, να κάνει το λεγόμενο «scrambling» στη διάρκεια του αγώνα. Εκείνη την εποχή εγώ είχα ολοκληρώσει έναν γύρο του Lake District, τον οποίο ονόμασα «Classic Rock Round», και ο οποίος βασικά είναι 55 χλμ απόσταση με 4500 μ θετική υψομετρική, αλλά περιλαμβάνει και 15 αναρριχητικές αναβάσεις μικρής έως μεσαίας δυσκολίας. Την εποχή εκείνη συνδύαζα ήδη το τρέξιμο με την αναρρίχηση, και απολάμβανα ιδιαίτερα αυτό το είδος κίνησης και ανάβασης. Δεν ήξερα ότι υπήρχε άθλημα που να βασίζεται σε αυτόν τον συνδυασμό, και όταν είδα το Trofeo Kima θέλησα κι εγώ να διοργανώσω έναν αγώνα αντίστοιχου βεληνεκούς. Στις μετέπειτα συζητήσεις μου με τον Ίαν η ιδέα παγιώθηκε, και το 2015 ο αγώνας έγινε πραγματικότητα.

 


[Advendure]: Striding Edge, Eagle Crag, Pinnacle Ridge … ονόματα που ίσως σε κάποιον που βρίσκεται μακριά, όπως εμείς, να μην λένε κάτι, αλλά που σίγουρα θα έχουν αποτυπωθεί πολύ έντονα στο μυαλό των αθλητών που έχουν τρέξει το Lakes Sky Ultra, αφού είναι πολύ δύσκολα και εντυπωσιακά. Μιλήστε μας λίγο για τα σημεία που εντυπωσιάζουν στις διαδρομές των δυο αγώνων και που ξεφεύγουν από το μέσο όρο δυσκολίας του απλού ορεινού τρεξίματος.

[Charles Sproson]: Ο αγώνας Lakes Sky Ultra είναι ακραίος σε απόσταση, υψομετρική διαφορά και τεχνική. Θα πρέπει κανείς να είναι καλός αναρριχητής και δρομέας προκειμένου να του επιτραπεί η συμμετοχή. Αναδεικνύει τον ορεινό όγκο του Helvellyn Massif και τις ανατολικές κορυφές του Lake District, και συνδυάζει ορειβασία και ορεινό τρέξιμο, καθώς περιλαμβάνει 3 από τις πιο κλασικές ορειβατικές αναβάσεις τύπου scramble της περιοχής, τα «Edges» του Helvellyn (Striding και Swirral Edge) και αλπικό Pinnacle Ridge. Το Scafell Sky Race δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφέρει σε όσους δεν έχουν τις απαιτούμενες αναρριχητικές δεξιότητες, την ευκαιρία να έρθουν και να τρέξουν σε ορισμένα από τα πιο τεχνικά μονοπάτια της περιοχής, και να αγγίξουν την κορυφή της Αγγλίας διασχίζοντας το ψηλότερο βουνό της χώρας. Παρόλο που δεν περιλαμβάνει scrambling αυτό καθαυτό, ο αγώνας περιέχει ορισμένα πολύ ακραία και τεχνικά κομμάτια, και δεν θα πρέπει να τον υποτιμά κανείς εκ των συμμετεχόντων.

 

[Advendure]: Τελικά υπάρχει πιθανότητα να δούν καθόλου ήλιο οι αθλητές; Ξέρετε στην Ελλάδα είμαστε πολύ συνηθισμένοι σε αυτό! Παρατηρώντας πέρσι το άρθρο που δημοσιεύσαμε στο Advendure για την διοργάνωση με τις καταπληκτικές φωτογραφίες του Guillem Casanova, σκέφτηκα ότι ο καιρός είναι ένα ακόμη στοιχείο που προσθέτει δυσκολία στον αγώνα. Είναι έτσι για τα μέσα Ιουλίου στην Μεγάλη Βρετανία;

[Charles Sproson]: Το Lake District βρίσκεται στη Δυτική Ακτή της Αγγλίας και επηρεάζεται από το κλίμα του Βόρειου Ατλαντικού, που σημαίνει ότι ο καιρός μας είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητος. Μπορεί τη μία ημέρα να έχουμε ορατότητα 10 μέτρα και καταρρακτώδη βροχή, και την επόμενη να έχουμε 25 βαθμούς ή και περισσότερο, και λαμπερό ήλιο. Για παράδειγμα, την ώρα της συνέντευξής μας, βρίσκομαι στο Fort William της Σκωτίας, η θερμοκρασία έξω είναι 28 βαθμοί Κελσίου, και δεν υπάρχει ούτε συννεφάκι στον ουρανό.  Και είναι τέλος Μαΐου!  Ο Ιούλιος συνήθως είναι ένας μεικτός μήνας, οπότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι περιμένουμε τα καλύτερα και προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα!  

 


[Advendure]: Βλέποντας ότι ζητάτε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις στους αθλητές που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο Lakes Sky Ultra, αλλά και τις οδηγίες σας γα τον αγώνα, θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για την ασφάλεια και την σημασία που δίνετε σε αυτήν. Τι πρέπει να προσέχει ο αθλητής για να χαρεί την εμπειρία χωρίς απρόοπτα και δυσάρεστες καταστάσεις;

[Charles Sproson]: Θέτουμε αυστηρές προϋποθέσεις για τους συμμετέχοντες, τόσο για τη δική μας ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των ίδιων των αθλητών. Ο λόγος είναι ότι η διαδρομή του LSU είναι ακραία και τεχνική, και οι αναρριχητικές δεξιότητες είναι άκρως απαραίτητες.

Υπεύθυνη για την ασφάλεια την ημέρα του αγώνα, είναι η εταιρία Nav4 Adventure, της οποίας το προσωπικό είναι ιδιαίτερα έμπειρο στην ασφάλεια αγώνων και στη φροντίδα ταλαιπωρημένων δρομέων σε δύσκολες συνθήκες.

Στα πιο τεχνικά τμήματα τοποθετούμε εκπαιδευμένους και έμπειρους ορειβάτες, καθήκον των οποίων είναι να φροντίζουν για την ασφάλεια των αγωνιζομένων. Δεν είναι εκεί για να «βάλουν ένα χεράκι», αλλά μπορούν να παρέμβουν σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί σε επικίνδυνη κατάσταση όταν σκαρφαλώνει.

 

[Advendure]: Βλέποντας τα 40Κ με την θετική υψομετρική των +3.000 μέτρων, το τεχνικό πεδίο του Scafell Sky Race, αλλά και ότι ο αγώνας είναι το κριτήριο στελέχωσης της Εθνικής Ομάδας Skyrunning της Μεγάλης Βρετανίας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Skyrunning 2018, είμαι σίγουρος ότι δεν είναι ένα fun-race όπως πολλοί μικρότεροι αγώνες των διοργανώσεων ορεινού τρεξίματος! Τελικά διαφέρει από το Lakes Sky Ultra μόνο όσο αφορά τα extreme στοιχεία; Τι τοπία θα θαυμάσει ο αθλητής που θα συμμετάσχει και τι πρέπει τεχνικά να προσέξει;

[Charles Sproson]: Ναι, έχεις δίκιο, ο SSR σίγουρα δεν είναι fun run - παρ' ολ' αυτά όμως, τόσο η προετοιμασία για αυτόν όσο και ο ίδιος ο αγώνας μπορεί να είναι μια απολαυστική διαδικασία. Η ίδια ομάδα που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στον LSU την προηγούμενη ημέρα, φροντίζει και για την ασφάλεια των δρομέων του Scafell Sky Race. Τα παιδιά αυτά είναι έμπειροι επαγγελματίες, και είναι έτοιμοι να καθοδηγήσουν τυχόν δρομείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη διαδρομή και το τεχνικό τερέν. Ο αγώνας δεν περιλαμβάνει επίσημο «scrambling» όπως ο LSU, αλλά μη γελαστείτε, ο SSR είναι ένας extreme αγώνας που διασχίζει προσεκτικά επιλεγμένα και ιδιαίτερα τεχνικά στενά μονοπάτια του Lake District.  Οι δρομείς θα θαυμάσουν απεριόριστη θέα στις λίμνες και τις κορυφές της περιοχής, με ιδιαίτερα τεχνικό και βραχώδες έδαφος κάτω από τα πόδια τους, θα διασχίσουν τον ορεινό όγκο του Scafell και το ψηλότερο βουνό της Αγγλίας, το Scafell Pike, και θα απολαύσουν ορισμένα πανέμορφα μονοπάτια στο δεύτερο μισό του αγώνα.

 


[Advendure]: Η Dynafit και η Salewa υποστηρίζουν ενεργά ως μεγάλοι χορηγοί την διοργάνωση. Σίγουρα η φιλοσοφία των δυο εταιρειών ταιριάζει πολύ με το ύφος των αγώνων μιας και είναι καθαρόαιμα βουνίσια. Δώστε μας κάποια στοιχεία για την συνεργασία σας.

[Charles Sproson]: Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την υποστήριξη των αγώνων τόσο από την Salewa όσο και από την Dynafit, και ναι, η φιλοσοφία και των δύο εταιριών ταιριάζει πολύ στο αγωνιστικό μας διήμερο. Οι εταιρίες αυτές κατανοούν τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες του ορεινού τρεξίματος, και την καταπόνηση στην οποία υποβάλλονται τα είδη ένδυσης και υπόδησης και ο εξοπλισμός στους αγώνες μας. Εκτιμούμε πάρα πολύ την υποστήριξή τους, και ενθαρρύνουμε όλους τους αθλητές να ανακαλύψουν τον εξαιρετικό εξοπλισμό που προσφέρουν!

 

[Advendure]: Είστε ευχαριστημένοι από την εξέλιξη του αρχικού οράματος που είχατε για την διοργάνωση, αλλά και το ενδιαφέρον από την κοινότητα του ορεινού τρεξίματος; Θα θέλατε να μας δώσετε μερικά ονόματα διακεκριμένων αθλητών που θα συμμετάσχουν;

[Charles Sproson]: Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι με την εξέλιξη των αγώνων και από το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η κοινότητα του ορεινού τρεξίματος. Φέτος δεν θα έχουμε μεγάλα ονόματα από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά σίγουρα θα δούμε ορισμένα αστέρια του Βρετανικού skyrunning στις διαδρομές μας.  Μεταξύ αυτών είναι οι Sarah Sheridan, Catherine Slater και Sally Fawcett στις γυναίκες, και οι  George Foster, Andy Bryce και Steve Birkinshaw στους άντρες για το Scafell Sky Race.

Στον Lakes Sky Ultra φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει η Sophie Grant ή η Henriette Albon στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες περιμένουμε μεγάλα πράγματα από τους James Elson, TimCampion Smith, Jason Millward και Rob Sinclair.

 


[Advendure]: Ιδιαίτερα για τους αθλητές από το εξωτερικό, μια διοργάνωση ορεινού τρεξίματος αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία να γνωρίσουν και τουριστικά, γαστριμαργικά κτλ. μια περιοχή. Τι συστήνετε για αυτούς που θα έρθουν φέτος – και από Ελλάδα! – ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία του Lakes District; Υπάρχουν κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις για τους αθλητές και τους συνοδούς στα πλαίσια της διοργάνωσης;

[Charles Sproson]: Υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά τους αθλητές που έρχονται από το εξωτερικό, και τους καλούμε να απολαύσουν τις εκδηλώσεις του διημέρου. Το επίκεντρο των αγώνων βρίσκεται στο Ambleside, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της περιοχής, όπου μπορείτε πραγματικά να γνωρίσετε την κουλτούρα του Lake District. 

 

[Advendure]: Θα μας ενδιέφερε να μας δώσετε μια πλήρη εικόνα όλων των δραστηριοτήτων τις οποίες οργανώνει το Lakes District Sky Trail.

[Charles Sproson]: Το Lake District Sky Trails είναι ο «αγωνιστικός» μας βραχίονας, και θυγατρική της Mountain Run, της εταιρίας μας που ασχολείται με την προπόνηση και την εκπαίδευση. Οι δύο εταιρίες μαζί προσφέρουν ορισμένους από τους πιο δύσκολους ορεινούς αγώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με καθοδήγηση και εκπαίδευση για δρομείς κάθε επιπέδου, και ευκαιρίες εξέλιξης σε κάθε πτυχή του ορεινού τρεξίματος, π.χ. σε δεξιότητες πλοήγησης, skyrunning, υπεραποστάσεις, και άλλα. Έχουμε επίσης ένα ακόμη παρακλάδι, το Nic's Nordic Walks, για όσους αναρρώνουν από τραυματισμούς ή απλά επιθυμούν να γνωρίσουν τα βουνά σε έναν πιο αργό ρυθμό - προσφέρει επίσης καθοδηγούμενες διαδρομές, εκπαίδευση σε ορεινές δεξιότητες και διακοπές στη φύση.

 


[Advendure]: Επ’ευκαιρία της συνεργασίας του Lakes District Sky Trails με το Advendure, και της επίσκεψης μας για τον αγώνα τον Ιούλιο, θα θέλατε να μας πείτε αν γνωρίζετε για το ορεινό τρέξιμο στη χώρα μας; Σαν χώρα έχουμε πλούσιο καλεντάρι αγώνων (πάνω από 200 τη χρονιά) και αρκετούς με χαρακτήρα skyrunning. Πως θα βλέπατε την ενίσχυση  της συνεργασίας στο μέλλον και σε ποια επίπεδα; Επαφή με διοργανωτές στην Ελλάδα; Ανταλλαγή αθλητών που διακρίνονται σε διοργανώσεις; Το Advendure θα ήθελε να αποτελέσει τη βάση κάποιων συζητήσεων που αφορούν το ορεινό τρέξιμο αλλά το outdoor γενικότερα.

Πάντοτε είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες και νέες ιδέες, και παρόλο που δεν γνωρίζουμε καλά το καλεντάρι στην Ελλάδα, σίγουρα θα θέλαμε να το μάθουμε. Προφανώς η Ελλάδα έχει τεράστια παράδοση στο τρέξιμο, χάρη και στον Κλασικό Μαραθώνιο. Η Ελλάδα έχει πολύ ιδιαίτερα βουνά, και σίγουρα θέλουμε να την γνωρίσουμε καλύτερα και να την εξερευνήσουμε από κοντά.

 

[Advendure]: Για να κρατήσει κάποιος το όνειρο ζωντανό πρέπει συνεχώς να προοδεύει και να δημιουργεί καινοτομώντας. Τι όραμα έχετε για το μέλλον της διοργάνωσης; Σε ποιους τομείς θα θέλατε να επεκταθεί;

[Charles Sproson]: Το LDST έχει να κάνει αποκλειστικά με το τεχνικό τρέξιμο στο βουνό, βρέξει -χιονίσει. Εξετάζουμε τρόπους για να δημιουργήσουμε έναν «χειμερινό» αγώνα, κάτι που να στέκεται απέναντι στο Lakes Sky Ultra ή το Scafell Sky Race. Η υλοποίηση δεν θα είναι εύκολη, αλλά υπάρχουν ιδέες που μπορούμε να διερευνήσουμε. Πιστεύουμε στην ποιότητα έναντι της ποσότητας.

 


[Advendure]: Και μια τελευταία γενική ερώτηση. Πως βλέπετε τις εξελίξεις για το ορεινό τρέξιμο, τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιστεύετε ότι κρατάει ακόμη τις αρχικές του αξίες για την αγνότητα του συναγωνισμού στην φύση και τα βουνά; Ποια σημεία πρέπει να προσεχθούν, ιδιαίτερα τώρα που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη και δημοφιλία ως άθλημα;

[Charles Sproson]: Η ασφάλεια είναι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό. Όσο αναπτύσσεται ο χώρος του τεχνικού ορεινού τρεξίματος, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες ατυχημάτων. Ενθαρρύνουμε όλους τους δρομείς που ασχολούνται με το ορεινό τρέξιμο να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να αποκτήσουν δεξιότητες με το σωστό τρόπο.

Το ορεινό τρέξιμο περνάει μια φάση σοβαρής ανάπτυξης, και η φιλοσοφία και οι αξίες του φαίνεται να προστατεύονται, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι κατανοούν τη φύση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίζουμε τα μονοπάτια τόσο όσο τον εαυτό μας, να εντασσόμαστε στη φύση με τρόπο που να εξασφαλίζει τη διατήρηση των τόπων που αγαπάμε, ώστε να τους απολαμβάνουν οι μελλοντικές γενιές τόσο όσο εμείς. Οι διοργανωτές αγώνων πρέπει να κάνουν τα πάντα για να προστατεύουν τη φύση στο περιβάλλον που χρησιμοποιούν.

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, οι ερωτήσεις ήταν απολαυστικές!

Ανυπομονούμε να δούμε Έλληνες δρομείς στις αφετηρίες μας, και ευχόμαστε να χαρούν στο μέγιστο τους αγώνες μας.

Φιλικά, Charlie (Επικεφαλής οδηγός βουνού - Mountain Run, Τεχνικός διευθυντής και διοργανωτής - LDST)

 

[Advendure]: Charlie, σε ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συζήτηση. Ανυπομονούμε να έρθουμε τον Ιούλιο για τους αγώνες του LDST!

 

Δημήτρης Τρουπής

Μετάφραση στα Ελληνικά: Σοφία Βλαβιανού

Photo ©: Guillem Casanova

Films από τους MovieIt & James Appleton

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

To 4ο Chianti Ultra Trail έρχεται στις 26 -27 Μαρτίου 2022 με νέο αγώνα 100Km και πολλές εκπλήξεις – Ο Matteo Matte… https://t.co/qIUueJJaSA
@TDG_trail 2021: Με Ελληνικό ενδιαφέρον επιστρέφουν οι Γίγαντες των Άλπεων: https://t.co/4e5abCe2QJ https://t.co/23Vj1dT4Pw
@UTMBMontBlanc 2021: O Βασιλιάς επιστρέφει, το prerace άρθρο του @Advendure_Net : https://t.co/IeZITR2oXe https://t.co/bDI0ft5b4C
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

To 4ο Chianti Ultra Trail έρχεται στις 26 -27 Μαρτίου 2022 με νέο αγώνα 100Km και πολλές εκπλήξεις – Ο Matteo Matteuzzi, τεχνικός διευθυντής του CUT, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Tor des Geants 2021: Με Ελληνικό ενδιαφέρον επιστρέφουν οι Γίγαντες των Άλπεων!

Μία φωτογραφική περιήγηση στο UTMB 2021

Salewa Mountain Trainer Mid GTX, ο ‘’πιστός’’ φίλος στο βουνό.

D'HAENE και DAUWALTER νικητές στο UTMB 2021 - Τερμάτισαν 5 Έλληνες

GARRIVIER και CODINA οι νικητές του CCC 2021 - Τερμάτισαν 7 Έλληνες

UTMB 2021 - OCC: Εξαιρετική εμφάνιση για τον Κώστα Παραδεισόπουλο: 21ος γενικής & 1ος κατηγορίας - Νικητές οι Jonathan ALBON και Blandine L'HIRONDEL

UTMB 2021: O Βασιλιάς επιστρέφει!

Το εγχείρημα «Ios 360» ή αλλιώς η πεζοπορία της Ίου περιμετρικά, διασχίζοντας 60 χιλιόμετρα, σε 3 ημέρες!

Ανίχνευση Ζωής: TeRA 80Km - Zagori Mountain Running!

Τρέξιμο στα μονοπάτια της Σκοπέλου: Μια συνέντευξη με τον Peter Booth, ψυχή του πρώτου Skopelos Trail Race!

Από το σκοτάδι στο φως ...