Ironman: Η Ιστορία του Διασημότερου Αγώνα Τριάθλου στον Κόσμο (2ο Μέρος)

Από 21 Νοε 2003
Όλα ξεκίνησαν στη διάρκεια της απονομής ενός αγώνα τρεξίματος στη Χαβάη. Η συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα στους αγωνιζόμενους φούντωσε σχετικά με το ποιοι είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση – οι κολυμβητές, οι δρομείς ή άλλοι αθλητές. Ένας από τους συμμετέχοντες αθλητές, ο πλοίαρχος του Ναυτικού John Collins, εμπνεύστηκε κάτι εντελώς “τρελό” που θα διευθετούσε το επίμαχο ζήτημα. Πρότεινε έναν αγώνα που θα αποτελούσε τον συνδυασμό τριών διαφορετικών σε έναν: του Waikiki Roughwater Swim (3,8 km), του διήμερου Around-Oahu Bike Race (180 km) και του Honolulu Marathon (42,2 km).

1985

Συμμετέχουν αθλητές από 34 χώρες και 46 πολιτείες των Η.Π.Α.. Ο Scott Tinley είναι ο μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης με νέο ρεκόρ αγώνα 8:50.54. Ο Tinley εισάγει καινοτομίες στον τομέα του εξοπλισμού, η αγωνιστική του ενδυμασία περιλαμβάνει ένα ζευγάρι αντιανεμικά καλύμματα για τα ποδηλατικά παπούτσια του.
Η Joanne Ernst, 26, είναι η νικήτρια στις γυναίκες με 10:25.22. Ο Dave Scott -εκτός αγώνα- είναι ο σχολιαστής στην κάλυψη του Ironman από το ABC. Το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς για το Ironman είναι η εισαγωγή των διεθνών προκριματικών αγώνων Ironman. Το Double Brown Ironman στη Νέα Ζηλανδία διεξάγεται στις 24 Μαρτίου και το Yanmar Ironman στη λίμνη Biwa της Ιαπωνίας στις 30 Ιουνίου.

1986

Ένας ανώνυμος δωρητής προσφέρει στη διοργάνωση 100,000 $ για τα χρηματικά έπαθλα. Η οικονομική ευρωστία καθιερώνει τον Ironman σαν τον σημαντικότερο αγώνα Τρίαθλου και στέλνει το μήνυμα στον αθλητικό κόσμο ότι το τρίαθλο έχει γίνει μια σοβαρή «επιχείρηση». Ο αγώνας συγκεντρώνει αθλητές από 36 χώρες και 48 πολιτείες. Ο Dave Scott επανέρχεται και μειώνει κατά 20 λεπτά το προηγούμενο ρεκόρ, με χρόνο 8:28.37. Κάνει τον μαραθώνιο σε 2:49 και είναι η πρώτη φορά που αθλητής του Ironman πέφτει κάτω από τις 2 ώρες και 50 λεπτά.
Στην κατηγορία των γυναικών τον αγώνα θα σημαδέψει ο αποκλεισμός της Καναδής Patricia Puntous που τερματίζει πρώτη, εξαιτίας κάποιας παράβασης στο ποδηλατικό τμήμα. Ένα ανερχόμενο αστέρι, η Paula Newby-Fraser από την Ζιμπάμπουε είναι η επόμενη αθλήτρια που περνάει τη γραμμή του τερματισμού και με χρόνο 9:49.14 σημειώνει νέο ρεκόρ αγώνα. Ένας ακόμη διεθνής προκριματικός, ο Καναδικός Ironman, διεξάγεται στην Βρετανική Κολούμπια τον Αύγουστο.

1987

Ρεκόρ συμμετοχών για τον αγώνα, 1,381 τριαθλητές παίρνουν εκκίνηση και οι 1,283 τερματίζουν μέσα στις 17 ώρες του ορίου εγκυρότητας. Οι συμμετέχοντες αντιπροσωπεύουν 49 πολιτείες των Η.Π.Α. και 44 χώρες. Το χρηματικό έπαθλο ανέρχεται στα 150,000 $.
Ο Dave Scott, που δεν ανακοίνωσε την πρόθεση του να λάβει μέρος παρά μόνο την εβδομάδα του αγώνα, επισκίασε δυνατά ονόματα όπως ο Mark Allen και ο Mike Pigg. Ο έξι φορές Ironman, Scott, τερματίζει σε 8:34.13.
Η Νεοζηλανδή Erin Baker, συντρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ για τις γυναίκες με χρόνο 9:35.25. Στο φετινό Ironam σημειώθηκε η πρώτη και μοναδική ομαδική συμμετοχή για τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των Η.Π.Α. με το Ναυτικό πήρε την πρώτη θέση.

1988

Ο διευθυντής του αγώνα, Kay Rhead, πεθαίνει τον Ιανουάριο μετά από διετή μάχη με τον καρκίνο. Η Valerie Silk διορίζει την Debbie Baker στη θέση του διευθυντή αγώνα. Οι 15 άνδρες που αγωνίστηκαν στην πρώτη διοργάνωση του Ironman το 1978 είναι οι επίσημοι προσκεκλημένοι για τον εορτασμό της 10ης επετείου. Ο Ironman υποδέχεται την μεγαλύτερη αποστολή από τις Ανατολικό-Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου δύο αθλητών από την Εσθονία (Σοβιετική Ένωση).
Ο Dave Scott, αποσύρεται το βράδυ πριν τον αγώνα με προβλήματα στα γόνατα. Η Paula Newby-Fraser, καταρρίπτει το δικό της ρεκόρ στο ποδηλατικό τμήμα κατά –σχεδόν 25 λεπτά και είναι η πρώτη γυναίκα που σπάει το φράγμα των 5 ωρών. Τερματίζει με χρόνο 9:01.01 και συντρίβει το προηγούμενο ρεκόρ στην κατηγορία ενώ ταυτόχρονα για πρώτη φορά δείχνει ότι μπορεί γυναίκα να απειλήσει το φράγμα των εννέα ωρών στο Ironman Triathlon.
Ο «εξολοθρευτής» Scott Molina, επωφελούμενος την απουσία του Scott και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στο ποδήλατο το φαβορί του αγώνα, Mark Allen, κερδίζει τον τίτλο στους άνδρες με 8:31.00. Νέος αγώνας Ironman στο Roth της Δυτ. Γερμανίας, καθιερώνεται ως ο τέταρτος προκριματικός για την Χαβάη.

1989

Οι «γίγαντες» του τριάθλου Dave Scott και Mark Allen αγωνίζονται στήθος με στήθος επί 8 ώρες. Μετά από έξι προσπάθειες για την πρώτη θέση, ο Allen υπερνίκησε τελικά την αφυδάτωση, την εξάντληση και τα τεχνικά προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει στους προκριματικούς Ironman, αποσπάται από τον Scott στα τελευταία 3 km και κερδίζει συντρίβοντας το ρεκόρ αγώνα με χρόνο 8:09.15. Ο Scott τερματίζει 58 δευτερόλεπτα αργότερα με 8:10.13. Ο Allen κάνει ρεκόρ στον μαραθώνιο με 2:40.04.
Η Paula Newby-Fraser, ηγείται στη κατηγορία των γυναικών, σπάει το ρεκόρ που έκανε η ίδια το 1988 κατά 5 δευτερόλεπτα, τερματίζοντας σε χρόνο 9:00.56. Η Newby-Fraser κάνει νέο ρεκόρ στον μαραθώνιο, βελτιώνοντας το περσινό δικό της κατά 2 λεπτά.

1990

Η Silk πουλά το Ironman στον βετεράνο τριαθλητή Dr. Jim Gills από την Φλόριντα. Ο Gills συστήνει την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου και το Ίδρυμα Ironman, μια κοινωφελή οργάνωση που βοηθά τον πληθυσμό της δυτικής Χαβάη. Η διαδρομή του αγώνα αλλάζει, για να αποφύγει την αυξημένη κυκλοφορία στην περιοχή του αεροδρομίου, με την προσθήκη μιας διαδρομής στο νότιο άκρο του Alii Drive.
Ο Mark Allen που αγωνίζεται απόντος του τραυματισμένου Dave Scott, υπερνικά την ζέστη και τους θυελλώδεις ανέμους και κερδίζει τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του Ironman Triathlon World Championship με χρόνο 8:28.17.
Η Erin Baker από την Νέα Ζηλανδία θα πάρει τον δεύτερο τίτλο της στο Ironman, τερματίζοντας 19η στη γενική κατάταξη με χρόνο 9:13.42.

1991

Ο Mark Allen κερδίζει τον τίτλο του Ironman για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με 8:18.32, υπερτερώντας των αντιπάλων του Greg Welch (Αυστραλία) και Jeff Devlin (Η.Π.Α.).
Η Paula Newby-Fraser, η πιο «παραγωγική» νικήτρια στην ιστορία του Ironman, παίρνει τον τέταρτο τίτλο της, τερματίζοντας 26η στη γενική με χρόνο 9:07.52. Από τους 1,379 αθλητές, τερματίζουν οι 1,312, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του Ironman. Τη χρονιά σημαδεύουν σημαντικές εξελίξεις: το Ironman της Αυστραλίας θα είναι πλέον ο πέμπτος διεθνής προκριματικός, η Gatorade γίνεται ο νέος σπόνσορας του αγώνα με την υπογραφή πενταετούς συμβολαίου και το δίκτυο NBC Sports μεταδίδει τον αγώνα για πρώτη φορά.

1992

Ο David Yates γίνεται πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τριάθλου, με την Sharron Ackles να αναλαμβάνει τον ρόλο του διευθυντή του αγώνα. Ο τρεις φορές πρωταθλητής Mark Allen, υπερασπιζόμενος τον τίτλο του, είναι ένας από τους τέσσερις άνδρες -με προπορευόμενο τον Γερμανό Jurgen Zack- που σπάνε το ρεκόρ του ποδηλατικού τμήματος. Ο αγώνας στρέφεται σε μια μονομαχία μεταξύ του Allen και του Χιλιανού Christian Bustos. Ο Allen, 34, αποσπάται κοντά στην αλλαγή του τρεξίματος και κερδίζει μια άνευ προηγουμένου μάχη και τον τέταρτο τίτλο του στη σειρά, με το νέο χρόνο-ρεκόρ των 8:09.08.
Η Paula Newby-Fraser, 30, από τη Ζιμπάμπουε, σπάει το προηγούμενο δικό της ρεκόρ κατά 5 λεπτά και γίνεται η πρώτη γυναίκα που ξεπερνά το φράγμα των 9 ωρών στο Ironman, με 8:55.28.

1993

Ο Mark Allen και η Paula Newby-Fraser επιβεβαίωσαν την υπεροχή τους κατακτώντας για άλλη μια χρονιά τον τίτλο των πρωταθλητών. Ο 35χρονος Allen έδωσε σκληρή μάχη με αντίπαλο τον Φιλανδό Pauli Kiuru, για να επικρατήσει και να κερδίσει τελικά τον πέμπτο τίτλο στον Ironman. Μετά από μερικούς από τους γρηγορότερους χρόνους στο ποδηλατικό τμήμα, περιλαμβανομένου ενός νέου ρεκόρ από τον Γερμανό Jurgen Zack, ο Allen προσπέρασε τον Kiuru στα μισά της διαδρομής του μαραθωνίου και τερμάτισε με χρόνο 8:07.45 σημειώνοντας νέο ρεκόρ αγώνα.
Η Newby-Fraser, επανακάμπτοντας από σοβαρό τραυματισμό στο πόδι, καταρρίπτει το προηγούμενο δικό της ρεκόρ στην ποδηλατική διαδρομή, κάνει τον δεύτερο πιο γρήγορο χρόνο του αγώνα στον μαραθώνιο και τερματίζει με χρόνο 8:58.23. Καμία άλλη γυναίκα δεν έχει περάσει το φράγμα των εννέα ωρών στο πρωτάθλημα Ironman. Κερδίζοντας φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο, είναι ισόπαλη με τον Dave Scott με έξι, συνολικά, νίκες στο Ironman Triathlon.

Πηγή: Ironmanlive.com

Μέρος 1ο | Μέρος 3ο

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@HOKAONEONE Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια, παρουσίαση… https://t.co/8SYaRKuxJX
"H Άνδρος αλλιώς ... ", ένα ορειβατικό και αναρριχητικό διήμερο γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αδρεναλίνη:… https://t.co/KINjAv9WFT
Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO

Συσκευές θερμικής απεικόνισης PULSAR AXION XM30S, KEY XM22 και ΧΜ30!