Παρουσίαση και δοκιμή της απωθητικής συσκευής σκύλων Ultrasonic Dogchaser!

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που ασχολείται με κάποια outdoor δραστηριότητα στη φύση, όπως το τρέξιμο, η πεζοπορία και η ποδηλασία, που να μην έχει νιώσει κάποια φορά κατά την διάρκεια της προπόνησης του την απειλή από έναν ή περισσότερους αδέσποτους (ή και όχι) σκύλους. Προσωπικά, τρέχοντας σχεδόν καθημερινά σε διάφορες περιμετρικές περιοχές της Πάτρας – όπως το Δασύλλιο , το Ρίο, η περιοχή της Βούντενης και φυσικά το Παναχαϊκό, έχω πέσει πολλές φορές σε αγέλες αδέσποτων σκύλων, τσοπανόσκυλων ή ακόμη και οικόσιτων σκυλιών που ορμούν έξω από την πόρτα μιας αυλής και καθίστανται απειλή. Μια δαγκωματιά σαν σημάδι στα πόδια αλλά και πολύ άγχος και παρακάμψεις διαδρομών από τις “στενές επαφές” με σκύλους ήταν το κοκτέιλ εμπειριών μου μέχρι στιγμής. Μέχρι πριν λίγο καιρό που έπεσε στα χέρια μου μια συσκευή, που έδωσε λύση και απλούστευσε πολύ τα τρεξίματα μου, όσο αφορά αυτή την αγχωτική κατάσταση. Είναι η απωθητική συσκευή σκύλων Ultrasonic Dogchaser, την οποία δοκιμάσαμε εκτενώς και σας παρουσιάζουμε στο Advendure.

 

 

Η συσκευή αυτή δουλεύει με υπερήχους. Ας δούμε λίγο την θεωρία στην οποία στηρίζεται, ξεκινώντας από το ότι ως ακουστό φάσμα περιγράφεται το διάστημα μεταξύ της μικρότερης και της μεγαλύτερης συχνότητας ήχου που μπορεί να ακούσει ένας άνθρωπος ή ένα ζώο. Στους ανθρώπους το ακουστό φάσμα εκτείνεται κατά προσέγγιση από τα 20 Hz έως τα 20 KHz (20.000 Hz). Στους σκύλους όμως, προσεγγιστικά είναι από 40 Hz έως 60,000 Hz, το οποίο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το ανθρώπινο. Όπως και στους ανθρώπους, σε μερικά γένη σκύλων η ακοή εξασθενεί με την ηλικία, ενώ εξαρτάται και από το γένος (ράτσα).

 

Καθώς λοιπόν τα σκυλιά ακούνε κατά πολύ ψηλότερες συχνότητες από τους ανθρώπους, έχουν διαφορετική ηχητική αντίληψη του κόσμου. Τα τρομάζουν οι υψηλές συχνότητες, κάτι που επιτυγχάνει η συσκευή Ultrasonic Dogchaser, αφού με το πάτημα ενός πλήκτρου εκπέμπει υπερηχητικά σήματα, αρκετά πάνω από τα 20.000 Hz, που σημαίνει ότι ο παραγόμενος ήχος δεν είναι ακουστός στον άνθρωπο αλλά μόνο στα σκυλιά, τα οποία ενοχλούνται και απομακρύνονται, χωρίς φυσικά να παθαίνουν καμία απολύτως ζημιά και το τονίζουμε αυτό.

Η συσκευή λειτουργεί με μια πλακέ μπαταρία τύπου 6LR61 (9V) που δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία, στην οποία ακόμη βρίσκουμε ένα κατσαβιδάκι και ανταλλακτική βίδα για το καπάκι της μπαταρίας. Στο πίσω μέρος υπάρχει κλιπ ζώνης για την στερέωση της, κάτι πολύ χρήσιμο αφού στερεώνεται άνετα στο σορτσάκι ή στο λουρί μιας ζώνης αφού είναι και πολύ ελαφριά (53 gr). Οι διαστάσεις της είναι 94x60x27 mm και το ακουστικό φάσμα λειτουργίας της είναι στα 20 – 25 KHz. H απόσταση από τον σκύλο στην οποία η συσκευή είναι δραστική είναι περίπου μέχρι 6 - 7 μέτρα.

 

Στην πράξη, η συσκευή είναι εύκολη στο χειρισμό με το ένα χέρι και ουσιαστικά δημιουργεί μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ του ανθρώπου και του σκύλου (ή των σκύλων), καθώς πατώντας ένα πλήκτρο (ανάβει σχετικό λαμπάκι που δείχνει ότι λειτουργεί κανονικά) και στρέφοντας την προς το ζώο, το τρομάζει, το ενοχλεί, με αποτέλεσμα να σταματάει σαστισμένο ή να απομακρύνεται. Μπορεί με βάση τις προδιαγραφές της να χρησιμοποιηθεί και για την εκπαίδευση σκύλων σε συνδυασμό με φωνητικές εντολές, χειρονομίες κτλ.

 

 

Μετά από αρκετά τρεξίματα και δοκιμές (το μόνο εύκολο με αδέσποτα ιδιαίτερα στην περιοχή του Δασυλλίου και της Βούντενης για τους γνώστες της περιοχής της Πάτρας) αυτό που διαπίστωσα είναι διαφόρων ειδών αντιδράσεις από σκυλιά. Τα περισσότερα ξαφνιάζονταν και έφευγαν αμέσως μακριά από μένα. Υπήρξαν 2 - 3 περιπτώσεις (οικόσιτων αλλά αγριεμένων σκύλων που πετάχτηκαν έξω από αυλές στο κατόπι μου, κάτι πολύ συχνό στα χωριά γύρω από την πόλη μου) που έμειναν στη θέση τους γαυγίζοντας, αλλά δεν πλησίασαν, οπότε μπόρεσα να απομακρυνθώ με ασφάλεια. Τέλος, υπήρξε και σκυλί που δεν αντιδρούσε καθόλου, προφανώς .. γιατί ήταν κουφό! Πρέπει πάντως η συσκευή να είναι στραμμένη προς το σκυλί και λειτουργεί καλύτερα όπως είδα αν την ενεργοποιείς σε ριπές και όχι συνεχόμενα. Μερικά δευτερόλεπτα να εκπέμπει, να κλείνει για 1-2 sec και μετά το ίδιο. Μια άλλη σημαντική διαπίστωση είναι ότι ο σκύλος “σε μαθαίνει”, με την έννοια ότι αν περάσεις μερικές φορές και τον “ενοχλήσεις”, μετά δεν σε πλησιάζει έτσι και αλλιώς. Προφανώς βέβαια δεν πάς να περάσεις μέσα από κοπάδι προβάτων με τσοπανόσκυλα να το φυλάνε, μιας και δεν νομίζω να είναι και τόσο αποδοτικό! Ομολογώ ότι δεν το δοκίμασα ... ;-)

 

 

Συμπερασματικά, μπορώ να πω με σιγουριά ότι η συσκευή Ultrasonic Dogchaser απέκτησε μόνιμη θέση σε αυτά που κουβαλάω μαζί μου πλέον σε τρεξίματα σε “επικίνδυνες περιοχές”. Παρέχει αρκετή ασφάλεια και σίγουρα θα απομακρύνει τη συντριπτική πλειοψηφία των σκύλων που θα βρεθούν στο κατόπι μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 

Λιανική τιμή συσκευής: 24,90 €

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της συσκευής Ultrasonic Dogchaser στην Ελλάδα είναι η VASILIKOS Import-Trade. Η συσκευή διατίθεται σε σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, αλλά μπορείτε να την προμηθευτείτε και on-line στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας VASILIKOS Import-Trade. 

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ