CAT S52, ένα όμορφο smartphone για σκληρή χρήση

Όπως είχαμε διαπιστώσει και με το CAT S61, τα τηλέφωνα σκληρής χρήσης της Caterpillar τα οποία σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από το group Bulitt ήταν ογκώδεις, βαριές συσκευές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η θερμική κάμερα, ο μετρητής απόστασης laser και ο αισθητήρας ποιότητας αέρα ήταν χαρακτηριστικά που «φώναζαν» ότι προφανώς απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο κοινό επαγγελματιών. Αυτό όμως φαίνεται να αλλάζει. Η νέα δημιουργία της CAT το S52 που είχαμε την ευκαιρία να κρατήσουμε και να «παίξουμε» για λίγες μέρες είναι ένα τηλέφωνο για πολύ σκληρή χρήση με μια εμφάνιση όμως που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τους προκατόχους του.

Σχεδίαση

Με μια πρώτη ματιά, το Cat S52 φαίνεται ότι είναι δεν είναι τηλέφωνο σκληρής χρήσης. Σχετικά λεπτό (9.69mm) και ελαφρύ (210g), με μεταλλικό σκελετό και μια ματ μαύρη ελαστική πίσω αντιολισθητική πλάκα. Τούτου λεχθέντος, η μεγάλη στεφάνη που περιβάλλει την οθόνη των 5,65 ιντσών της προσδίδουν μια κάπως συντηρητική εμφάνιση - ο λόγος οθόνης προς το σώμα είναι 68%, σε σύγκριση με τα μοντέρνα τηλέφωνα με αναλογίες που προσεγγίζουν το 90%.


Η ίδια η οθόνη διαθέτει IPS πάνελ με μέτρια ανάλυση HD+ (1.440 x 720 pixels, 285ppi), καλή φωτεινότητα και ευρείες γωνίες θέασης. Χρησιμοποιείται με βρεγμένα δάχτυλα και όταν φοράτε γάντια, προστατεύεται από ένα πολύ πυκνό (0,7 mm) στρώμα Gorilla Glass 6, με το γύρω περιθώριο να παρέχει πρόσθετη προστασία. Η ποιότητα της εικόνας είναι καλή για τις συνήθεις εργασίες, αν και οι χρόνοι απόκρισης της οθόνης μπορεί να μην είναι 100% ικανοποιητικοί.


Παρά την φιλική προς τον τελικό χρήστη εμφάνισή του, το S52 διαθέτει μια πληθώρα χαρακτηριστικών που το κατατάσσουν στην κατηγορία «σκληρής χρήσης». Όσον αφορά την IP κατηγοριοποίηση έχει λάβει βαθμολογία IP68 σημαίνει ότι το είναι ανθεκτικό ως προς την είσοδο άμμου, σκόνης και βρωμιάς και μπορεί να βυθιστεί σε νερό σε βάθος 1,5m για έως και 35 λεπτά. Το Cat S52 είναι συμβατό με το στρατιωτικό πρότυπο MIL-STD 810G, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να χειριστεί συγκεκριμένα επίπεδα θερμικού σοκ, κραδασμών, υγρασίας και αλατιού. Δοκιμάσαμε και το ρίξαμε ουκ ολίγες φορές από 1,5 μέτρο σε σκληρή επιφάνεια και διαπιστώσαμε ότι πράγματι … αντέχει πολύ!

Εντάξει, μας έπεισε την ώρα μάλιστα που έπαιρνε benchmark!

Το πλαίσιο αλουμινίου στεγάζει τις θύρες και τα χειριστήρια του ακουστικού. Στη δεξιά πλευρά βρίσκονται το κουμπί τροφοδοσίας και τα κουμπιά αύξησης / μείωσης της έντασης του ήχου, ενώ η είσοδος SIM / MicroSD βρίσκεται πίσω από μια πορτίτσα στα αριστερά. Υπάρχει μια υποδοχή ακουστικών 3,5 χιλιοστών στην κορυφή και μια μάσκα ηχείων στο κάτω μέρος, δίπλα στη θύρα φόρτισης / σύνδεσης USB-C. Η ποιότητα ήχου από το ηχείο είναι όσο ικανοποιητική μπορεί να γίνει από ένα τηλέφωνο, αλλά θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε ακουστικά ή ηχείο Bluetooth για την καλύτερη εμπειρία ήχου.


Στο μπροστινό μέρος, το bezel στεγάζει την μπροστινή κάμερα, το ακουστικό, τον αισθητήρα περιβάλλοντος φωτός και ένα LED ειδοποίησης, ενώ το πίσω μέρος διαθέτει την κύρια κάμερα και έναν αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το τελευταίο είναι ένα χαρακτηριστικό όπου για πρώτη φορά εμφανίζεται σε smartphone Cat και ένα σημάδι του ευρύτερου κοινού στο οποίο πλέον στοχεύει.

Χαρακτηριστικά

Στην καρδιά του Cat S52 βρίσκουμε το μεσαίας κατηγορίας chipset MediaTek Helio P35 με επεξεργαστή 8-core ARM Cortex-A53 που λειτουργεί μέχρι 2.3GHz και επεξεργαστή γραφικών GPM PowerVR GE8320 68MHz. Έχει 4GB RAM και 64GB εσωτερικής αποθήκευσης, αν και όπως σημειώθηκε παραπάνω, αυτό μπορεί να αυξηθεί με εξωτερική κάρτα MicroSD.

Το 4G LTE modem του S52 υποστηρίζει 10 LTE bands ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες ασύρματες συνδέσεις, έχετε WI-FI (802.11ac), Bluetooth (5), NFC και GPS (GPS, Glonass, BieDou, Galileo). Υπάρχει επίσης ένα ραδιόφωνο FM και ένα καλό σύνολο αισθητήρων: δακτυλικό αποτύπωμα, ηλεκτρονική πυξίδα, φως περιβάλλοντος, επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο.

Η κύρια φωτογραφική μηχανή 12MP του Cat S52 βρίσκεται ένα «κλικ» παραπάνω από τα συνήθη για ένα τηλέφωνο σκληρής χρήσης. Σίγουρα βέβαια δεν θα αγοράσετε το S52 για την κάμερά του. Βασίζεται σε έναν αισθητήρα Sony με φακό ευρείας γωνίας f / 1,8 και ηλεκτρονική σταθεροποίηση εικόνας (EIS) για λήψη βίντεο (1080p / 30fps). Η ποιότητα της εικόνας είναι καλή (δείτε δείγματα εικόνων), αν και δεν πρόκειται ποτέ να ανταγωνιστεί τις συσκευές πολλαπλών καμερών. Η μπροστινή κάμερα είναι 8MP που προσφέρει επαρκή αποτελέσματα.



Το S52 που είχαμε στα χέρια μας είχε προεγκατεστημένο το Android 9 ενώ προβλέπεται και αναβάθμιση στο 10. Το «μαμίσιο» app Toolbox διαθέτει απευθείας επιλογές για την εγκατάσταση εργαλείων σκληρής χρήσης στις εξής κατηγορίες: Business Tools, Construction, Farming, Outdoors, Rugged Tools όπου εκεί θα βρούμε δημοφιλή apps αυτών των κατηγοριών χωρίς να ψάχνουμε στο χάος του Play Store.

 

Επιδόσεις

Το S52 τα πηγαίνει αρκετά καλά ως ένα τηλέφωνο μεσαίας κατηγορίας αλλά προφανώς δεν θα καταρρίψει και πολλά ρεκόρ ταχύτητας.

Στο CPU Geekbench 5 τεστ έδωσε μέσες βαθμολογίες 161 (single core) και 906 (multi core). Ενδεικτικά τα κορυφαία αποτελέσματα για τηλέφωνα Android στις δοκιμές CPU προσεγγίζουν τα 770 και 3080.

Στα γραφικά το 3DMark Sling Shot έδωσε benchmark 798 κάτι το οποίο 10 φορές περίπου πιο αργό από τις κορυφαίες συσκευές Android. Δεν νομίζουμε έτσι κι αλλιώς ότι θα αγοράσει κάποιος το S52 για … παιχνίδια.


Η σουίτα PCMark for Android Work 2.0 η οποία καλύπτει web browsing, την επεξεργασία βίντεο, επεξεργασία φωτογραφιών και χειρισμό δεδομένων έδωσε σκορ 5700 κάτι που το φέρνει στη μέση της κατάταξης.

Το Work 2.0 περιελάμβανε και μια δοκιμή για την χωρητικότητας 3.100mAh μπαταρία του. Χρειάστηκε 10 ώρες και 15 λεπτά για να φτάσει από το 100 % στο 20% εκτελώντας τα βαριά benchmark του. Αρκετά μακριά από την κορυφή όπου το Work 2.0 δίνει 30 ώρες. Σε γενικές γραμμές και με νορμάλ χρήση θα σας φτάσει για μία γεμάτη μέρα.

Συμπέρασμα

Μια μεγάλη αλήθεια: Πόσοι και πόσοι δεν έχουν αγοράσει ένα κορυφαίο premium smartphone με εξαιρετικό design πληρώνοντας τα «μαλλιά της κεφαλής τους», όπου πριν ακόμη φύγουν από το μαγαζί, δίνουν μερικά χρήματα ακόμη για να το ντύσουν με αμφιβόλου αισθητικής θήκες και χοντρές μεμβράνες; Στο CAT S52 δεν χρειάζεται να προσθέσετε τίποτα! Με λίγα λόγια, ένα τηλέφωνο σκληρής χρήσης επιτέλους όμως χωρίς την αισθητική ενός τέτοιου. Δεν θα εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις, την ταχύτητα και τις φωτογραφίες του, μπορεί όμως να αποδειχθεί ένα πολύ σοβαρό εργαλείο στα χέρια ανθρώπων που τους αρέσει να βρίσκονται εκεί έξω!

Χαρακτηριστικά

ΔΙΚΤΥΟ

Τεχνολογίες

GSM / HSPA / LTE

ΣΩΜΑ

Διαστάσεις

158.1 x 76.6 x 9.7 mm (6.22 x 3.02 x 0.38 in)

Βάρος

210 g (7.41 oz)

Προστασία

Glass front (Gorilla Glass 6), πίσω πλαστική προστασία anti-slip, πλαίσιο αλουμινίου

SIM

Single SIM (Nano-SIM) ή Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)

 Σκληρή χρήση

IP68 ανθεκτικό σε σκόνη και αδιάβροχο (μέχρι 1,5μ βάθος για 35λ)
Ανθεκτικό σε πτώσεις σε τσιμέντο από ύψος 1,5μ
Πρότυπο MIL-STD-810G

ΟΘΟΝΗ

Τύπος

IPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors

Μέγεθος

5.65 inches, 82.4 cm2 (~68.0% screen-to-body ratio)

Ανάλυση

720 x 1440 pixels, 18:9 ratio (~285 ppi density)

Προστασία

Corning Gorilla Glass 6

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

OS

Android 9.0 (Pie), πρόβλεψη για Android 10.0

Chipset

Mediatek MT6765 Helio P35 (12nm)

CPU

Octa-core (4x2.3 GHz Cortex-A53 & 4x1.8 GHz Cortex-A53)

GPU

PowerVR GE8320

ΜΝΗΜΗ

Υποδοχή

microSD

Εσωτερική

64GB 4GB RAM

 

eMMC 5.1

ΚΑΜΕΡΑ

Μονή

12 MP, f/1.8, (wide), 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF

Άλλα

LED flash

Video

1080p@30fps, gyro-EIS

ΠΙΣΩ ΚΑΜΕΡΑ

Μονή

8 MP

Video

1080p@30fps>

ΗΧΟΣ

Ηχείο

Ναι

3.5mm jack

Ναι

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

WLAN

Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot

Bluetooth

5.0, A2DP, LE

GPS

Ναι, με A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS

NFC

Ναι

Radio

FM radio

USB

2.0, Type-C 1.0 reversible connector, USB On-The-Go

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Αισθητήρες

Δακτυλικό αποτύπωμα, επιτυχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο,πυξίδα

ΜΠΑΤΑΡΙΑ

 

Μη αφαιρούμενη Li-Ion 3100 mAh

ΔΙΑΦΟΡΑ

Χρώματα

Μαύρο

Τιμή

€ 539

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ