Τρέχοντας στον Olympus Ultra με SALEWA - SCARPA

By 10 Ιουλ 2019

Όταν έρχεται η ώρα της επιλογής του κατάλληλου ρουχισμού και παπουτσιού για κάποιον αγώνα στόχο τότε οι παράγοντες επιλογής από την γκαρνταρόμπα μας είναι πολλοί. Η διάρκεια του αγώνα, το τερέν, οι αναμενόμενες καιρικές συνθήκες, ακόμα και τα … γούρια παίζουν το δικό τους ρόλο στην τελική επιλογή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρόκειται για κάτι ποιοτικό και δοκιμασμένο σε προπονήσεις γιατί την κρίσιμη στιγμή του αγώνα δεν είναι η πλέον κατάλληλη ώρα για πειραματισμούς. Όταν λοιπόν λίγες μέρες πριν την συμμετοχή μας στον Olympus Ultra μας δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξουμε ένα σετ ρουχισμού της SALEWA και ένα ζευγάρι παπούτσια της SCARPA για να τρέξουμε με αυτό στον αγώνα, στην αρχή υπήρξε προβληματιμός μιας και δεν θα υπήρχε πολύς χρόνος για εξοικείωση πριν την έναρξή του. Από την άλλη όμως ήταν μια καλή ευκαιρία για να δοκιμάσουμε για πρώτη φορά κάποια ρούχα της κορυφαίας Ιταλικής εταιρείας και τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να πηγαίνουν χαμένες!

Μπλούζα: PEDROC HYBRID 2 DRY SHORT-SLEEVE

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της μπλούζας είναι η πολύ καλή αθλητική εφαρμογή της. Χωρίς να είναι συμπιεστικό που ίσως κουράσει, διαθέτει την κατάλληλη φόρμα και τέλεια ελαστικότητα για να εφαρμόζει στο σώμα σας και να μην ενοχλεί. Αποτελείται από τρία διαφορετικά υφάσματα τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία της μπλούζας. Στην πλάτη και στις μασχάλες ένα πιο ελαφρύ, πλήρως αεριζόμενο και ελαστικό ύφασμα για πιο εύκολη αποβολή της υγρασίας, στους ώμους για προστασία από το σακίδιο ή το vest ένα ελαστικό «softshell» Durastretch, ενώ το κυρίως ύφασμα είναι τόσο ελαστικό και ευχάριστο στην υφή για να μπορεί να φορεθεί άνετα πολλές ώρες. Προφανώς και ίδρωσε στον καλοκαιρινό Όλυμπο και ειδικά με ένα μεγάλο σακίδιο στην πλάτη, το «Dryton» όμως ύφασμα, το ύφασμα πατενταρισμένο από την SALEWA το οποίο και χρησιμοποιεί σε πολλά από τα ρούχα της, στέγνωνε σχετικά γρήγορα και το κυριότερο, χωρίς να δημιουργήσει ερεθισμούς. Ενσωματώνει προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία UV 50+ ενώ έχει και ιδιότητες κατά των δυσάρεστων οσμών.

Χαρακτηριστικά

  • Κυρίως υλικά: Dry´ton Jersey Melange 160 Silver: 92% polyester, 8% elastane, Dry´ton Honeycomb Giasmine Tiba 90: 58% polyamide, 42% polyester
  • Ώμοι: Durastretch 4-Way Eco DWR 123 BS: 84% polyamide, 16% elastane
  • Βάρος 114 γρ
  • Εφαρμογη: Αθλητική
  • Ελαστικό
  • UV 50+
  • Τιμή: 60€

 

Σορτς: PEDROC 2 DURASTRETCH

Το Pedroc 2 Durastretch ήταν ίσως το καλύτερο από τα ρούχα SALEWA που δοκιμάσαμε. Πολύ ελαφρύ για το μάκρος του (125γρ), ελαστικό και υδροαπωθητικό. Το καλύτερό του χαρακτηριστικό ήταν το ότι στέγνωνε εκπληκτικά γρήγορα παρότι ο ιδρώτας από το σακίδιο στην πλάτη κατέληγε κατευθείαν σε αυτό. Το κύριο υλικό από το οποίο αποτελείται είναι το DURASTRETCH, ένα υλικό αντοχής κατασκευής SALEWA με το οποίο ντύνει αρκετά μπουφάν της, παντελόνια, σορτς, ενισχυτικά γονάτων σε παντελόνια, γάντια και πολλά άλλα. Στην συγκεκριμένη υλοποίηση έχει προσθέσει και ένα λεπτό στρώμα υδροαπώθησης το οποίο δίνει την δυνατότητα στο σορτσάκι να στεγνώνει πολύ γρήγορα. Δεν διαθέτει εσωτερικό διχτάκι οπότε θα πρέπει να φοράτε οπωσδήποτε κάποιο εσώρουχο. Πολύ φαρδύ, άνετο και ανακλαστικό το λάστιχο στη μέση, δεν θα ερεθίσει ακόμα και μετά από πολλές ώρες ενώ ενσωματώνει και κορδονάκι για καλύτερη εφαρμογή. Η μικρή τσεπούλα με φερμουάρ στο πίσω μέρος ιδανική για 2-3 τζελάκια και το κλειδί σας.

Χαρακτηριστικά

  • Βάρος: 125γρ
  • Υλικό: DURASTRETCH ACTIVE 4-WAY ECO DWR 118 BS ( 84%PA 16%EA )
  • Υδροαπώθηση: DURABLE WATER REPELLENT - PFC FREE
  • Εφαρμογή: σχετικά στενή
  • Τιμή: 70€

 

Μπουφάν: PUEZ AQUA 3 POWERTEX HARDSHELL

Δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να το δοκιμάσουμε σε πραγματικές συνθήκες (ήτοι βροχή), οπότε θα αρκεστούμε σε μια παρουσίαση των χαρακτηριστικών του. Καταρχάς να πούμε ότι το συγκεκριμένο τζάκετ δεν προορίζεται για τρέξιμο ή υψηλής έντασης δραστηριότητα. Η SALEWA το παρουσιάζει στην σειρά “Alpine Trekking” και σίγουρα για αυτό είναι ιδανικό! Το ακόμη πιο εκπληκτικό είναι η σχέση ποιότητας τιμής αφού με τα 100 ευρώ που κοστίζει παίρνετε ένα τζάκετ για πολλές χρήσεις, τόσο για ελαφριές πεζοπορίες και trekking στο βουνό ή για τις βροχερές φθινοπωρινές βόλτες στην πόλη. Υλικό χρησιμοποιεί το POWERTEX το οποίο είναι το αδιάβροχο και διαπνέον υλικό της SALEWA. Διαθέτει 2 εξωτερικές τσέπες, Velcro στα μανίκια, ελαστικό κορδόνι σύσφιξης στη μέση, πολύ καλή εφαρμογή της κουκούλας ενώ και το φερμουάρ του φτάνει μέχρι πολύ ψηλά στο πηγούνι για προστασία από τον δυνατό αέρα ενώ ενσωματώνει και εσωτερική αντιανεμική προστασία. Το βάρος του φτάνει στα 294 γραμμάρια.

Χαρακτηριστικά

  • Υλικό: POWERTEX EXTREME 2,5L 10k/10k T-SQUARE 45° ECO DWR 115 BS ( 100%PL )
  • Βάρος: 294 γραμμάρια
  • Τιμή: 100€


 

Κάλτσες: LITE TRAINER

Από τις πολύ καλές κάλτσες που έχουμε φορέσει. Πολύ καλή εφαρμογή, με προστασία στα καίρια σημεία των δακτύλων και του αχιλλείου. Η σύνθεση του υφάσματος αποτελείται από ένα εξελιγμένο μείγμα συνθετικών νημάτων για γρήγορη αποβολή της υγρασίας και αποφυγή του εφιάλτη της φουσκάλας. Η αλήθεια είναι ότι μετά από 17 ώρες στον Όλυμπο σε σχετικά ζεστές συνθήκες και παρότι στο πόδι κάποιες στιγμές είχε εισχωρήσει χώμα και πετραδάκια, το πόδι βγήκε αλώβητο χωρίς την παραμικρή υποψία φουσκάλας. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό σε μία κάλτσα!

Χαρακτηριστικά

  • Σύνθεση: Elastane 3 % / Polyamide 62 % / Polypropylene 35 %
  • Βάρος: 11 γραμμάρια
  • Τιμή: 14€

SALEWA - SCARPA σε ώρα δράσης!

Παπούτσια: SCARPA NEUTRON 2

Με 6mm drop δεν θα σας εμποδίσει να τρέξετε όπου χρειαστεί αφού σας δίνει τη δυνατότητα να διάβασετε το έδαφος κάτω από τα πόδια σας με ευκολία, ενώ η περιφερειακή προστασία του βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα. Η σόλα Vibram Megagrip Genetic II με 5mm επιθετικές τάπες είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να παρέχει διαφορετικά επίπεδα πρόσφυσης και προστασίας ανάλογα την κλίση του εδάφους ή το τερέν. To εντυπωσιακό με αυτό το παπούτσι είναι οτι το νιώθεις πολύ πιο ελαφρύ από τα 335 γραμμάρια τα οποία ζυγίζει. Λίγο το χαμηλό drop, λίγο η πολύ καλή εφαρμογή του και είναι σαν να φοράς ένα παπούτσι 300 γραμμαρίων. Στον Όλυμπο παρότι δεν πιέστηκε από μεγάλες ταχύτητες, χρησιμοποιήθηκε για 17 ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα. Συμπεριφέρθηκε άψογα, παρείχε πολύ καλή προστασία περιφερειακά και ειδικά μπροστά στα δάκτυλα, είχε καταπληκτική πρόσφυση και πολύ καλή διαπνοή. Στον αντίποδα, έμπαιναν εύκολα μέσα στο παπούτσι μικρές πέτρες και χώμα όπου υπήρχε σαθρό τερέν. Ιδανικό παπούτσι λοιπόν για ορεινούς μαραθωνίους σε όλα τα τερέν. Παρότι η SCARPA το δίνει για ultra, εντούτοις τόσο το χαμηλό σχετικά drop όσο και το γεγονός ότι στο μπροστά μέρος το πέλμα θα νιώσει τις μυτερές πέτρες, δεν θα το προτείναμε για κάποιον που ξεκινάει τώρα σε αποστάσεις μεγαλύτερες του μαραθωνίου σε σκληρά - πετρώδη μονοπάτια. 

 

Χαρακτηριστικά

  • Drop: 6mm
  • Προφίλ: 15mm πίσω – 9mm μπροστά
  • Βάρος: 335γρ (Νο. 42 αντρικό) - Έκδοση Goretex®: 340γρ
  • Σόλα: Vibram Megagrip – Genetic II
  • Τερέν: Σκληρό
  • Απόσταση: Ορεινός μαραθώνιος - υπερμαραθώνιος
  • Τιμή: 149€, GTX:169€

 

View this photo set on Flickr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ