Olympus Marathon | H χαρτογραφική εταιρία ROUTE διαθέτει χάρτες σε όλους τους συμμετέχοντες

By 24 Ιουν 2022

Η χαρτογραφική εταιρία ROUTE διαθέτει σε όλους τους συμμετέχοντες του Olympus Marathon 44km και Olympus Ultra από έναν πεζοπορικό χάρτη Ολύμπου. Ο Ηλίας Γερμαντζίδης, ιδρυτής της ROUTE μας μιλά για τον χάρτη και τον σκοπό της χορηγίας.

Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα; 

Ίδρυσα τη χαρτογραφική εταιρία ROUTE το 2016 και πρώτο έργο μας ήταν η έκδοση πεζοπορικού χάρτη για τον Όλυμπο. Περιηγηθήκαμε σε όλα τα μονοπάτια και το οδικό δίκτυο για να  καταγράψουμε τις διαδρομές και τα σημεία ενδιαφέροντος.  Ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο βουνό, που αγαπάνε και γνωρίζουν άριστα τον τόπο τους. Χρειάστηκε πάνω από ένας μήνας για τη συλλογή των δεδομένων και ακολούθησε αρκετός καιρός για την επεξεργασία και την έκδοση του χάρτη.

Βέβαια, τα πρώτα βήματα στο βουνό τα έκανα σε μικρή ηλικία. Στον Μύτικα βρέθηκα πρώτη φορά όταν ήμουν 9 ετών, οπότε η χαρτογραφική εταιρία ήρθα σαν φυσική εξέλιξη της επαφής με την φύση. 

Photo by Panos Deligiannidis

Ποια είναι τα δυνατά σημεία του χάρτη Ολύμπου;

Εξαρχής σκοπεύαμε να δημιουργήσουμε έναν ακριβή χάρτη με καινοτομίες, οι οποίες θα εξυπηρετούν τον ορειβάτη. Μετά από αρκετή σκέψη αποφασίσαμε η έκδοση να περιλαμβάνει 2 χάρτες κλίμακας 1:20.000 και 1:35.000. Ο χάρτης κλίμακας 1:35.000 καλύπτει όλα το βουνό και τμήμα της ευρύτερης περιοχής ενώ ο χάρτης κλίμακας 1:20.000 αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια την κεντρική περιοχή του Ολύμπου (Ενιπέας, Οροπέδιο των Μουσών, Άγιος Αντώνιος κλπ).

Στην πίσω όψη των χαρτών οι χρήστες θα βρουν  προτεινόμενες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, τρισδιάστατη απεικόνιση του εδάφους, πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για την ιστορία, τη μυθολογία , τη γεωλογία και τη φύση της περιοχής.  

Photo by Ilias Germantzidis

Ο μεγάλος χάρτης (1:35000) διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω της εφαρμογής Avenza maps, για χρήση σε κινητό τηλέφωνο και offline λειτουργία .  

Λόγω της αξιοπιστίας των δεδομένων η  Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) χρησιμοποιούν τον χάρτη μας  στις αποστολές έρευνας και διάσωσης και στα εκπαιδευτικά προγράμματά τους.

 

Έχετε άλλες εκδόσεις;

Εκτός από την συγκεκριμένη έκδοση, έχουμε σχεδιάσει ακόμη δυο χάρτες για τον χειμερινό  Όλυμπο. Διατίθενται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή για όσους ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το βουνό κατά την περίοδο χιονοκάλυψης για χειμερινή ορειβασία ή ορειβατικό σκι. Περιέχουν προτεινόμενες αναβάσεις και καταβάσεις, σημεία επικίνδυνα για χιονοστιβάδες και άλλα στοιχεία. Μπορεί να τις βρει κάποιος στην εφαρμογή Avenza maps αν γράψει τους τίτλους των χαρτών 

Photo by Ilias Germantzidis  

Πέρα από τον Όλυμπο έχουμε σχεδιάσει χάρτες για διάφορες περιοχές, κυρίως, μέσα από συνεργασίες με Δήμους. Έχουμε δημιουργήσει χάρτες προσβασιμότητας, ακόμη και ναυτικούς χάρτες για σκάφη αναψυχής.

Αυτό, όμως, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς τους ίδιους, για τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για τους επισκέπτες μας περιοχής, είναι η ανάπτυξη δικτύων πεζοπορικών διαδρομών. Για εμάς έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δεν καταγράφουμε μόνο τα υφιστάμενα  μονοπάτια αλλά αναζητούμε και τα παλιότερα, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί  για διάφορους λόγους (εγκατάλειψη οικισμών, ανάπτυξη οδικού δικτύου). Στο πέρασμά τους θα συναντήσεις αρχαία μνημεία, βυζαντινές εκκλησίες, πέτρινα γεφύρια, οινοποιεία,  καταρράκτες, σπήλαια και μοναδικά μέρη.   

Ρωτάμε ντόπιους, διαβάζουμε παλιούς χάρτες, αναζητούμε διάφορες πηγές πληροφοριών, περπατάμε μόνοι μας στο βουνό και όλο αυτό ξυπνάει μέσα μας την αίσθηση του εξερευνητή! 

Photo by Ilias Germantzidis

 

 Photo by Fotis Christopoulos

Αυτά, λοιπόν, τα μονοπάτια που ανακαλύπτουμε προτείνουμε στους Δήμους να τα καθαρίσουν και να τα σηματοδοτήσουν σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Έπειτα, σχεδιάζουμε τους χάρτες οι οποίοι τοποθετούνται στις αφετηρίες των διαδρομών, συνήθως εντός οικισμών.Με αυτόν τον τρόπο, οι πεζοπόροι μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια στα μονοπάτια και να γνωρίσουν την ιστορία και το περιβάλλον των περιοχών. Το τελευταίο διάστημα συνεργαζόμαστε με τους Δήμους Βέροιας, Τρικκαίων και Βορείων Τζουμέρκων στον άξονα αυτόν.

Η χώρα μας έχει ατελείωτα ξεχασμένα μονοπάτια που κρύβουν μέσα τους μοναδικούς θησαυρούς!  

 

Ποιος είναι ο σκοπός της συνεργασίας σας με το Olympus Marathon και η διάθεση χαρτών για όλους τους συμμετέχοντες;

Στον φετινό Olympus Marathon κάθε συμμετέχοντας των αγώνων Olympus Marathon 44km και Olympus Ultra θα λάβει έναν πεζοπορικό χάρτη Ολύμπου ROUTE maps, συνολικά θα χορηγήσουμε 700 χάρτες. Με αυτή την κίνηση επιθυμούμε να κινήσουμε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για να ανακαλύψουν και τις άλλες πτυχές του Ολύμπου. Μελετώντας τον χάρτη θα λάβουν χρήσιμες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για άλλες διαδρομές τις οποίες μπορούν να γνωρίσουν μελλοντικά. Ο έντυπος χάρτης, όσο κι αν εξελίσσεται η τεχνολογία, παραμένει ένα απαραίτητο  εργαλείο για κάθε πεζοπόρο!

Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στη διοργάνωση και οι συμμετέχοντες να απολαύσουν τον αγώνα!

Για να προμηθευτείτε τον έντυπο και ψηφιακό χάρτη Ολύμπου ROUTE maps επισκεφθείτε τα παρακάτω links:  Έντυπος χάρτης   Ψηφιακός Χάρτης

Ακολουθήστε τη ROUTE :  Instagram, Facebook, Blog

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ