O Κλασσικός Αθλητισμός εξαπλώνεται παγκοσμίως, εμείς είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις; Κύριο

Με την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος της IAAF Σεμπάστιαν Κοε και οι εκπρόσωποι των Διεθνών Ομοσπονδιών Τrail και Ορεινού τρεξίματος, σε μια διοργάνωση όπως το UTMB στο Σαμονί της Γαλλίας, που αποτελεί τον σημαντικότερο ίσως αγώνα ορεινού τρεξίματος και διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στις Γαλλικές Άλπεις, ουσιαστικά δόθηκε το στίγμα αλλά και τέθηκαν οι βάσεις για την “παγκοσμιοποίηση”  του τρεξίματος σε όλες του τις μορφές.

Είναι γνωστό ότι με την αλλαγή στην προεδρία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου και την ανάληψη από τον σημερινό πρόεδρο, έγινε στροφή και αλλαγή φιλοσοφίας προσπαθώντας να ‘’βγάλει’’ το άθλημα από το στάδιο, με αγώνες όπως αυτοί σε πλατείες η  ανοιχτούς χώρους μέσα στις πόλεις, για αγωνίσματα όπως τα άλματα η οι ταχύτητες. Βλέποντας όμως σαν έμπειρος αθλητικός παράγοντας την τεράστια εξάπλωση που έχει ειδικά στους ερασιτέχνες δρομείς το ορεινό τρέξιμο (κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει και στους αγώνες ασφάλτου όπως ο Μαραθώνιος για αυτό και οι προκάτοχοι του επανέφεραν τον όρο παγκόσμιο ρεκόρ στην απόσταση και έθεσαν υπό την ‘’σκέπη’’ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας  τους αγώνες σε δημόσιο δρόμο) κατάφερε να επιτύχει ένα μακρόπνοο και φιλόδοξο σχέδιο. Να θέσει υπό την αιγίδα  της Ομοσπονδίας του, της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τους Αγώνες Ορεινού τρεξίματος.

 

Ουσιαστικά δηλαδή θα δημιουργηθεί  ένα ‘’παρακλάδι’’ μέσα στην Διεθνή Ομοσπονδία που θα διοργανώνει όχι μόνο το αντίστοιχο  Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλλά και μια σειρά αγώνων, κάτι αντίστοιχο με το Diamond League της IAAF με ότι αυτό συνεπάγεται οργανωτικά ( ranking, αξιολόγηση αγώνων, χορηγοί, πριμ αθλητών κ.λπ.) που σίγουρα μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όλο το δρομικό κίνημα. Όλα αυτά θέλοντας να θέσει υπό τον έλεγχο της αλλά και να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διοργανώσεις που διεξάγονται εκτός σταδίου, όπως  αυτές του ορεινού τρεξίματος, αλλά και να παρέχει σε αντάλλαγμα την πιστοποίηση και άρα την ‘’επισημοποίηση’’ μιας διεθνούς διοργάνωσης  όπως ένας Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ορεινού τρεξίματος. Επίσης, να έχει άμεση συνεργασία με Ομοσπονδίες που διοργανώνουν άλλες μορφές αγώνων εκτός σταδίου όπως οι υπερπαποστασεις αλλά και οι αγώνες βουνού  (σε ήπια εδάφη και με χαμηλή υψομετρική διαφορά όπως οι αγώνες trail η σε μεγαλύτερα υψόμετρα  και σε εδάφη με πολύ πιο δύσβατα όπως οι αγώνες βουνού και οι αγώνες sky running) με κύριο στόχο να κάνει πιο εμπορικό και άρα επικερδές  το ίδιο το άθλημα, αφού αύξηση της δημοτικότητας του σημαίνει μεγαλύτερη ακροαματικότητα με ότι αυτό συνεπάγεται για την εισροή χρημάτων από χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα και διαφημίσεις.

 

 

Σε όλη αυτή την καταιγιστική για το δρομικό κίνημα εξέλιξη η Ελλάδα βρίσκεται μάλλον απροετοίμαστη, αφού ενώ από την μια το ορεινό τρέξιμο σε όλες του τις μορφές έχει τρομερή ανάπτυξη και αύξηση τα τελευταία χρόνια, από την άλλη η Ομοσπονδία απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις που το αφορούν από μακριά, χωρίς να έχει την βούληση να παρέμβει και να δρομολογήσει με τις πράξεις της την οργάνωση του χώρου και των  δομών που θα οδηγήσουν στο περαιτέρω ανάπτυξη του.

 

Έχουμε στο παρελθόν επισημάνει αρκετές φορές την απουσία  τομέα αλλά και αρμοδίου τεχνικού και διοικητικού προσωπικού μέσα στην Ομοσπονδία που θα ασχολείται αποκλειστικά με το Ορεινό τρέξιμο ενώ κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να υπάρχει και για τον τομέα των Υπεραποστάσεων.

 

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε ένα τραπέζι (διοργανωτές μεγάλων αγώνων  στην χώρα μας όπως π.χ οι OLYMPUS MARATHON, ZAGORI MOUNTAIN RUNNING, URSA TRAIL, RODOPI ADVENDURUN, για να αναφέρω μόνο μερικούς  τυχαία χωρίς να θέλω φυσικά να μειώσω άλλες αξιόλογες διοργανώσεις) και να ορίσουν ένα πρωτόκολλο συνεργασίας και κοινής δράσης για να  μπορέσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού αλλά και προς χάριν του κοινού συμφέροντος τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

 

Ειδικά η Ομοσπονδία είναι αυτή που μάλλον πρέπει να ρίξει περισσότερο νερό στο κρασί της αφού η Διεθνής Ομοσπονδία  φαίνεται διατεθειμένη να κινηθεί σε συνεργασία και με αρωγό την Διεθνή Ομοσπονδία Ορεινού Τρεξίματος και την ITRA άρα με τους διοργανωτές των αγώνων ορεινού τρεξίματος τους οποίους θα αξιολογήσει αλλά και  χρησιμοποιήσει για την νέα μορφή αγώνων που θέλει να δημιουργήσει! 

 

Γιάννης Δαγκόγλου

Γιάννης Δαγκόγλου

 

Γεννήθηκα στην Πάτρα και ασχολήθηκα με τον στίβο από την ηλικία των 12 χρόνων. Υπήρξα αθλητής στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων με καλύτερες επιδόσεις:

1500 μ. 4:02’’ (κατηγορία Εφήβων)

5.000 μ. 15:12’’ (κατηγορία Εφήβων)

10.000 μ. 32:50’’ ( κατηγορία Νέων)

Μαραθώνιος 2.30:17’’.

Αποφοίτησα από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1991 με ειδικότητα στους δρόμους.

Έχω παρακολουθήσει την σχολή προπονητών της Ιταλικής Ομοσπονδίας Στίβου (F.I.D.A.L.- Formia 2001).

Έχω συμμετάσχει σε προπονητικά καμπ του βάδην ( 2005 και 2006 Montescaglioso Bari Ιταλία ).

Είμαι από το 2005 Διδάκτορας της Εθνικής Γυμναστικής Ακαδημίας της Σόφιας (Βουλγαρία) για την διατριβή μου στην προπόνηση Εφήβων αθλητών του βάδην με ε θέμα «Αξιολόγηση της ικανότητας απόδοσης νεαρών αθλητών βάδην με την χρήση του τεστ Conconi» Ο βαθμός του διδακτορικού διπλώματος μου ήταν 22/23.

Είμαι επίσημος προπονητής στίβου του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (από τον Οκτώβριο του 2000) και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Α’ κατηγορίας για το άθλημα του Κλασσικού Αθλητισμού από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Έχω γυμνάσει πολλούς πρωταθλητές (Σοφία Αρματά, Γιάννης Καυκάς, Χαράλαμπος Πιτσώλης, Σοφία Ρήγα, Ισαβέλλα Κοψαχείλη, Αλέξι - Μαρία Παππά). Μιλάω άπταιστα Ιταλικά και Αγγλικά.

 

www.smartrun.gr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ