Κίμωλος: Ένα λευκό στολίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου!

By 14 Αυγ 2020

Το όνομα της σχετίζεται με την «κιμωλία γη» ή καολίνη και το υπέροχο λευκό της χρώμα που κυριαρχεί στο νησί και συγκαταλέγεται στον μοναδικό ορυκτό πλούτο του νησιού. Είναι ένα είδος αργίλου και μαζί με ποικίλους άλλους λίθους και πετρώματα, όπως τον περλίτη και τον μπετονίτη, αποτελούν σημαντικό οικονομικό πόρο για το νησί, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Η Κίμωλος φαίνεται ότι έχει γοητεύσει και τη μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους, καθώς το σπάνιο αυτό θαλάσσιο είδος έχει επιλέξει ως καταφύγιο τα νερά της ευρύτερης περιοχής.

 

 

 

Η διάρκεια του ταξιδιού με το καράβι από Πειραιά είναι περίπου 6 ώρες αλλά μπορείτε να φτάσετε στην Κίμωλο πολύ εύκολα από τα Πολλώνια της Μήλου με την γνωστή «παντόφλα». Και οι δύο επιλογές παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς του επιβατικού σας αυτοκινήτου (διάρκεια διαδρομής περίπου 20 λεπτά). Στο λιμάνι, τη Ψάθη, υπάρχουν καφετέριες, μαγαζάκια για σουβενίρ και ψαροταβέρνες, ενώ επίσης μπορείτε και να κολυμπήσετε στον διπλανό απάνεμο όρμο.

 

 

Το Χωριό είναι η πρωτεύουσα του νησιού με την κλασσική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και μια ήρεμη ατμόσφαιρα που μαγεύει.

 

 

Περπατήστε στα γραφικά σοκάκια με τα φιλόξενα χρωματιστά καφέ και ταβερνάκια, τις εντυπωσιακές εκκλησίες και την εκπληκτική Ανοιχτή Κεντρική Βιβλιοθήκη στην πλατεία και άλλα σημεία του χωριού.

 

 

Ανεβαίνοντας το λόφο, θα περάσετε από τα τείχη και θα δείτε τα ερείπια του κάστρου, ενώ συνεχίζοντας τη βόλτα σας προς τους ανεμόμυλους, πάρτε βαθιές ανάσες για να αγναντέψετε το απέραντο Αιγαίο!  

 

 

Παραλίες

Ρέμα/Γούπα/Κάρα - Στην ανατολική μεριά του νησιού με κατεύθυνση προς το βορρά, εξερευνήστε τα «σύρματα», τους γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς των ψαράδων με τις πολύχρωμες πόρτες και τις λαξευμένες σπηλιές, στις οποίες κλείνουν μέσα τις βάρκες τους στη διάρκεια του χειμώνα. Οι συνεχόμενοι κολπίσκοι που θα συναντήσετε με τους λευκούς βραχώδεις σχηματισμούς συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φωτογραφικό τοπίο ενώ συγχρόνως αποτελούν τέλεια επιλογή για σύντομη βουτιά.

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, η παραλία Πράσα είναι σίγουρα ο κολυμβητικός παράδεισος του νησιού. Η λευκή άμμος σε συνδυασμό με τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, την τοποθετούν στη λίστα με τις κορυφαίες παραλίες των Κυκλάδων.

 

 

 

Πολύ κοντά στο λιμάνι προς τη δυτική μεριά, βρίσκονται στη σειρά η Αλυκή, η Μπονάτσα και το Καλαμίτσι. Πρόκειται για οργανωμένες παραλίες, με άμμο και καθαρά νερά, ιδανικές για οικογένειες. Επίσης θα βρείτε και αλμυρίκια για σκιά αλλά και καφέ/ταβέρνες. Συνεχίζοντας για το δυτικό τμήμα του νησιού, αξίζει να βουτήξετε με μάσκα στα πεντακάθαρα μπλε νερά της παραλίας Ελληνικά

 

 

Στο βυθό της βρίσκονται τα απομεινάρια μιας πόλης που καταστράφηκε από έναν ισχυρό σεισμό, πιθανόν, στη διάρκεια της Μυκηναϊκής περιόδου. Στη δύση του ηλίου, προχωρήστε λίγο πιο βόρεια στη Μαυροσπήλια, από όπου μπορείτε να απολαύσετε τα εκπληκτικά χρώματα του ηλιοβασιλέματος.

 

 

Η εθελοντική ομάδα των «Κιμωλιστών», έχουν κάνει πράξη μια καταπληκτική ιδέα και σε πολλές παραλίες όπως και σε και άλλα σημεία, σας δίνουν την ευκαιρία να διαβάσετε ένα βιβλίο από την Ανοιχτή Δανειστική Βιβλιοθήκη του νησιού!

 

 

Προτεινόμενες δραστηριότητες

  • Βόλτα στην «εξωτική» Πολύαιγο με τα σμαραγδένια νερά και τους εντυπωσιακούς κόκκινους βράχους και τα άσπρα πετρώματα.
  • Πεζοπορία στο Σκιαδί. Μέσα σε περίπου 30-40 λεπτά ύστερα από μια εύκολη διαδρομή φτάνετε σε έναν ασυνήθιστο βράχο αξιοπερίεργου σχήματος στη μέση του πουθενά! Μια ενδιαφέρουσα επέκταση του μονοπατιού είναι να συνεχίσετε στο μονοπάτι προς Μαυροσπηλιά (περίπου μιάμιση ώρα περπάτημα).
  • Ζήστε την απλότητα και αυθεντικότητα των ντόπιων μιλώντας μαζί τους και ζητήστε να σας αποκαλύψουν τα σημεία της παραλιακής ακτής όπου βρίσκονται οι θερμές πηγές για φυσικό σπα και χαλάρωση.

 

 

Εάν είστε από τους "τυχερούς" που μπορείτε να κάνετε τις διακοπές σας μακρυά από τα πλήθη, το πρώτο 7ήμερο του Σεπτέμβρη το νησί περιμένει να σας υποδεχτεί δημιουργώντας παράλληλα μια ιδιαίτερα καλλιτεχνική ατμόσφαιρα... Η αβεβαιότητα έμεινε πίσω και τελικά το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου θα γίνει πραγματικότητα!

 

Προτάσεις

  • Γευτείτε την περίφημη λαδένια στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο στο Χωριό και μείνετε στο διπλανό καφενείο "Καλή Καρδιά" για αυθεντική ντόπια κουζίνα
  • Χαλαρώστε ατελείωτες ώρες στο φανταστικό Kimolia Beach Bar
  • Δείπνο δίπλα στο κύμα στην καλύτερη ψαροταβέρνα του νησιού στο Καλαμίτσι (διαθέτει και ενοικιαζόμενα δωμάτια)
  • Βραδινή έξοδος στο café/bar Agora για εντυπωσιακά cocktails
  • Πάρτε μαζί σας τα αρώματα του νησιού, αγοράζοντας μέλι από παραγωγό
  • Διαμονή PSRental, Remezzo, Psathaki
  • Ενοικιάσεις μεταφορικών μέσων PSCarRental

 

Have a look at my story about Kimolos in the Steller app.

 

Ελένη Αλεξίου

Ελένη Αλεξίου

Με πρώτο πτυχίο από το Τμήμα Διατροφής Θεσσαλονίκης και δύο μεταπτυχιακά στην άσκηση, απασχολήθηκε αρχικά ως εργαστηριακή συνεργάτης στο ΤΕΙ Κρήτης και αυτόνομα ως διατροφολόγος. Παράλληλα συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα ενώ ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και παιδαγωγός (ΑΣΠΑΙΤΕ), διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία σε διάφορες δομές της δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Συνέχισε με σπουδές στην Επικοινωνία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (2019) και όταν αποφοίτησε (2019) ίδρυσε την επιχείρηση της, με σκοπό την προώθηση ενός πιο δραστήριου και βιώσιμου τρόπου ζωής. Τα τελευταία χρόνια έχει συγγραφική δραστηριότητα, συνεργαζόμενη με διαφορετικούς φορείς (ΚΑΕΛΕ, ΙΕΠ, ΙΝΕ) που έχουν αναλάβει την αναμόρφωση των επαγγελματικών περιγραμμάτων, των προγραμμάτων σπουδών και των οδηγών κατάρτισης, αλλά και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού. Ως υποψήφια Διδάκτορας στο Τμήμα Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και ενεργό μέλος του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου, συμμετέχει σε ερευνητικά έργα που αφορούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα ταξίδια ευεξίας και φύσης, τις υπαίθριες δραστηριότητες και τη βιώσιμη διαχείριση προορισμών. Η διατριβή της εστιάζει στις προοπτικές αποτελεσματικής διαχείρισης νησιώτικων προορισμών με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για περισσότερες πληροφορίες στο link:

https://www.wellnesstales.com/

 

nutritionactivitynuts.blogspot.gr/