La Transe Gaule 2016: Από τη Μάγχη στη Μεσόγειο με ελληνικές συμμετοχές! Κύριο

Το 2001 δύο Γάλλοι ερασιτέχνες δρομείς υπεραποστάσεων διοργανώνουν τον La Transe Gaule, δηλαδή όπως θα λέγαμε στα ελληνικά την διάσχιση της Γαλατίας. Έναν πολυήμερο αγώνα υπό τη μορφή αυτονομίας, μοιρασμένο σε 19 ημερήσια εταπ (φέτος θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9 και 27 Αυγούστου 2016), όπου κάθε μέρα οι αθλητές διανύουν μία απόσταση μεταξύ 49 και 77 χιλιομέτρων. Ο αγώνας ξεκινάει βόρεια από τη θάλασσα της Μάγχης και καταλήγει τον Γαλλικό νότο, τερματίζοντας στις ακτές της Μεσογείου. Η διαδρομή του αγώνα εκτείνεται σε μια απόσταση 1.190 χιλιομέτρων και περνάει μέσα από την καταπράσινη εξοχή της Βρετάνης, την Pays de la Loire, το νομό Anjou, τη Limousin, την Auvergne, τα Midi-Pyrénées και την επαρχία Languedoc-Roussillon, διατρέχοντας κυρίως δευτερεύον επαρχιακό δίκτυο με μειωμένη κίνηση.



Η διοργάνωση στη ιστοσελίδα της αναφέρει πως ο αγώνας είναι τόσο απλός όσο το να βάλεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Επίσης ότι οι δρομείς κατά τη διάρκεια του αγώνα μπορούν να εφοδιαστούν με τρόφιμα από τα διάφορα καφέ και μπιστρό στη διαδρομή, να δροσιστούν στα συντριβάνια και να δεχθούν κεράσματα από τους κατοίκους των περιοχών που διανύουν. Η βοήθεια από τους συνοδούς τους επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία. Στον τερματισμό κάθε εταπ θα φιλοξενούνται σε βασικά καταλύματα όπως π.χ. σχολεία.

 

Η διαδρομή του αγώνα ξεκινάει βόρεια από την θάλασσα της Μάγχης και τερματίζει στις ακτές της Μεσογείου στον Γαλλικό νότο!



Από την πρώτη διοργάνωση ως την τελευταία οι συμμετοχές δεν ξεπερνούσαν τις εξήντα κάθε φορά, με μόνη χρονιά πλήρους επιτυχίας τερματισμών το 2005. Ανάμεσά τους το 2011, έτρεξαν ο Μάριος Φούρναρης, ο Μιχάλης Αναγνώστου και ο Γιώργος Τζιλιασκόπουλος. Φέτος ο Γιώργος Τζιλιασκόπουλος επιστρέφει τον αγώνα και ο Δημήτρης Κεχαγιόγλου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά.



Στις 10 μέχρι σήμερα διοργανώσεις συμμετείχαν 416 δρομείς από 25 χώρες. Κατάφεραν να τερματίσουν 339 και μερικοί από αυτούς έχουν εθιστεί στη δοκιμασία συμμετέχοντας επανειλημμένα. Μέχρι σήμερα 31 γυναίκες και 187 άνδρες κατάφεραν να διασχίσουν τη Γαλλία τουλάχιστον μία φορά.

 

Εξαιρετικά δύσκολος αγώνας, αλλά υπέροχη η Γαλλική εξοχή που διασχίζει η διαδρομή!



Ο Δημήτρης Κεχαγιόγλου είναι δρομέας εδώ και 40 χρόνια, αρχικά ως αθλητής στίβου και τα τελευταία 25 χρόνια δρομέας υπεραποστάσεων. Έχει τερματίσει πολλούς μαραθωνίους δρόμους, το Σπάρταθλον, έχει τρέξει σε 24ωρους και 6ήμερους αγώνες εντός και εκτός σταδίου, καθώς και σε αγώνες βουνού. Το  2011 διέσχισε το ελληνικό μονοπάτι Ε4 (1600 χιλιόμετρα σε 35 ημέρες) μαζί με το Λουκά Πρατίλα, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.

 

Ο πολυπόθητος τερματισμός στην παραλία της Gruisson, στις ακτές της Μεσογείου!

 

Μοιράζοντας τη ζωή του ανάμεσα στη γενέτειρά του Αλεξανδρούπολη και την Αγγλία, σκοπός του είναι να μεταδίδει την αγάπη του για την φύση και τις γνώσεις του για τον αθλητισμό και το τρέξιμο αλλά και το τι σημαίνει να είσαι δρομέας σε πολλούς από εμάς που έχουμε την τύχη να τον έχουμε προπονητή.

 

Ο Δημήτρης Κεχαγιόγλου κατά την επιτυχή προσπάθεια διάσχισης του ελληνικού Ε4, μαζί με τον Λουκά Πρατίλα, το 2011!



Εκτός όμως από τις επιδόσεις του αξιοθαύμαστος είναι και ο τρόπος ζωής του. Ο Δημήτρης είναι vegan πάνω από 20 χρόνια και ακτιβιστής στην πράξη, καθώς συμμετέχει προσφέροντας εθελοντική εργασία σε οργανώσεις προστασίας άγριων ζώων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ταξιδέψει σε διάφορα μέρη του πλανήτη μ’αυτήν την ιδιότητα του. Η 8μηνη αποστολή του στην Ανταρκτική με το πλοίο Sea Sepherd είναι ένα δείγμα της δράσης του.

 

 Νικημένος μερικές φορές, αμαχητί ποτέ!

 

Εξελίξεις και νέα από τον αγώνα μπορείτε να παρακολουθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.la-transgaule.fr, καθώς και στο facebook Transe Gaule.

 

Οι συμμετέχοντες στο La Transe Gaule 2016! 

 

Άννα Παπαλεξάνδρου

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ