La Sportiva Bushido II: Ένας Σαμουράι για τεχνικά μονοπάτια!

Από 18 Ιουλ 2019

H Ιταλική La Sportiva πάντα χρησιμοποιούσε όρους και έννοιες από την Γιαπωνέζικη κουλτούρα για να ονομάσει τα μοντέλα της για ορεινό τρέξιμο και να τονίσει με αυτόν τον τρόπο τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Ο όρος Bushido λοιπόν προέρχεται από την σύνθεση των λέξεων bushi=’samurai’ +  ‘τρόπος’ και σημαίνει τον κώδικα τιμής, την ηθική και την πειθαρχία της φιλοσοφίας των Σαμουράι. Πολύ πετυχημένη ονομασία για ένα παπούτσι που η επιθετική κατασκευή του το προορίζει καθαρά για τρέξιμο σε κακοτράχαλα μονοπάτια και skyrunning καταστάσεις και αγώνες, με έμφαση στην εξαιρετική πρόσφυση, την απόλυτη ευστάθεια και την προστασία. Το Bushido II κρατάει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έκαναν ιδιαίτερα πετυχημένη την πρώτη του έκδοση και το βελτιώνει σε τομείς όπως στην EVA ενδιάμεση σόλα, στην προστασία και στο κράτημα του. Εμπιστοσύνη στο πάτημα και σύνδεση με το έδαφος είναι οι δυο κυρίαρχες αισθήσεις που σου αφήνει το τρέξιμο με αυτό το μοντέλο της La Sportiva.

 

 

Εξωτερικό μέρος

 

Εξωτερικά το Bushido II στο μπροστινό του μέρος διατρέχεται από λεπτό δικτυωτό ύφασμα πολύ καλής διαπνοής. Όσο πλησιάζουμε προς το κέντρο, βλέπουμε αυτό που η La Sportiva ονομάζει STB Control, όπου λεπτές λωρίδες θερμοπλαστικού φιλμ αγκαλιάζουν το πόδι, με πιο σκληρό πλαστικό TPU να δένει χαμηλά στην ενδιάμεση σόλα ώστε σε συνέργεια με αυτήν να παρέχεται η μέγιστη ευστάθεια καθώς το πόδι αλλάζει συνέχεια κατευθύνσεις σε τεχνικά μονοπάτια. Αξίζει να τονίσουμε ότι το υλικό είναι αντιολισθητικής σχεδίασης και δεν γλιστράει καθόλου.

 

 

Μπροστά στα δάκτυλα η εξωτερική σόλα ανεβαίνει ψηλά και σε συνδυασμό με το σκληρό πλαστικό που υπάρχει περιμετρικά εξασφαλίζει εξαιρετική προστασία από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά.

 

 

Η περιοχή της φτέρνας είναι ενισχυμένη εξωτερικά ώστε να υπάρχει σταθερότητα σε πατήματα με το πίσω μέρος του ποδιού, π.χ. σε τεχνικές κατηφόρες. Το κολάρο είναι εργονομικό, όχι ιδιαίτερα παχύ σαν ύφανση και χαμηλό, άρα δεν θα ενοχλήσει τον αστράγαλο ή τον αχίλλειο σε πλάγια μονοπάτια.

 

 

Η γλώσσα στο μπροστά της μέρος είναι κατασκευασμένη από το ίδιο δικτυωτό υλικό του εξωτερικού μέρους, αλλά από την μέση και πίσω υπάρχει ένα λεπτό πλαστικό τμήμα, με τόσο πάχος όσο χρειάζεται για να μην ενοχλούν τα κορδόνια σε σφιχτό δέσιμο αλλά να μην αυξάνει και το βάρος του μοντέλου, μιας και η La Sportiva φαίνεται καθαρά ότι είχε σαν στόχο το όσο χαμηλότερο βάρος γίνεται για τα Bushido II. Στα πλάγια η γλώσσα συγκρατείται με δυο πολύ λεπτούς ελαστικούς ιμάντες. Ανεβαίνει τόσο ψηλά όσο χρειάζεται για να μην εισέλθουν σκόνες, κλαδάκια και σκουπιδάκια καθώς τρέχουμε, ενώ η “ψαλιδωτή” σχεδίαση της στο πάνω μέρος αποτρέπει ενόχληση μπροστά στον αστράγαλο, αφού τον αγκαλιάζει περιμετρικά. Τα κορδόνια είναι κλασσικής σχεδίασης, σκληρά και θέλουν διπλό δέσιμο μιας και χαλαρώνουν σχετικά εύκολα.

 

 

Γενικά θα λέγαμε ότι το εξωτερικό μέρος του Bushido II εξασφαλίζει κορυφαία σταθερότητα, καλή διαπνοή στον μέσο όρο της κατηγορίας και πολύ μεγάλη άνεση ακόμη και μετά από πολλά χιλιόμετρα. Ένα μειονέκτημα είναι ότι αν βραχεί πολύ εσωτερικά, π.χ. σε πέρασμα από ποτάμι, δεν στεγνώνει τόσο εύκολα.

 

Ενδιάμεση σόλα

 

Στην ενδιάμεση σόλα βρίσκεται μια από τις βασικές αλλαγές που εφάρμοσε η La Sportiva στην δεύτερη έκδοση του Bushido, αφού χρησιμοποιεί πλέον συμπιεσμένο αφρό EVA. Αποτέλεσμα είναι η σαφώς καλύτερη προστασία από κραδασμούς και το λίγο πιο μαλακό πάτημα, αν και ακόμη παραμένει αρκετά σκληρό για τρέξιμο σε ασφάλτινα κομμάτια ή σκληρούς χωματόδρομους.

 

Το χαμηλό drop (6 mm) καθώς και προφίλ του Bushido II (13 mm – 19 mm), το κάνουν πιο γρήγορο αλλά επίσης δίνουν και την αίσθηση της σύνδεσης με το έδαφος, κάτι σημαντικό σε ιδιαίτερα τεχνικά μονοπάτια. Επίσης το βάρος του (305 gr – 9 US) κινείται σε χαμηλά επίπεδα σε αυτή την κατηγορία παπουτσιών.

 

 

Η εσωτερική σόλα του Bushido II είναι πατέντα της La Sportiva σε αποκλειστική συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία παραγωγής αθλητικών πάτων Ortholite, ονομάζεται Ortholite Mountain Running Ergonomic Insole (Ortholite MR E), είναι πάχους 4 mm και προσθέτει πόντους στην συνολική αίσθηση, την ενίσχυση της προστασίας από κραδασμούς, την διαχείριση της υγρασίας και την αντιμικροβιακή προστασία. Στην περιοχή της καμάρας είναι πιο σκληρό, κάτι που θα αρέσει στους αθλητές που έχουν ελαφρύ υπερπρηνισμό.

 

Εξωτερική σόλα

 

Η La Sportiva έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην εξωτερική σόλα των Bushido II, άλλωστε μιλάμε για μοντέλο με σαφές πεδίο χρήσης τεχνικά μονοπάτια κάθε είδους. Χρησιμοποιεί το FriXion Red μείγμα καουτσούκ της εταιρείας και μάλιστα διπλής πυκνότητας, το οποίο παρέχει εξαιρετική πρόσφυση αλλά και αντοχή στον χρόνο.

 

Ταυτόχρονα, το σχήμα και η τοποθέτηση των επιθεμάτων (lugs) ακολουθεί την τεχνολογία Impact Brake System που παρέχει καλύτερη απορρόφηση κραδασμών, βελτίωση της πρόσφυσης και καλύτερες τριβές. Η ειδική του σχεδίαση βασίζεται στα αντιθέτου προσανατολισμού τοποθετημένα επιθέματα μπροστά-πίσω, ώστε το φρενάρισμα του πέλματος να μην γίνεται μόνο με την κάθετη δύναμη του ποδιού αλλά και από την τριβή των ειδικά διαμορφωμένων επιθεμάτων.

 

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι η σειρά των εξωτερικών επιθεμάτων βγαίνει σε όλη την περίμετρο μέχρι το ύψος της ενδιάμεσης σόλας, εξασφαλίζοντας ακόμη καλύτερη αίσθηση και πρόσφυση καθώς πατάμε σε πέτρες και κλαδιά. Η αραιή τοποθέτηση των επιθεμάτων δεν αφήνει την λάσπη να κολλήσει αποφεύγοντας την αύξηση του βάρος του παπουτσιού.

 

 

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια από τις καλύτερες προσφύσεις που έχουμε δει σε παπούτσια αυτής της κατηγορίας, αλλά κυρίως την εμπιστοσύνη που δίνει σαν αίσθηση το Bushido II. Εμπιστοσύνη που δεν έρχεται μόνο από της σχεδίαση της εξωτερικής σόλας, αλλά σε συνδυασμό με το χαμηλό προφίλ, την αίσθηση / διάβασμα του εδάφους, και την προστασία του εξωτερικού μέρους του μοντέλου. Δεν “κρατιέσαι” τρέχοντας με το Bushido II .. το όριο είναι η ταχύτητα και δύναμη που μπορεί να πάει ο αθλητής αφού το παπούτσι του δίνει την δυνατότητα.

 

Καθαρόαιμο La Sportiva το Bushido II, με πρόσφυση, προστασία και σταθερότητα που θα λατρέψουν οι αθλητές που τρέχουν σε τεχνικά μονοπάτια και Skyrunning αγώνες. Εμπιστοσύνη στο πάτημα και σύνδεση με το έδαφος δυο από τις αρετές που τα ξεχωρίζουν από το μέσο όρο. Τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά


Εξωτερικό Τμήμα:
 Δικτυωτό ύφασμα, Θερμοπλαστικές λωρίδες ενίσχυσης, STB Control, TPU skeleton πλαστικό για προστασία, αντιολισθητική σχεδίαση

Ενδιάμεση σόλα: Συμπιεσμένος Αφρός EVA, Stability Control System,  Εσωτερική σόλα Ortholite MR E 4 mm

Εξωτερική σόλα: Frixion Red καουτσούκ διπλής πυκνότητας, Impact Brake System

Drop:  6 mm, ( 13 mm –  19 mm)

Βάρος:  305 gr (9 US)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral), υποστήριξη στην καμάρα για ελαφρύ υπερπρηνισμό

Κορδόνια: Κλασσικού τύπου, χοντρά

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 149€

 

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων La Sportiva  στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Δημητριάδης Α.Ε, ενώ μπορείτε να βρείτε τα Bushido II σε πλήθος εξειδικευμένων καταστημάτων αθλητικών ειδών σε όλη την Ελλάδα.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@CappadociaUltra @ultratrailwtour 2019 results https://t.co/Hxd7V6t1lZ https://t.co/7MQ0p2Phi5
RT @CappadociaUltra: Congratulations to the finishers of 2019 Salomon Cappadocia Ultra Trail that run along the hills and valleys of Cappad…
Το Σαββατοκύριακο που άλλαξε τα δεδομένα στο αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου, ένα άρθρο - ανάλυση του Ιωάννη Δαγκόγλ… https://t.co/2uloNxeib5
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Στο Limone έκλεισε η Skyrunning σεζον - Ruy Ueda & Sheila Aviles οι νικητές της φετινής Migu Run Skyrunner World Series

Πολλές ελληνικές συμμετοχές και αξιόλογες επιδόσεις στο Salomon Cappadocia Ultra Trail 2019!

X-Ultra Tihio Race, 10ος Rodopi Ultra Trail 100 miles: Ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός όμως είναι αλλιώς!

Το Σαββατοκύριακο που άλλαξε τα δεδομένα στο αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου!

Γράφτηκε ιστορία με το 1:59:40 του Eliud Kipchoge στην Βιέννη!

INEOS 1:59 challenge: Θα καταφέρει ο Eliud Kipchoge να σπάσει το φράγμα  των 2 ωρών στο μαραθώνιο;

Κανόνες καλής συμπεριφοράς ...

ATR 2019, Άνδρος, ανεμογεννήτριες, αναρρίχηση και σχέδια για το μέλλον - Μια συζήτηση με την Αριάνα Μασέλου!

Μποτάκια πεζοπορίας SCARPA - SALEWA