Salomon s-lab sense ultra set: Παρουσίαση και δοκιμή! Κύριο

Τα σακίδια τύπου γιλέκου (vest) έχουν κυριαρχήσει πλέον στο ορεινό τρέξιμο, ενώ τα ελαφρύτερα από αυτά χρησιμοποιούνται ακόμη και σε αγώνες υπεραποστάσεων ασφάλτου. Είναι εξαιρετικά ελαφριά, προσαρμόζουν πολύ καλά στο σώμα, έχουν τα μπουκάλια ή φλασκιά υδροδοσίας μπροστά μοιράζοντας το βάρος και δίνουν πολλές δυνατότητες πρόσβασης στα υλικά μας μιας και έχουν πολύ καλή λειτουργικότητα στην σχεδίαση. Η Salomon είναι πρωτοπόρος σε αυτού του τύπου τα σακίδια, με το s-lab sense ultra set που δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα να είναι η ναυαρχίδα της όσο αφορά τα μοντέλα performance.

 

Το s-lab sense ultra set το χρησιμοποίησα σε πληθώρα προπονήσεων όλη την καλοκαιρινή περίοδο, είτε “φορτώνοντας” το μερικές φορές μόνο με νερό και 2-3 gel, είτε άλλες φορές με όλο τον βαρύ υποχρεωτικό εξοπλισμό (αδιάβροχο, γάντια, buff, καπέλο, μακρύ κολάν, μακρυμάνικη μπλούζα, κινητό τηλέφωνο, αρκετά gel κτλ…) που απαιτούσαν το The North Face®Lavaredo Ultra-Trail 119Κ και το Grossglockner Ultra-Trail 110Κ στα οποία συμμετείχα αγωνιστικά.

 

Η πρώτη επαφή που έχει κάποιος με το s-lab sense ultra set τον κάνει να διερωτάται αν αυτό που κρατάει στα χέρια του είναι όντως σακίδιο ή κάποιο φουτουριστικό αγωνιστικό ρούχο! Είναι πανάλαφρο αφού ζυγίζει μόλις 110 gr, αλλά με χωρητικότητα 3 λίτρων. Η υψηλή ποιότητα κατασκευής και η προσαρμογή που έχει αυτόματα στο σώμα μας όταν το φοράμε είναι το πρώτο στοιχείο που εντυπωσιάζει. Για τον λόγο αυτό ο αθλητής πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία στην επιλογή του κατάλληλου μεγέθους από τα τέσσερα στα οποία βγαίνει το σακίδιο, μιας και είναι πολύ βασικό για την λειτουργικότητα του να “δένει” καλά στο σώμα.

 

Η προσαρμογή που διαπίστωσα να έχει και το πώς το νιώθεις να είναι “ένα” με το σώμα καθώς τρέχεις είναι εξαιρετική. Ακόμη και φορτωμένο με πολλά πράγματα δένει όμορφα και δεν ταλαντεύεται, γεγονός σημαντικότατο στον αγώνα. Επίσης η κατασκευή του στο εσωτερικό τμήμα που εφάπτεται του σώματος είναι σχεδόν χωρίς ραφές και ακόμη και στα σημεία που είναι τα κλιπ δεσίματος και οι θηλιές των ιμάντων δεν υπάρχει επαφή τους με το δέρμα, ώστε να αποφεύγονται οι ερεθισμοί. Η σχεδίαση αυτή δουλεύει τόσο καλά που σίγουρα θα δείτε αθλητές να το φορούν ακόμη και χωρίς μπλούζα! Είναι ένα από τα πολύ δυνατά του χαρακτηριστικά.

 

Απουσία ραφών στο εσωτερικό, δικτυωτό υλικό μεγάλης διαπνοής και πανάλαφρο!

 

Οι εξαιρετικές του ιδιότητες ξεδιπλώνονται φυσικά με την χρήση του σε αγώνες, αλλά από την πρώτη επαφή είναι σίγουρα εμφανές ότι η Salomon έχει δώσει μεγάλη προσοχή και στο θέμα της διαπνοής και της απομάκρυνσης της υγρασίας. Για να αντιμετωπίσει αυτό το πολύ βασικό θέμα η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα καινοτομικό υλικό που ονομάζεται Cocona® ή 37,5, μιας και αυτή είναι η θερμοκρασία που προσπαθεί να κρατήσει το σώμα μας και προφανώς επηρεάζεται σημαντικά από την σχετική υγρασία που έχουμε στο “μικροκλίμα” μεταξύ των ρούχων/σακιδίου και του δέρματος μας. Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το σακίδιο προσπαθεί να κρατήσει με τεχνολογία σε επίπεδο μικροσωματιδίου αυτή την τιμή, απομακρύνοντας γρήγορα και αποτελεσματικά την υγρασία. Στο παρακάτω βίντεο μπορεί κάποιος να δει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

 

Σε πολλά σημεία του σακιδίου, στους ιμάντες, στην πλάτη και στην θήκη τύπου “καγκουρό” στο κάτω μέρος της πλάτης, υπάρχει δικτυωτό υλικό και επιπρόσθετα στις πλαϊνές του τσέπες υπάρχουν μικρές οπές ώστε να ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διαπνοή και η απομάκρυνση της υγρασίας. Σε αυτό το χαρακτηριστικό το σακίδιο είναι εξαιρετικό!

 

Το s-lab sense ultra set συνοδεύεται από δυο φλασκιά της Salomon χωρητικότητας 500 ml το καθένα, τα οποία μπαίνουν σε δυο ελαστικές θήκες στους ιμάντες του σακιδίου, έτσι ώστε να χωρούν σχεδόν ολόκληρα στο εσωτερικό τους. Οι θήκες είναι φτιαγμένες για τον συγκεκριμένο τύπο ελαστικών φλασκιών και δύσκολα θα χωρέσει μπουκάλι σε αυτές. Χρησιμοποιώντας το στους δυο πολύωρους αγώνες ultra-trail που ανέφερα στην εισαγωγή, διαπίστωσα ότι τα φλασκιά χωράνε άψογα στις θήκες και δεν μετακινούνται τρέχοντας, αλλά δεν είναι εύκολο να πιείς νερό καθώς κινείσαι μιας και χρειάζεται να σκύψεις το κεφάλι, αν δεν θέλεις βέβαια να το βγάλεις από την θήκη τους. Η εξαιρετική τους προσαρμογή στις θήκες έχει ως αντιστάθμισμα ότι υπάρχει μια δυσκολία να τα τοποθετήσεις σε αυτές γεμάτα, αλλά με τον καιρό βρίσκεις τον τρόπο να το κάνεις γρήγορα και αποτελεσματικά. Επίσης, μια καλή πρακτική είναι όταν πίνουμε νερό και αδειάζουν σιγά-σιγά, να φυσάμε αέρα μέσα τους ώστε να παίρνουν το σχήμα τους και να μην κουνιούνται στις θήκες. Όταν είναι γεμάτα επηρεάζουν λίγο την χωρητικότητα των δυο ελαστικών τσεπών που είναι ακριβώς από κάτω τους, και θέλει λίγο προσοχή στο τι και πόσο θα τοποθετηθεί εκεί. Συνολικά είναι εξαιρετική λύση η σχεδίαση τους και η χωρητικότητα του 1 λίτρου που θα μας καλύψει στην συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων. Τέλος, στο επάνω μέρος της αριστερής θήκης υπάρχει σφυρίχτρα προσαρμοσμένη πάνω σε θηλιά.

 

To σακίδιο συνοδεύεται με δυο φλασκιά των 500 ml. Στην φωτογραφία διακρίνεται η βαθιά θήκη του αριστερού ιμάντα και η θήκη για το τηλέφωνο δεξιά (με φερμουάρ)!

 

Το σακίδιο δένει μπροστά στο στέρνο σε δυο διαφορετικά ύψη, με δυο λεπτούς – ελαφριά ελαστικούς - ιμάντες οι οποίοι ασφαλίζονται ο καθένας σε τρείς διαφορετικές θέσεις (θηλιές) γα βέλτιστη προσαρμογή στο σώμα του κάθε αθλητή. Το σύστημα δεσίματος είναι πολύ ευέλικτο, με πολύ καλής κατασκευής κλιπ και δεν χαλαρώνει ακόμη κι αν “φορτωθεί” πολύ το σακίδιο, ή τρέχουμε με ένταση. Μιλώντας για ένταση, βρήκα και μια εξαιρετική λύση – χρησιμοποιώντας φλασκιά χωρητικότητας 250 ml - για αγώνες μικρότερους που χρειάζεται παρά μόνο νερό και gel, μιας και δεν μου αρέσουν οι ζώνες υδροδοσίας!  

 

Εξαιρετικοί οι ιμάντες και τα κλίπ δεσίματος, μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές θέσεις!

 

Στο επάνω μέρος του δεξιού ιμάντα υπάρχει τσέπη για κινητό που κλείνει με φερμουάρ που ασφαλίζει αδιάβροχα. Και στους δυο αγώνες ultra-trail που έτρεξα το καλοκαίρι στο εξωτερικό το κινητό ήταν υποχρεωτικό και η ύπαρξη της τσέπης είναι σίγουρα απαραίτητη. Το κινητό εφαρμόζει τέλεια εντός της τσέπης και δεν κουνιέται καθόλου όπως διαπίστωσα.

 

Στο επάνω μέρος του αριστερού ιμάντα υπάρχει μια βαθιά, ελαστική θήκη, στην οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε για gel είτε για άλλα μικροαντικείμενα όπως ένα mp3 player. Προσωπικά βάζω 2-3 gel, ή σακουλίτσες με saltstick / μαγνήσια μιας και έτσι αποφορτίζω τις κάτω τσέπες που όπως προανέφερα δεν Ακριβώς κάτω από τις θήκες υδροδοσίας υπάρχουν και στους δυο ιμάντες ευρύχωρες ελαστικές τσέπες μεγάλης χωρητικότητας!πρέπει να γεμίζουν ασφυκτικά μιας και δυσκολεύουν την τοποθέτηση των φλασκιών. Η θήκη έχει μεγάλο βάθος και ο πάτος της φτάνει μέχρι εσωτερικά και πίσω από το φλασκί, οπότε και εδώ θέλει λίγο προσοχή στην χρήση της ώστε να μην έχουμε πρόβλημα χώρου.

 

Ακριβώς κάτω από τις θήκες των φλασκιών – αριστερά και δεξιά – υπάρχουν δυο πολύ ελαστικές τσέπες, ανοιχτές στο επάνω μέρος και με ευρύ στόμιο. Gel, ενεργειακές μπάρες, γάντια και οτιδήποτε θέλουμε να έχουμε σε άμεση πρόσβαση μπαίνει εδώ, αφού είναι πολύ λειτουργικές και άνετες στην χρήση.

 

Στα πλαϊνά έχουμε τις δυο βασικές τσέπες του σακιδίου, οι οποίες ασφαλίζουν με φερμουάρ. Το κάθετο στόμιο τους δεν είναι ελαστικό, αλλά το κυρίως μέρος τους είναι πολύ ελαστικό, ώστε να χωράνε άνετα είτε ένα κολάν μακρύ, είτε μπλούζα, γάντια, buff και ότι άλλο θέλουμε να τοποθετήσουμε. Το φερμουάρ κλείνει αδιάβροχα αλλά είναι λίγο δύσχρηστο αν τις φορτώσουμε πολύ. Εργονομικά πάντως έχουν πολύ καλή σχεδίαση και χωρητικότητα. Τόση που δεν την φανταζόμουνα αρχικά, αλλά ήταν πραγματικότητα τελικά όταν τις χρησιμοποίησα με τον βασικό εξοπλισμό των αγώνων.

 

Οι δυο πλαινές βασικές, ελαστικές και ιδιαίτερα ευρύχωρες τσέπες του σακιδίου, με φερμουάρ!

 

Η χωρητικότητα του s-lab sense ultra set αυξάνεται σημαντικά με τις δυο τσέπες που έχει στην πλάτη. Η επάνω έχει πολύ μεγάλη χωρητικότητα (εγώ τοποθετώ το αδιάβροχο / αντιανεμικό μου και κάποιο άλλο ρούχο ανάλογα με τον αγώνα), είναι φοβερά ελαστική και εσωτερικά η επιφάνεια της είναι από δικτυωτό υλικό. Αποτελείται από δυο στρώματα (layers) και είναι τόσο μεγάλη η εφαρμογή της και τόσο ελαστικό και λεπτό το υλικό κατασκευής της που όταν την φοράει κάποιος χωρίς να τοποθετήσει κάτι μέσα δεν καταλαβαίνεις καν ότι υπάρχει! Επίσης, όπως διαπίστωσα εύκολα “τραβάς” ότι έχεις τοποθετήσει εκεί χωρίς να χρειαστεί να βγάλεις το σακίδιο. H έκπληξη είναι και μια "κρυφή" εσωτερική και ελαστική τσεπούλα που υπάρχει στο εσωτερικό της μεγάλης τσέπης της πλάτης, επάνω δεξιά δίπλα στον ιμάντα. Και εκεί μπορούν να τοποθετηθούν μικροαντικείμενα και μάλιστα άμεσης πρόσβασης.

 

Η ιδιαίτερα ευρύχωρη επάνω τσέπη της πλάτης. Χωράει άνετα αδιάβροχο και μια μπλούζα ακόμη!

 

Ακριβώς από κάτω είναι μια δικτυωτή τσέπη τύπου “καγκουρό”, πολύ ελαστική επίσης, στην οποία προσωπικά τοποθετώ τον φακό μου και την μπαταρία του, όταν δεν τον χρησιμοποιώ. Έχει σχετικά μικρή χωρητικότητα, αλλά σίγουρα χωράει γάντια, buff, ακόμη και μια κοντομάνικη μπλούζα! Μιλώντας για τοποθέτηση των πραγμάτων μας, επειδή το σακίδιο είναι απόλυτα ελαστικό και χωρίς “σκληρές” επιφάνειες, αλλά υφασμάτινες, θέλει προσοχή να μην τοποθετούμε σκληρά αντικείμενα (π.χ. φακός) σε σημεία πίεσης με το σώμα μας ώστε  να αποφύγουμε τον πόνο και την ενόχληση. Θέλει λίγο πειραματισμό, ιδιαίτερα πριν από πολύωρους αγώνες. Σημαντικό επίσης το ότι το σακίδιο στέκεται ψηλά στο σώμα και δεν ταλαιπωρείται η μέση μας.

 

Η θήκη στο κάτω μέρος της πλάτης τύπου Καγκουρό, πολύ ελαστική, από δικτυωτό υλικό!

 

Συμπερασματικά, αν θέλουμε ένα σακίδιο με minimal σχεδίαση, εξαιρετικά ελαφρύ, με πολύ καλή διαπνοή και λειτουργικότητα, είτε τρέχουμε σε μικρούς αγώνες είτε μέχρι και 100 μίλια με σημαντικό υποχρεωτικό εξοπλισμό, το Salomon s-lab sense ultra είναι μια εξαιρετική λύση, ιδιαίτερα για γρήγορους αθλητές. Δεν θα το συνιστούσα για αθλητές που επιδιώκουν απλά τον τερματισμό τους στα χρονικά όρια των ultra-trail αγώνων, οι οποίοι χρειάζονται μεγαλύτερη χωρητικότητα και στιβαρότητα. Σαν σακίδιο έχει φοβερή εφαρμογή, διαπνοή, προσαρμόζεται εξαιρετικά στο σώμα μας και όταν συνηθίσουμε την λειτουργικότητα του και το “μάθουμε” αποτελεί ένα φοβερό εργαλείο για τους αγώνες και τις προπονήσεις μας!

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Salomon στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop and Trade. Τo Salomon s-lab sense ultra set διατίθεται στην ελληνική αγορά σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής και η τιμή του κυμαίνεται στα 130€.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ