Και εγένετο φώς! … Φακός κεφαλής Nitecore HU60!

O φακός κεφαλής είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για outdoor δραστηριότητες, είτε αυτές αφορούν ορεινό τρέξιμο, είτε πεζοπορία, ορειβασία και αναρρίχηση. Υπάρχουν όμως και δραστηριότητες σε περιβάλλοντα πολύ σκοτεινά, όπως τα σπήλαια, όπου η ανάγκη φακού με εξαιρετικά δυνατό φωτισμό που θα είναι συγκεντρωτικός ή/και διάχυσης, αλλά και άλλων καινοτομιών όπως το χαμηλό βάρος, ο εύκολος χειρισμός από τον καρπό και η ξεχωριστή παροχή ενέργειας, διευκολύνει αφάνταστα το έργο των σπηλαιολόγων. Η Nitecore με τον HU60 προσφέρει μια σημαντική λύση σε αυτό τον τομέα, ενώ φυσικά ο φακός είναι κατάλληλος και για άλλες – πιο βατές και λιγότερο “σκοτεινές” δραστηριότητες. O φακός δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες σπηλαιολογικής έρευνας, από τον κ. Γιώργο Κονίδη, Συντηρητή Έργων Τέχνης και Σπηλαιολόγου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας & Σπηλαιολογίας, ο οποίος μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του στο τέλος του άρθρου που δημοσιεύουμε σήμερα στο Advendure, μαζί με τις εξαιρετικά διαφωτιστικές φωτογραφίες από την δοκιμή. Τον ευχαριστούμε πολύ για τη συνεισφορά του!

 

 

O Nitecore HU60 είναι ένας φακός κεφαλής παρέχει συγκεντρωτικό φωτισμό 1600 Lumens, αλλά και φωτισμό διάχυσης 1200 Lumens, ενώ στην συσκευασία περιλαμβάνεται ασύρματο τηλεχειριστήριο για τον καρπό.  Το σχέδιο της ηλεκτρονικής εστίασης ανάμεσα στον συγκεντρωτικό φωτισμό και τον φωτισμό διάχυσης είναι ευρεσιτεχνία της Nitecore, ενώ με τον συνδυασμό του σχεδιασμού των 5 LED και των πολύ καλά υπολογισμένων οπτικών φακών η λειτουργία ηλεκτρονικής εστίασης γίνεται είτε βήμα-βήμα είτε συνεχόμενα με την χρήση μόνο του ενός χεριού. Συνήθως, σε φακούς που  διαθέτουν λειτουργία εστίασης της δέσμης, το σώμα του φακού είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο και η εστίαση επιτυγχάνεται με την μετακίνηση των φακών προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι εφικτή η ρύθμιση της συγκεντρωτική δέσμης, καθώς και της δέσμης διάχυσης ταυτόχρονα με αποτέλεσμα την χαμηλή σταθερότητα και τη μείωση της απόδοσης με σημαντική απώλεια εκπεμπόμενου φωτισμού.

 

 

Ο φακός διαθέτει πέντε προ-ρυθμισμένα μοτίβα λειτουργίας, κάθε ένα από τα οποία “παίζει” με την αναλογία συγκεντρωτικού φωτισμού και φωτισμού διάχυσης, ώστε να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες χρήσης του:

  - Μ1
      Φωτισμός περιοχής + Βιομηχανική Συντήρηση
      100% φωτισμός διάχυσης
    
    - Μ2
      Σπηλαιολογία, Ορειβασία
      75% Φωτισμός διάχυσης + 25% Συγκεντρωτικός φωτισμός
     
    - Μ3
      Ποδηλασία, Τρέξιμο σε ορεινές διαδρομές
      50% Φωτισμός διάχυσης + 50% Συγκεντρωτικός φωτισμός

    - Μ4
      Καθημερινή χρήση, Κατασκήνωση
      25% Φωτισμός διάχυσης + 75% Συγκεντρωτικός φωτισμός

    - Μ5
      Αναζήτηση και Διάσωση
      100% Συγκεντρωτικός φωτισμός

 

 

Ο NU60 για να πετύχει τον συγκεντρωτικό φωτισμό των 1600 Lumens χρησιμοποιεί τέσσερα LED CREE XP-G3 S3 με μέγιστη ένταση που φθάνει τα 6.570 κεριά και μέγιστη απόσταση που φθάνει τα 162 μέτρα.  Για τον ευρυγώνιο φωτισμό διάχυσης των 1200 Lumens χρησιμοποιεί ένα LED CREE XHP35 HD E2, με μέγιστη ένταση που φθάνει τα 348 κεριά και μέγιστη απόσταση που φθάνει τα 37 μέτρα. Ο φωτισμός διάχυσης του HU60 προσφέρει ευρύ φωτισμό έως και 170 μοίρες, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει όλο τον χώρο χωρίς σκοτεινό σημείο στο κέντρο. Διευκολύνει εξαιρετικά τα μάτια ώστε να μην κουράζονται. Καθίσταται έτσι ιδανικός όπως είπαμε για σπηλαιολογία, αναζήτηση, διάσωση και εξωτερικές δραστηριότητες στην φύση.

 

Είναι κατασκευασμένος από κράμα αλουμινίου και είναι εξαιρετικά ελαφρύς με μικρό μέγεθος. Το σώμα του φακού ζυγίζει μόλις 117,5g με διάμετρο κεφαλής Φ40mm και διαστάσεις βάσης 47,6mm x 43,2mm x 42,1mm.

 

 

Η σχεδίαση του φακού με ξεχωριστή παροχή ενέργειας έχει πολλά πλεονεκτήματα ανακουφίζει την κούραση του κεφαλιού από την πολύωρη χρήση και αυξάνει την ευχρηστία του. Η παροχή ενέργειας μπορεί να αποθηκευτεί στο σακίδιο ή σε μία τσέπη του μπουφάν ώστε να κρατιέται ζεστή και να αποδίδει καλύτερα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να προσαρμοστεί με πολλές πηγές ενέργειας.

 

 

Είναι συμβατός με τα power bank NBP της NITECORE αλλά και με όλα τα Power Bank με θύρα USB. Συστήνεται να χρησιμοποιείται πηγές ενέργειας που διαθέτουν έξοδο QC πάνω από 18W.  Διαφορετικά η ένταση TURBO ΔΕΝ θα είναι διαθέσιμη. Συμβατές πηγές ενέργειας από την NITECORE: NBP1 ,  NB10000 και F4.

 

Το τηλεχειριστήριο του HU60 έχει σχεδιαστεί με έναν ιμάντα για να φοριέται στον καρπό. Με έναν μοναδικό αριθμό ταυτότητας για κάθε συσκευή, προσφέρει έναν ανεξάρτητο, γρήγορο και έξυπνο χειρισμό του φακού σε μία απόσταση έως και 2 μέτρα. Η συχνότητα λειτουργίας είναι 2,4Ghz.

 

 

Η κεφαλή του φακού κινείται κάθετα στην βάση της κατά 100° μοίρες  για να καλύψει κάθε ανάγκη φωτισμού. Ο ελαστικός ιμάντας είναι ελαφρύς και αναπνέει, ενώ διαθέτει μία σιλικονούχα γραμμή που κρυμμένη στον ιμάντα του μεταφέρει τον ιδρώτα στα πλάγια του κεφαλιού, αποτρέποντας τον ερεθισμό των ματιών του χρήστη από την εφίδρωση. Οι ανακλαστικές γραμμές προσφέρουν ασφάλεια. Διαθέτει και δύο πιάστρες του καλωδίου USB για διάφορους τρόπους εφαρμογής.

 

Η ενσωματωμένη μονάδα έξυπνης ρύθμισης της θερμοκρασίας (ATR), ρυθμίζει την ένταση φωτισμού σύμφωνα με τις συνθήκες εργασίας και το γύρω περιβάλλον ώστε να διατηρείται η βέλτιστη απόδοση. Διαθέτει υψηλής απόδοσης κύκλωμα σταθερού ρεύματος, εξασφαλίζει σταθερό φωτισμό χωρίς αναβοσβήματα και μία άνετη οπτική εμπειρία. Η πιστοποίηση αδιαβροχότητας με βαθμό IP68 (υποβρύχιος έως και 2 μέτρα βάθος) επιτρέπει την χρήση του HU60 σε κάθε είδους περιβάλλον. Η αντοχή σε πτώσεις έως και από ένα μέτρο τον προστατεύει στις δύσκολές συνθήκες χρήσης.

 

Πίνακας τεχνικών στοιχείων:

 

 

Ο κ. Γιώργος Κονίδης, Συντηρητής Έργων Τέχνης και Σπηλαιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας & Σπηλαιολογίας, δοκίμασε τον Nitecore HU60 σε πραγματικές συνθήκες, σε σπήλαιο όπου διεξάγονται έρευνες στον ελλαδικό χώρο και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του - μαζί με συγκριτικό φωτογραφικό υλικό - από τον φακό και τις δυνατότητες του:

 

[Γιώργος Κονίδης]: Ο Nitecore HU60 διαθέτει ηλεκτρονική εστίαση 1600 Lumens και φωτισμό διάχυσης 1200 Lumens, πέντε προεγκατεστημένα μοτίβα φωτισμού για γρήγορη επιλογή και εύκολη μετάβαση από μοτίβο σε μοτίβο. Tα 5 LED του φακού συνεργάζονται μεταξύ τους με έναν μοναδικό τρόπο ώστε να καλύψουν και την πιο απαιτητική εξερεύνηση ή όποια  άλλη δραστηριότητα. Η ένταση του φωτός είναι τόσο μεγάλη που γίνεται ορατή ακόμη και  η υγρασία στο μικροκλίμα  ενός σπηλαίου! Η φωτογράφιση δε - σε περιβάλλον σπηλαίου - γίνεται παιχνιδάκι εφόσον  ο φακός θα καταγράψει και την παραμικρή λεπτομέρεια. 

 

Κρίνοντας από προσωπική κρίση / εμπειρία, μοναδική ευρεσιτεχνία που δεν τη συναντάμε αλλού είναι αυτή του ασύρματου τηλεχειρισμού με ηλεκτρονικό περικάρπιο όπου περιλαμβάνεται στη συσκευασία.

 

 

Ο φακός είναι συμβατός με οποιοδήποτε power bank εφόσον η τροφοδοσία του γίνεται με θύρα USB.  Η ξεχωριστή παροχή ενέργειας δεν επιβαρύνει με πρόσθετο βάρος το σπηλαιολογικό κράνος και κατ' επέκταση το κεφάλι κάτι σημαντικό σε πολύωρες εργασίες και αντίξοες συνθήκες. 

 

Στον  ελαστικό ιμάντα του φακού εσωτερικά, υπάρχει μια λεπτή επικάλυψη από σιλικόνη για 2 λόγους: πρώτον, όταν  χρησιμοποιούμε τον  φακό χωρίς κράνος, αποτρέπει τη ροή της εφίδρωσης προς τα μάτια και δεύτερον, όταν χρησιμοποιούμε τον φακό με σπηλαιολογικό κράνος η συγκεκριμένη επικάλυψη προσφέρει περισσότερη σταθερότητα, μειώνει τους κραδασμούς και την κύλιση αυτού. 

 

Τέλος, οι 16 ανακλαστικές γραμμές περιμετρικά του φακού προσφέρουν περισσότερο ασφάλεια, εφόσον γινόμαστε ευκολότερα αντιληπτοί, στο εντελώς σκοτεινό περιβάλλον του σπηλαίου.

 

Σαν μειονεκτήματα μπορώ να αναφέρω ένα θέμα με την ξεχωριστή παροχή ενέργειας που αναγκαστικά είναι απομακρυσμένη και η ένωση φακού-πηγής επιτυγχάνεται μόνο με καλώδιο, το οποίο όμως δυσκολεύει την κίνηση του σπηλαιολόγου/εξερευνητή περνώντας ανάμεσα από στενές σταλαγμιτικές διακλάσεις. Ο φακός υπερθερμαίνεται στα πρώτα  4 λεπτά  χρήσης του μοτίβου εστίασης 1600 Lumens και πέφτει αυτόματα σε άλλο χαμηλότερο μοτίβο φωτισμού. Η διάρκεια ενός power bank 5000 mAh μπορεί να προσφέρει λιγότερο από 3 ώρες συνεχόμενου φωτισμού εστίασης στα 1600 Lumens και το διπλάσιο  περίπου στα 1200 Lumens. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με χρησιμοποίηση power bank μεγαλύτερης χωρητικότητας.

 

 

 

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γιώργο Κονίδη για την πολύτιμη συνεισφορά του στην δοκιμή και αξιολόγηση του φακού σε πραγματικές συνθήκες.

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των φακών NITECORE στην Ελλάδα είναι η NITECORE Ελλάδος. Τα προϊόντα NITECORE διατίθενται σε δεκάδες σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα αλλά για την περίοδο αυτή τον HU60 μπορείτε να τον προμηθευτείτε on-line στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας VASILIKOS Import-Trade

Ενδεικτική τιμή λιανικής: 89,90 €

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo copyright: Γιώργος Κονίδης

 

View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ