Αμβροσία, η τροφή των θεών

Η Αμβροσία, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν η αποκλειστική τροφή των 12 θεών του Ολύμπου που τους χάριζε δύναμη και αθανασία. Για τους λάτρεις των προϊόντων της μέλισσας και για όσους έχουν υιοθετήσει τον φυσικό τρόπο διατροφής η αμβροσία είναι ένα προϊόν που συνδυάζει τα 3 βασικά παράγωγα της μέλισσας σε ένα, δηλαδή μια μίξη μελιού, γύρης και βασιλικού πολτού σε συγκεκριμένη αναλογία.

 

Ο χαρακτηρισμός της ως υπερτροφή δε στηρίζεται μόνο στο ότι φέρει την θρεπτική και θεραπευτική αξία και των 3 προϊόντων σε ένα, αλλά κυρίως στην συνεργιστική τους δράση. Και όταν λέμε συνεργιστική δράση δυο ή και περισσότερων ουσιών εννοούμε των πολλαπλασιασμό της δραστικότητάς του όταν καταναλώνονται ταυτοχρόνως από το να καταναλωθούν η κάθε μία μεμωνομένα.

 

Ο επιστημονικός κλάδος της μελισσοθεραπείας μελετά εκτενώς την συνεργιστική δράση του μελιού με την γύρη και τον βασιλικό πολτό και τα συμπεράσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα:

 

 

Για παράδειγμα οι βιταμίνες της ομάδας Β που είναι συστατικά της γύρης και του βασιλικού πολτού, δρουν στην αντιμετώπιση του αισθήματος της κούρασης, της κατάθλιψης και του στρες. Ο συνδυασμός τους ανακουφίζει τον ανθρώπινο οργανισμό από μυικούς  και σκελετικούς πόνους.

 

Ο συνδυασμός της βιταμίνης C και των καροτενοειδών  αποτελεί ισχυρό θεραπευτικό μέσο στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα δυο αυτά στοιχεία βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα κ προφυλάσσουν τον οργανισμό από αλλεργικές αντιδράσεις, ιογενείς ή βακτηριολογικές προσβολές και αποτελούν ασπίδα προστασίας από τον ιό της γρίπης.

 

Η αμβροσία θεωρείται φυσική τροφή και όχι συμπλήρωμα διατροφής και προτιμάται από κορυφαίους αθλητές τόσο για την ενδυνάμωσh και αύξηση της ενέργειάς τους όσο κυρίως για την επιτάχυνση της αποκατάστασής τόσο του μυϊκού όσο του νευρικού τους συστήματος μετά από τις προπονήσεις.

 

Η αμβροσία περιέχει τα βασικά αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, βιταμίνες, ένζυμα, αντιοξειδωτικά, γλυκόζη και φρουκτόζη. Η δοσολογία της είναι μια δόση (κουταλιά του γλυκού) πριν το πρωινό και μια μετά το πέρας της προπόνησης.

 

Προηγούμενα άρθρα σειράς:

Ο Βασιλικός Πολτός και τα οφέλη του!

Πρωινό και Δρομείς!

Γύρη και Δρομείς!

Μέλι και Δρομείς!

Δημήτρης Σκέντζος

Γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα και από τα νεανικά του χρόνια τον κέρδισε η αγάπη για το βουνό, την φύση και ο,τι έχει να κάνει με αυτήν. Από το 2014 συμμετέχει σε αγώνες δρόμου και βουνού διανύοντας τα πρώτα του βήματα στο ορεινό τρέξιμο με πολύ ενθουσιασμό. Συμμετέχει  δε στην οργανωτική επιτροπή του Ηράκλειου Άθλου. Θεωρεί ότι η επαφή με τη φύση και η υιοθέτηση ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών ιδεών  αποτελούν αναγκαιότητα για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Στην ιδιότητά του ως  μαθηματικός  εργάζεται χρόνια στην φροντιστηριακή εκπαίδευση ενώ παράλληλα την τελευταία 5ετία είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας Μελισσότοπος- Beeplace και δραστηριοποιείται  με τα προϊόντα της μέλισσας καθώς και με την φυσική-αγνή διατροφή .

Email: dimitris@melissotopos-beeplace.gr
Facebook: Μελισσότοπος-Beeplace
τηλ. 2610 361800

www.melissotopos-beeplace.gr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ